حجت الاسلام قاسم ابراهیمی پور، کارشناس اندیشه معاصر مسلمین در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با بیان اینکه در جامعه مدرن دینی زن نمی تواند مانند گذشته تنها به خانه و خانه داری محدود شود و نیاز به تحصیل و اشتغال نیز دارد و جمع میان این سه امر نیاز به نظریه پردازی و اندیشیدن تدابیر خاصی دارد، گفت: جامعه ما در حال گذار است، ما از یک جامعه سنتی به سمت جامعه پیشرفته در حال حرکت هستیم در این وضعیت که نه سنتی تام هستیم و نه پیشرفته شده ایم، یکسری الگوهای رفتاری به کنار گذاشته می شود بدون آن که الگوی رفتاری جدیدی تعریف شده باشد و البته این وضعیت پیچیده با مشکلات فراوانی رو به رو است.
وی ادامه داد: در این برهه گذار، زن نیز موقعیت تازه ای پیدا کرده است که باید هم تحصیلات داشته باشد و هم شغل. بی شک نیاز به زنان تحصیلکرده ای داریم که این مساله موجب می شود زن هم از نظر همسری و هم به لحاظ مادری، نقش بهتری ایفا کند. بنابراین گریزی از تحصیل زن نیست.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه اشتغال زنان در برخی از مشاغل ضروری است و به طور کلی تمام شغل ها به سه دسته زنانه، مردانه و مشترک تقسیم می شود، تصریح کرد: بعضی از شغل های زنانه که قطعا واجب کفایی بوده و شرعا واجب است زنان در آن عرصه وارد شوند که می توان به مشاغلی همچون پزشک زن، معلم زن، حتی شغل های خدماتی مربوط به زن اشاره کرد.
وی ابراز کرد: از سوی دیگر مهم ترین وظیفه زن خانه داری و همسرداری و تربیت فرزندان است و در حقیقت زن رکن و ستون یک خانواده است؛ امروز ممکن است در جامعه خانواده های تک سرپرستی را مشاهده کنیم که سرپرست آنها زن است و این نشان می دهد که یک خانواده بدون مرد می تواند باقی بماند اما بدون زن هرگز!
مولف کتاب "روش شناسی علوم اجتماعی" با بیان اینکه اگر کانون عاطفی خانواده از دست زن خارج شود، این نهاد از هم متلاشی شده و اختلالات فراوانی در جامعه به وجود خواهد آمد، عنوان کرد: امروز زن در جامعه ما با یک پارادوکس مواجه شده است؛ از یک سو نیاز به تحصیل و شغل احساس می کند و از سوی دیگر خانه داری در راس وظایف اوست که این دو موضوع با یکدیگر سازگار نیستند. به عبارت دیگر یک زن چگونه می تواند در پس از گذشت فاصله کمی از سن بلوغ ازدواج کرده و در عین حال به تحصیل و اشتغال نیز بپردازد.
این کارشناس اندیشه معاصر مسلمین در ادامه اذعان کرد: امروز در شهر مذهبی قم که مورد توجه شدید جهان اسلام است، تنها یک پزشک متخصص بیهوشی زن وجود دارد و از سوی دیگر این شهر پزشکان زنی که مربوط به امور زنان است، با محدودیت بسیاری مواجه بوده و این برای شهر مقدس قم فاجعه است.
وی تاکید کرد: همچنین، متاسفانه امروز دیده می شود در بیمارستان ها، نیروی خدماتی زنی که به بیماران زن ارائه خدمت کنند، بسیار محدود است و برخی اوقات مردان خدماتی به ایفای این نقش می پردازند که این مساله ای دردناک است؛ بنابراین، دولت، حوزه های علمیه، مراجع عظام و مراکز آموزشی باید تدابیری بیندیشند به این امر توجه داشته و برای آن هزینه کنند.
حجت الاسلام ابراهیمی پور ابراز کرد: در جامعه پیشرفته اسلامی ما نیاز به زنی داریم که هم از اصلی ترین وظیفه خود یعنی خانه داری باز نماند و هم به تحصیل و انجام شغل های مربوطه مشغول شود و اگر این مساله را به عنوان هدف برای خود تعریف کنیم، نیازمند تغییرات اساسی ساختاری در نهادها و سازمان ها هستیم. به طور مثال نظام آموزشی باید از حیث محتوا و ساختار در این زمینه تغییر کرده و متناسب با وضعیت فعلی بتواند زنانی تربیت کند که هم به امور خانه داری خود برسند و هم به تحصیل و اشتغال بپردازند. ما انتظار داریم زنان این کشور در سن مناسبی ازدواج کرده و در سن مناسبی نیز دارای فرزند شوند و بتوانند به تحصیل خود نیز بپردازند.
نویسنده کتاب "خانواده مطلوب از منظر متون دین" گفت: در این راستا می توان در برخی از عرصه ها امکان تحصیل غیرحضوری یا دورکاری و امکان تحصیل دختران در شهرهای خود را فراهم کرد یا ساعات کاری را برای زنان کاهش داد. یک زن پزشک نمی تواند در یک روز چند عمل جراحی داشته باشد و بعد هم توقع داشته باشیم بتواند به امور خانه داری و همسرداری و تربیت فرزندان نیز برسد بلکه باید با افزایش تعداد نیروهای زن و کاهش ساعات کاری و رساندن آن به نصف ساعت (چهار ساعت در روز) و پاره وقت کردن مشاغل برای زنان، به جمع میان این امور پرداخت در غیر این صورت با فاجعه روبه رو خواهیم شد. بنابراین باید برنامه ها و راهبردهایی اندیشید تا بتوان از این بحران خارج شد و زن مسلمان نیز بتواند در دنیای مدرن امروز نقش مثبتی ایفا کند و از سایر مسوولیت های خود باز نماند.
حجت الاسلام ابراهیمی پور در پایان خاطر نشان کرد: جالب است طالبان در افغانستان تحصیل زنان را حرام می دانند اما وقتی همسران آنها نیاز به پزشک پیدا می کنند و بیمار می شوند، همین طالبان زنان خود را نزد پزشکان زن شیعه می برند به دلیل اینکه تحصیل از نظر آنها برای زن حرام است، در نتیجه زنی از میان این افراد به مدارج بالای علمی و شغلی نمی رسد و از آن سو، شیعه به دلیل نگاه عقلانی که به مسائل دارد و با تحصیل و اشتغال زن مشکلی ندارد، زنانشان رشد کرده و به مدارج علمی و موقعیت شغلی دست پیدا می کنند و به همین دلیل در این کشور جز زنان شیعه، پزشک زن دیگری وجود ندارد و طالبان اگر چه در عرصه عمل مخالف تحصیل و اشتغال زن هستند اما در عرصه عمل خود به زنان پزشک شیعه مراجعه می کنند.
پایان پیام/
نظر شما