گزارش شبستان از دو هفته پرکار مجلس و مصوبات مسجدمحور آن

خبرگزاری شبستان: دو هفته نخست آغاز به کار مجلس در سال جدید با تصویب طرح های متعددی در حوزه مساجد از سوی نمایندگان ملت همراه بود.

به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مجلس شورای اسلامی در دو هفته نخستین از آغاز به کار خود در سال 1394 هفته ای پرکار را در حوزه مساجد پشت سر گذاشت و چندین طرح را بررسی و تصویب کرد.

 

هجدهم فروردین ماه، مجلس شورای اسلامی راه های تامین منابع مالی مساجد و نمازخانه ها را مشخص کرد که طی آن در بررسی طرح یک فوریتی حمایت از احداث تجهیز نوسازی و مدیریت مساجد کشور و پیگیری امور نمازخانه‌ها در ماده  15 مصوب شد  منابع مالی مساجد و نمازخانه ها از راه های کمک های اشخاص حقیقی و حقوقی، کمکهای شهرداری‌ها، نهادهای عام المنفعه و دستگاه های اجرایی، بودجه تخصیصی از محل ردیف فرعی و مستقل پیش بینی شده در اعتبارات بودجه سنواتی سازمان، بودجه تخصیصی از محل موقوفات براساس موازین شرعی و درآمدهای اختصاصی مسجد تامین شود.

 

بر پایه این گزارش با تصویب این طرح تکلیف مساجد و نمازخانه ها برای تامین وضعیت و منابع مالی شان مشخص شد و می توان امید داشت در آینده بخشی از مشکلات مساجد در رابطه با مسایل مادی مرتفع شود.

 

اما در همین روز یعنی هجدهمین روز از فروردین 1394 طرح یک فوریتی حمایت از احداث تجهیز نوسازی و مدیریت مساجد کشور و پیگیری امور نمازخانه ها در ماده 17 توسط نمایندگان ملت مصوب شد، چنانچه معدیان مالیاتی با هماهنگی معاونت نسبت به ساخت تجهیز و تکمیل توسعه نوسازی مساجد و یا فضاهای فرهنگی مربوط اقدام کنند هزینه های پرداخت شده به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته می شود؛ به بیان دیگر  قدام به ساخت مساجد به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته می شود که این خود عاملی برای تشویق به ساخت مسجد است. از سوی دیگر بسیاری می توانند با ساخت یک مسجد علاوه بر معافیت مالیاتی باقیات و صالحاتی برای خود به جای بگذارند.

 

البته این طرح با مخالفت های متعددی از سوی برخی نمایندگان مواجه شد اما در نهایت نمایندگان با پیشنهاد حذف این ماده مخالفت کردند و بدین ترتیب ماده 17 مصوب شد و کسانی که اقدام به ساخت مساجد می کنند هزینه های پرداخت شده شان به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پرداخت شده، پذیرفته می باشد.

 

اما نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی نوبت صبح چهارشنبه 19 فروردین و در بررسی طرح یک فوریتی حمایت از احداث تجهیز نوسازی و مدیریت مساجد کشور و پیگیری امور نمازخانه‌ها در ماده 16 که روز 18 فروردین ماه برای بررسی دقیق تر به کمیسیون ارجاع شده بود و پس از اصلاحاتی به صحن برگشت مصوب کرده اند، هر مسجد جدیدالاحداث باید با رعایت مفاد وقف نامه و در صورت تشخیص نیاز معاونت پس از مشورت با هیئت موسس دارای خانه عالم و خانه خادم باشد و مساجد موجود در صورت نیاز و امکان باید نسبت به تامین خانه عالم و خادم اقدام کند.

 

همچنین در این روز مجلس ماده ای را در طرح احداث و نوسازی مساجد مصوب کرد که در صورتی که ساختمان مسجد در طرح معابر شهری قرار گیرد شهرداری مکلف است اقدامات لازم را برای احداث مسجد با در اختیار قرار دادن نزدیکترین زمینه ها فراهم آورد.

