حجت الاسلام سید هادی عربی، عضو گروه اقتصاد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که چگونه پیشرفت علم می تواند با رونق اقتصادی ارتباط دوسویه و متقابل داشته باشد، گفت: البته پیشرفت علمی و رونق اقتصادی به صورت منطقی می توانند با یکدیگر ارتباط مثبت داشته باشند و به لحاظ منطقی پیشرفت علمی می تواند به نوعی اقتصاد را تحریک کرده و به رونق آن کمک کند، اما این تنها یک ارتباط منطقی و نظری است و در عمل ممکن است به دلیل وجود پاره ای از موانع و مشکلات، این اتفاق و ارتباط رخ ندهد.
وی با بیان اینکه اما برای آنکه این ارتباط مثبت در عمل نیز شکل گیرد، باید شرایطی فراهم شود، ادامه داد: نخست در جانب علم و تولید آن و چرخه دانشگاهی باید چرخه علم از ایده تا بازار به صورت کامل وجود داشته باشد، یعنی تولید علم به طور معمول از یک ایده شروع می شود و متفکری ایده ای به ذهن او می آید که ابتدا باید این ایده در عرصه علمی به نظریه تبدیل شود که خود به نوعی در پیشرفت علمی موثر و مفید است.
حجت الاسلام عربی ابراز کرد: اما اگر در همین نقطه این حرکت باز ایستد و خاتمه یابد، آن نظریه نمی تواند منجر به رونق اقتصادی شود بلکه باید کاربست عمل در نظریه صورت بپذیرد و بازخورد داشته باشد که البته تا اینجا نیز نمی توان گفت این علم منتج به رونق اقتصادی شده است، بلکه باید تبدیل به فناوری و مهارت و تجاری سازی شده و اگر این چرخه رخ دهد، این پیشرفت علمی می تواند موجب رونق اقتصادی شود.
مولف کتاب "مبانی اقتصاد اسلامی" تصریح کرد: اما از جانب اقتصاد نیز باید شرایطی وجود داشته باشد تا این ارتباط به خوبی برقرار شود، در این راستا باید موانع ساختاری برای تعامل حوزه های اقتصادی با حوزه های علمی از بین رفته و بلکه شرایط اقتصادی به گونه ای ساماندهی شود که به ایجاد یک ارتباطِ عامل سازنده علم و صنعت کمک رسانی شود.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر باید عرصه های اجتماعی همچون عرصه های تصمیم گیری و تصمیم سازی خود را در قالب قوانین و مقررات و راهبردها متجلی کرده و نهادهای اجتماعی همسو و سازگار با آن ارتباط لازم را داشته باشند، در غیر این صورت آن ارتباط تنها به صورت منطقی و نظری باقی خواهد ماند و به منصه عمل نمی رسد.
عضو گروه اقتصاد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه عنوان کرد: بنابراین، هر اندازه شرایط فراهم باشد، آن ارتباط نظری در عمل هم ظهور و بروز می یابد اما هر اندازه شرایط لازم، مهیا نباشد، این ارتباط و رونق اقتصادی یا قطع می شود یا کُند.
وی همچنین با اشاره به نقش و کیفیت کمک بنگاه های دانش بنیان به رونق اقتصادی ابراز کرد: این بنگاه ها نیز بخشی از چرخه یاد شده هستند که می توانند در آن چرخه تبدیل علم به فناوری و جاری سازی تولیدات علمی کمک کنند.
حجت الاسلم عربی در ادامه یادآور شد: به عبارت دیگر بنگاه های دانش بنیان می توانند بخشی از حلقه ایده تا بازار را در دست گیرند و در زمینه آن فعالیت کنند و علم را عرصه فناوری، مهارت و به ویژه تجاری سازی رسانند و این تجاری سازی می تواند ارتباط مناسب میان تولید علم و رونق اقتصادی برقرار کرده و مجددا به پیشرفت علم کمک کرده به دلیل آن که از طریق ایجاد منابع مالی به این چرخه کمک رسانی می شود.
پایان پیام/
نظر شما