علی باقرزاده، رئیس سازمان نهضت سواد آموزی کشور به خبرنگار خبرگزاری شبستان در یاسوج، گفت: تعریف حداقلی از سواد وجود دارد که در اساس نامه سازمان، قوانین و مقررات و در کلام و پیام حضرت امام خمینی (رحمه الله تعالی علیه) در سال 58 و اخیرا در مصوبه دولت به آن اشاره شده است.
وی بیان داشت: براساس مقررات و قوانین بی سواد مطلق کسی است که توانایی خواندن و نوشتن به زبان ساده فارسی و یا هر زبان دیگری را ندارد و نمی تواند در حد چهار عمل اصلی؛ یعنی جمع و تفریق، ضرب و تقسیم حساب کردن را انجام دهد که در کشور ما و دیگر کشورهای دیگر بی سواد گفته می شود.
این مسئول آموزشی کشور عنوان کرد: اگر 780 میلیون بی سواد در دنیا وجود دارد، مبنا همین خواندن و نوشتن اولیه است یا اگر ما براساس آمار رسمی کشور به طور مثال سه میلیون و 456 هزار بی سواد در گروه سنی 10 تا 49 سال وجود داشته، این براساس حداقل مهارت خواندن و نوشتن است.
باقر زاده تصریح کرد: ما از سرشماری نفوس و مسکن مرکز آمار ایران استفاده کردیم؛ یعنی از سال 1335 تا سال 1390 که هر پنج و 10 سال یک سرشماری انجام گرفته، آمار بی سوادی را نتیجه سرشماری تعیین کرده است.
وی اظهار داشت: از سال 90 که با کد ملی انجام گرفت و امکان رصد کردن وضعیت و راستی آزمایی نتایج سرشماری برای سازمان به وجود آمد، ما روش شمارش را اصلاح و پیگیری کردیم؛ زیرا نتایج سرشماری براساس خوداظهاری اعلام می شد و ممکن بود که پرشماری و کم شماری شود.
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی کشور گفت: براساس سرشماری متاسفانه حدود 15 درصد شهروندان بالای 6 سال خود را بی سواد ثبت کرده بودند که معادل 9 میلیون 700 هزار نفر در سال 90 می شد.
باقر زاده افزود: حدود 6 میلیون نفر بالای 50 سال بود و حدود سه میلیون 700 هزار نفر زیر 50 سال بود که با اقداماتی که در طول سال های گذشته انجام گرفته و اصلاحات انجام گرفته برآورد ما این است که حداکثر آمار بی سوادی در گروه سنی 10 تا 49 سال، قریب به یک میلیون و 800 هزار نفر است و بخشی آموزش دیده و بخشی هم به عنوان باسواد شناسایی شده اند و بخشی هم آموزش ناپذیر و فوتی شناسایی شده که از آمار کم شده اند.
وی یادآور شد: سال گذشته کارهای متفاوتی در سطح کشور انجام گرفت و از نظر کمی حدود 443 هزار نفر تحت پوشش فعالیت های سواد آموزی قرار گرفتند که حدود 240 هزار نفر از این تعداد مطلقا خواندن و نوشتن نمی دانستند.
این مسئول کشوری عنوان کرد: حدود 200 هزار نفر از آنها دوره تکمیل و تحکیم سواد را پشت سر گذاشتند چون کسی که در حد ابتدایی باسواد می شود را در دوره تحکیم و توسعه سواد که معادل ششم ابتدایی است و می تواند در دوره متوسطه اول و دوم ادامه تحصیل دهد.
باقر زاده با بیان این که 52 درصد براساس سرشماری صورت گرفته از جمعیت 10 تا 49 سال در سال 55 باسواد بودند، خاطرنشان کرد: این آمار الان به حدود 95 درصد رسیده است.
وی اذعان داشت: اول انقلاب حدود 70 درصد بچه ها به دوره ابتدایی دسترسی داشتند که الان در استان به 99 درصد رسیده است که بخشی از توسعه آموزش و پرورش و بخشی نیز به آگاهی والدین برمی گردد که فرزندان خود را تحت هر شرایطی به مدرسه می فرستند.
معاون وزیر آموزش و پرورش از راه اندازی یک هزار و 500 مرکز یادگیری محلی خبر داد و افزود: در بحث چهره های موفق و افرادی که بالای دیپلم رسیده اند بیش از سه هزار و 600 نفر تاکنون شناسایی شده اند که بالای 10 سال و 15 سال سن داشته و بی سواد مطلق بودند و با ثبت نام در کلاس های سواد آموزی و موفقیت و ادامه تحصیل الان تحصیلات دانشگاهی دارند که دیپلم را در این زمینه حساب نکرده ام.
باقر زاده گفت: در این زمینه پزشک، استاد، مهندس، متخصص، هنرمند، شاعر و نویسنده بودند که در کلاس های نهضت سواد آموزی به درجات عالیه رسیده اند.