 

علاوه بر این نوزدهمین روز از اولین ماه سال 1394به بررسی طرحی برای رایگان شدن هزینه های آب و برق و گاز مساجد گذشت که برای بررسی دقیق تر به کمیسیون ارجاع داده شد؛ طبق ماده 20 انشعاب و هزینه آب، دفع فاضلاب برق و گاز مصرفی مساجد رایگان است و این حکم شامل اماکن درآمدزا، مرتبط با موضوع بند ث ماده 15 این قانون نمی شود. این ماده در طی اخطار حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر و با تشخیص ابوترابی فرد برای نمایندگان به کمیسیون برای بررسی دقیق تر ارجاع شد.



حاجی دلیگانی در اخطار قانون اساسی گفت: اینجا آورده ایم که انشعاب آب برق و گاز فاضلاب برای مساجد مجانی است اما نام نمازخانه ها را نیاورده ایم و همین موضوع دارای ابهام است و بهتر است به کمیسیون برای بررسی دقیقتر ارجاع شود.

 

 

اقدامات برای ساخت و بازسازی مساجد از پرداخت عوارض قانونی معاف شدند

نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی نوبت صبح چهارشنبه 19 فروردین و در بررسی طرح حمایت از مدیریت، احداث و تجهیز مساجد و نمازخانه های کشور در ماده 23 این طرح مصوب کرده اند تمامی اقدامات در راستای ساخت، تعمیز توسعه تجهیز و بازسازی و نوسازی فضای مسجد و فضاهای فرهنگی مربوط از پرداخت عوارض قانونی و هزینه های صدور پروانه شهرداریها و دهیاریها معاف هستند.

 

 

خادمان مساجد بیمه می شوند

اما در ادامه نمایندگان ملت طی جلسه علنی در بررسی طرح حمایت از مدیریت احداث تجهیز و نوسازی مساجد و نمازخانه های کشور در ماده 19 این طرح مصوب کردند معاونت امور مساجد کشور که قرار است طبق این طرح در سازمان اوقاف تشکیل شود مکلف است اقدامات موردنیاز را برای آموزش خادمان مسجد درخصوص وظایف شغلی و نگهداری مساجد به عمل آورد و در صورتی که خادمان مشمول بیمه تامین اجتماعی نباشند انها را بیمه کند.

 

 

حذف ماده ۲۴

همچنین نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی روز چهارشنبه 19 فروردین و در بررسی طرح حمایت از مدیریت احداث تجهیز و نوسازی مساجد و نمازخانه های کشور، ماده 24 این طرح را حذف کردند؛ در ماده 24 معاونت امور مساجد مکلف می شد از (مجمع خیرین مسجدساز کشور) حمایت کند. همچنین نمایندگان ماده 26 این طرح را که در آن ذکر شده بود معاونت امور مساجد علاوه بر تکالیف یاد شده در این قانون مسئول نظارت بر اجرای این قانون و هماهنگ کننده همه دستگاههای زیربط برای حل مشکلات مساجد نیز هستند را حذف کردند .

 

 

تعمیر مساجد زیر نظر سازمان میراث

در ادامه روز پرکار مجلس شورای اسلامی در حوزه مساجد، سازمان میراث فرهنگی موظف به تعمیر و بازسازی مساجد زیر نظر خود شد . نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی نوبت صبح چهارشنبه 19 فروردین و در بررسی طرح حمایت از مدیریت، احداث و تجهیز مساجد و نمازخانه های کشور در ماده 22 این طرح سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری را موظف کرده اند تعمیر، تجهیز، بازسازی و نوسازی مساجدی را که جزء میراث فرهنگی و آثار ملی ثبت شده اند در اولویت قرار دهد و نسبت به فعال کردن مسجد و امکان برقرار کردن نماز جماعت و سایر فعالیتهای فرهنگی مربوط اقدام کند.

