به گزارش خبرگزاری شبستان از ارومیه، آذربایجان غربی با بیش از 500 گونه گیاه خوراکی و دارویی توانسته است در سطح کشور مقام نخست را به خود اختصاص دهد.
درک نادرست مردم از استفاده این گیاهان متاسفانه برخی گونه های نادر را در معرض انقراض قرار داده است.
آب و هوای کوهستانی و خاص آذربایجان غربی باعث شده است بیش از هزار گونه نادر گیاهی در ارتفاعات و دامنه های کوه ها رشد پیدا کنند که این امر آذربایجان غربی را به موزه طبیعی و زنده گیاهان دارویی کشور تبدیل کرده است.
این گیاهان بیشترین پروتئین مورد نیاز بدن را فراهم کرده و جایگزین گوشت در فصل بهار در رژیم غذایی مردم این استان می شود.
پزشکان متخصص تاثیر مصرف این گیاهان در وعده های غذایی در هنگام بهار را تایید کرده و گفته اند: مصرف گیاهان کوهی و دارویی در این فصل باعث واکسینه شدن بدن از گرمازدگی در تابستان و سرماخوردگی در زمستان می شود.
شنگ، کنگر، ریواس، قزی یاغی، بلاغ اوتی، جاشی و مندی از عمده گیاهان خوراکی استان هستند.
تاکنون حداقل 460 گونه گیاهی دارویی از جمله کاسنی، شب بو و نعناع، بولاغ اوتی،ختمی، چوبان کبریتی، بادرنجبویه، شیرین بیان، ثعلب، مرزه، اله گز، نسترن، موسیر، گندله، داغ جعفری سی، داغ قارپیزی، دوه دابانی، مندی، قوش اوزومی، داغ سقزی، یمیشان، چریش، هویچ وحشی، غازیاغی، یارپیز، کنگر، شوید، کهلیک اوتی و اوشقون در آذربایجان غربی شناسایی شده و استان از لحاظ تنوع گیاهان دارویی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است.
حفظ و نگهداری این گنجینه طبیعی بر عهده مردم و روستاییان منطقه است که نباید با برداشت بی رویه و یا از ریشه برکندن این گیاهان ادامه حیات را برایشان مشکل کنند، چرا که رشد دوباره و تکثیر آنان بسیار به کندی صورت می گیرد و تغییرات آب و هوایی سال های اخیر نیز باعث مسدود شدن رشد در برخی گونه های گیاهی و دارویی نادر در استان شده است.
روستاییان نباید به عنوان منبع درآمد بر اینگونه گیاهان بنگرند چرا که انقراض هر گونه گیاهی باعث به هم ریختدن تعادل زیست محیطی در حیات آن منطقه می شود و گاهی انقراض یک گونه گیاهی باعث انقراض چندین حشره و در نتیجه به هم ریختگی اکو سیستم می شود.
42گفتنی است، بیش از 50 نوع گیاه دارویی در آذربایجان غربی به صورت انبوه برای مصارف آزمایشگاهی کشت می شود.
پایان پیام/
نظر شما