وی اذعان کرد: انتظار از سواد آموزی هیچ وقت این نبوده که افراد المپیادی تربیت کند؛ بلکه ماموریت ما این بوده که افراد خواندن و نوشتن اولیه را به دست آورده و بتوانند ادامه تحصیل دهند.
این مسئول با بیان این که قریب به 20 میلیون نفر در دوره های آموزشی سواد آموزی در طول این سال ها ثبت نام کردند، یادآور شد: تعدادی از این افراد قبول شده و تعدادی در حد دوره اول کار کردند؛ ولی حدود 2 میلیون نفر پایه پنجم قبول شدند که این عدد قابل توجهی است .
باقر زاده از زیرپوشش قرار دادن حدود یک میلیون و 400 هزار دانش آموز لازم التعلیم توسط این سازمان خبر داد و افزود: در سال های گذشته جاهایی که معلم، فضا یا امکانات نداشتند توسط سواد آموزی تحت پوشش قرار گرفت.
وی عنوان کرد: بعضی از کشورها مثل فرانسه، آمریکا و کانادا بیش از یکصد سال است که با بی سوادی مبارزه می کنند و هنوز بی سواد دارند؛ ولی درصد آنها بی سوادی این کشورها کمتر از درصد ماست.
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی کشور با بیان این که در بعضی از کشورها مثل آذربایجان، ترکمنستان، تاجیکستان و روسیه بی سوادی جرم است، افزود: اگر شخصی در این کشورها بی سواد بماند حقوق اجتماعی از آنها گرفته شده و حتی به بیمارستان هم این افراد را راه نمی دهند.
باقر زاده نرخ باسوادی کشور در گروه 10 تا 49 سال را حدود 95 درصد و بالاتر ارزیابی کرد و بیان داشت: در گروه 10 تا 24 سال؛ یعنی جمعیت کاملا جوان با نرخ 97 درصد با سوادند و این شاخص قابل توجهی است.
وی در ادامه به ترکیب جنسیت افراد بی سواد اشاره و تصریح کرد: نسبت ها نشان می دهد که دو سوم از بی سوادان تقریبا در تمام استان ها و شهرها را زنان تشکیل می دهند و این زنگ خطر بسیار بزرگی است که جایی که مادر تحصیل کرده باشد، معمولا فرزند از تحصیل نمی ماند.
معاون وزیر آموزش و پرورش گفت: بر خلاف رسالت و ماموریتی که مثلا پدرها دارند نسبت باسوادی شهری و روستایی تقریبا برابر است و این یعنی این که باسواد کردن شهری ها بسیار سخت تر از باسواد کردن روستایی هاست.
باقر زاده به بیشترین و کمترین نرخ با سوادی در استان های کشور اشاره و خاطرنشان کرد: استان تهران، مازندران، البرز، سمنان، اصفهان باسوادترین استان ها بوده و استان های سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی، کردستان، کرمان و لرستان تقریبا درصد باسوادی آنها از بقیه کمتر است.
وی با بیان این که همه این آمارها مربوط به سرشماری سال 90 است، اظهار داشت: آمار منسجم رسمی وجود ندارد.
این مسئول آموزشی کشور استفاده از روش های نوین را یکی از بحث های حوزه آموزشی در کشور دانست و خاطرنشان کرد: آموزش از طریق تبلت و گوشی تلفن همراه به دلیل زیرساخت های مناسبی که در کشور وجود دارد در الویت قرار دارد.
باقر زاده با بیان این که با همکاری بنیاد آی سی دی ال یک کار آزمایشی صورت گرفته، افزود: در این کار آزمایشی افرادی که سواد را بر اساس فن آوری یاد می گیرند پایدارتر و انگیزه و علاقه آنها بیشتر است؛ ضمن این که تلفن همراه و ضریب نفوذ آن و تعداد گوشی هایی که در کشور فعال شده همه اینها نوید بخش است.
وی ابراز داشت: نزدیک به 200 درصد شهروندان کشور سیم کارت دارند و به صورت متوسط از حدود 170 میلیون جمعیت ایران حدود 160 میلیون سیم کارت در کشور فعال شده است.
رئیس سازمان نهضت سواد آموزی کشور تصریح کرد: به طور متوسط هر شهروند دو سیم کارت دارد و عددی نزدیک به 140 میلیون خط تلفن قطع شده که این تقریبا یک و نیم برابر جمعیت است؛ یعنی این نوید را به ما می دهد که اگر آموزش را به سمت آموزش سیار ببریم، ممکن است نتیجه بهتری عاید ما شود.
باقر زاده مبنای تقویت نهضت سواد آموزی را عدالت دانست و ادامه داد: چون بخش قابل توجهی از مردم به آموزش دسترسی نداشته و الآن هم ندارند، اراده دولت براین است که بستر سواد آموزی را در اختیار افراد قرار دهد.
وی در پایان با بیان این که بر اساس وظیفه در تمام استان ها حضور پیدا می کند، گفت: بازگو کردن برنامه ها و سیاست های سازمان و بررسی کارکردها و مشکلات هر استان از جمله اهداف سفر محسوب می شود.
پایان پیام/
نظر شما