 

 

ارایه تسهیلات قرض الحسنه به متقاضیان ساخت مسجد

نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی نوبت صبح چهارشنبه 19 فروردین و در بررسی طرح حمایت از مدیریت، احداث و تجهیز مساجد و نمازخانه های کشور در ماده 18 این طرح مصوب کرده اند هرگاه با توجه به اصول و آمایش مساجد کشور متقاضیان حاضر به ساخت مسجد و یا نمازخانه باشند بانکها و موسسات اعتباری مجازند ضمن هماهنگی با معاونت تسهیلات قرض الحسنه در اختیار آنها قرار دهند.

 

 

ارائه گزارش سالانه درخصوص اجرای قانون نوسازی مساجد از سوی اوقاف به کمیسیون فرهنگی

نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی  19 فروردین و در بررسی طرح حمایت از مدیریت احداث تجهیز و نوسازی مساجد و نمازخانه های کشور در ماده 25 سازمان اوقاف و امور خیریه را که در این طرح عنوانش به سازمان اوقاف مساجد و امور خیریه تغییر یافت را موظف کرده‌اند گزارش اقدامات انجام شده در اجرای این قانون را سالانه به کمیسیون فرهنگی مجلس ارایه دهد . نمایندگان در ماده 27 این طرح مصوب کرده اند آیین نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب آن از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری سازمان تهیه می شود و به تصویب هیئت وزیران می رسد.

 

 

شرایط مجلس برای تاسیس خانه عالم در مساجد جدیدالاحداث

نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی نوبت چهارشنبه 19 فروردین و در بررسی طرح یک فوریتی حمایت از احداث تجهیز نوسازی و مدیریت مساجد کشور و پیگیری امور نمازخانه‌ها در ماده 16 که روز گذشته برای بررسی دقیقتر به کمیسیون ارجاع شده بود و پس از اصلاحاتی به صحن برگشت مصوب کرده اند هر مسجد جدیدالاحداث باید با رعایت مفاد وقف نامه و در صورت تشخیص نیاز معاونت پس از مشورت با هیئت موسس دارای خانه عالم و خانه خادم باشد و مساجد موجود در صورت نیاز و امکان باید نسبت به تامین خانه عالم و خادم اقدام کند.

 

 

مجلس راههای تامین منابع مالی مساجد و نمازخانه ها را مشخص کرد

نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی نوبت صبح امروز سه شنبه 18 فروردین و در بررسی طرح یک فوریتی حمایت از احداث تجهیز نوسازی و مدیریت مساجد کشور و پیگیری امور نمازخانه‌ها در ماده 15 مصوب کرده اند منابع مالی مساجد و نمازخانه ها از راههای کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی، کمکهای شهرداری‌ها، نهادهای عام المنفعه و دستگاههای اجرایی، بودجه تخصیصی از محل ردیف فرعی و مستقل پیش بینی شده در اعتبارات بودجه سنواتی سازمان، بودجه تخصیصی از محل موقوفات براساس موازین شرعی و درآمدهای اختصاصی مسجد تامین شود.

 

 

شرایط مجلس برای در اختیار دادن زمین برای احداث مساجد از سوی شهرداری‌ها

نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی امروز چهارشنبه 19 فروردین و در بررسی طرح حمایت از مدیریت احداث تجهیز و نوسازی مساجد و نمازخانه های کشور در ماده 21 این طرح مصوب کرده اند.

در صورتی که ساختمان مسجد و متعلقات آن در طرح شورا و معابر شهری قرار گیرد شهرداری مکلف است با رعایت ضوابط شهری از نزدیکترین زمین های مناسب تحت مالکیت خود در اختیار هیئت امنای مسجد قرار دهد و اقدامات و مساعدت های لازم را برای احداث مسجد جدید فراهم آورد و در صورت فقدان زمین مکلف است نسبت به خرید زمین مناسب و واگذاری آن اقدام کند.

 

 

پایان بررسی طرح حمایت از مدیریت و نوسازی مساجد

نمایندگان مجلس پس از 5 جلسه علنی بررسی طرح یک فوریتی حمایت از احداث تجهیز نوسازی و مدیریت مساجد کشور و پیگیری امور نمازخانه ها را در جلسه علنی امروز چهارشنبه 19 فروردین به پایان رساندند.

بررسی این طرح پیش از تعطیلات نوروز در صحن مجلس آغاز شد و نمایندگان در سه جلسه علنی بعد از تعطیلات نوروز در هفته جاری نیز این طرح را مورد بررسی قرار دادند.


این طرح دارای 27 ماده است که تمامی مواد آن مصوب شد و 2 ماده یعنی مواد 20 که در رابطه با رایگان شدن انشعاب هزینه آب و برق مساجد است و همچنین تبصره ماده 12 که در رابطه با بحث امام جماعت مساجد است برای بررسی دقیقتر به کمیسیون ارجاع شده است و هنوز برای این دو مورد این طرح تعیین تکلیف نشده است.

در این طرح سازمان اوقاف و امور خیریه تغییر عنوان می دهد و به سازمان اوقاف مساجد و امور خیریه تغییر نام می یابد و معاونتی به نام معاونت امور مساجد کشور در سازمان اوقاف تاسیس می شود که این معاونت در رابطه با بحث مدیریت ساخت و ساز در مساجد و همچنین تصمیماتی اتخاذ می کند اما این معاونت در متن مسایل فرهنگی و مذهبی و تعیین امام جماعت در مساجد دخالتی نخواهد داشت.


از مهمترین مواد این طرح تکلیفی است که مجلس به وزارت ارشاد داده است که در هر برنامه 5 ساله حداقل یک چهارم مساجد شهری و روستایی بالای 1000 نفر از کانون های فرهنگی و هنری با رعایت موازین برخوردار کند.

همچنین نمایندگان مصوب کرده اند مسئول کانون فرهنگی هنری مساجد در هیئت امنای مساجد به عنوان عضو در اداره مساجد دخالت کند.

نمایندگان در این طرح مسئولیتهایی را به وزارت راه و شهرسازی، صنعت معدن و تجارت،‌ بنیاد مسکن و شهرداریها در بحث احداث مساجد و نمازخانه‌ها داده‌اند.

اما در ادامه جلسه علنی نوبت صبح مجلس شورای اسلامی در روز نوزدهم فروردین ماه، نمایندگان مجلس در بررسی طرح حمایت از مدیریت، احداث و تجهیز مساجد و نمازخانه های کشور در ماده 23 این طرح مصوب کرده اند تمامی اقدامات در راستای ساخت، تعمیر توسعه تجهیز و بازسازی و نوسازی فضای مسجد و فضاهای فرهنگی مربوط از پرداخت عوارض قانونی و هزینه های صدور پروانه شهرداریها و دهیاریها معاف هستند.

 

 

مساجد از پرداخت هزینه انشعاب آب، گاز و برق معاف شدند

نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 23 فروردین و در بررسی مواد طرح حمایت از احداث تجهیز نوسازی و مدیریت مساجد کشور و پیگیری امور نمازخانه ها ما ده 20 این طرح را که به منظور برخی اصلاحات به کمیسیون ارجاع شده بود بررسی و مصوب کرد.


براساس ماده 20 این طرح فضاهای اصلی مساجد از پرداخت هزینه انشعاب آب، گاز، برق و هزینه های مصرف آنها تا سقف الگوی مصرف متناسب با مساحت و منطقه کشوری معاف است. این حکم شامل اماکن تجاری و درآمدهای وابسته آنها نیست.

با بررسی این ماده و بررسی طرح فوق نیز در مجلس به پایان رسید و این طرح برای ارایه نظرات شورای نگهبان به این شورا ارسال می شود.

 

 

به نظر می رسد با توجه به مصوباتی که از ابتدای سال جاری در حوزه مساجد در مجلس شورای اسلامی به نتیجه رسید، امسال را بتوان سال خوبی برای مساجد دانست به ویژه آنکه عاقبت مساجد از پرداخت هزینه انشعاب آب، گاز و برق معاف شدند.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 450657

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha