خبرگزاری شبستان: برنامه "قرار جمعه" 14 فروردین با حضور دکتر نفیسه فیاض بخش به موضوع "تربیت نسل منتظر" در روز تکریم مادران و دختران شهدا پرداخت.
در رابطه با همراهی 50 زن در کنار 313 یار امام عصر(ع) در عصر ظهور، دو سند در منابع اسلامی ذکر شده است. یک روایت از ام سلمه، همسر رسول گرامی اسلام و روایت دیگر از جابربن یزید جعفی از یاران امام باقر(ع) است.
همچنین روایت دیگری است که 400 زن همراه حضرت مسیح(ع) به یاری امام عصر(ع) می آیند، در بحارالانوار نیز روایتی از امام صادق(ع) نقل شده که 13 زن در زمان ظهور همراه دیگر رجعت کنندگان رجعت می کنند. در میان این زنان شاخص مادر شهید، همسر شهید و هم دختر شهید نیز وجود دارد.
ماشطه آرایشگر آل فرعون یکی از این زنان رجعت کننده است که مادر 4 شهید است او به دلیل مقاومت در برابر فرعون 4 فرزند خردسال خود را از دست داد، سمیه نیز همسر شهید است. او همسر یاسر بود که از طرف ابوسفیان شکنجه شد، به طوری که اندام بدن او را زنده زنده بریدند، دختر رشید هجری نیز از دیگر رجعت کنندگان است.
رشید هجری از یاران امام علی(ع) بود، او زنده بود تا زمان عبیدالله بن زیاد که او دو دست و دو پای هجری را قطع کرد. دخترش نیز پدر را کشان کشان از قصر بیرون آورد، قنوا نیز از بانوان رجعت کننده است. این زنان نیز در زمان ظهور و جنگ و قیام مسئولیت های سنگینی را عهده دار هستند.
بنابراین سه ویژگی بانوان منتظر؛ صبور بودن، شناخت حقیقت و معرفت امور دینی است. این درحالی است که زنان عصر غیبت نیز در راه زمینه سازی و تربیت نسل منتظر مسئولیت سنگینی دارند. در این راستا صبر بر مصیبت، معصیت و طاعت از شاخصه های صبوری زنان منتظر است.
صبر بر طاعت خدا و معصیت در زمانی که تهاجم دشمن از جامعه و خانواده تا رسانه های موبایلی کار سختی است. البته در این مسیر نقشه راهی برای ما وجود دارد به این گونه که اسوه تمام زنان عالم حضرت فاطمه زهرا(س) به امام حسن مجتبی(ع) در دوران کودکی توحید الهی را آموزش می دادند.
نقل شده که حضرت زهرا(س) با امام حسن(ع) بازی می کردند و همانطور که ایشان در قنداق بودند، کلمات توحید را به حضرت القا می کردند، این مساله نشان می دهد که آموزش شعر در کودکی باید آمیخته با توحید باشد. در شعر حضرت زهرا(س) آمده است؛ شبیه پدرت باش، همیشه دنبال حق باش، دنبال توحید و بندگی حق باش و دنبال دوستان خدانشناس نباش.
بنابراین محور آموزش های دینی توحید است و مادر باید در کنار دغدغه تحصیل فرزندانش به آموزش معارف دینی و الهی مبادرت ورزد و اولویت خود را براساس روایات اطاعت و بندگی قرار دهد و به جاست که کلمات و معارف را به بچه هایمان یاد دهیم. قبل از اینکه دشمنان ما عقاید خود را به بچه ها آموزش دهند.
در روایت آمده که فرزند وقتی سه ساله شد، کلمه "لا اله الا الله" را فرا گیرد. در پنج سالگی نیز "اشهد ان محمد الرسول الله" و "اشهد ان علی ولی الله" را یاد بگیرد، در 7 سالگی دست چپ و راست خود را برای آموزش وضو گرفتن فرا گیرد. تمامی این فرایند نشان می دهد که لازم است ساختار اولیه روح فرزند با اهل بیت(ع) و معارف الهی نقش ببندد. چرا که نه تنها ما نسبت به تربیت فرزندان مسئولیم بلکه تنش منکر در آخر نیز به بچه ها برمی گردد.
در قرآن کریم آمده است که ما پیمان گرفتیم که به یتیمان خدمت کنید، امام حسن عسگری(ع) در تفسیر این آیه می فرمایند. منظور از یتیم در آیه یتیم پدر از دست داده نیست بلکه منظور کل فرزندان امت من در عصر غیبت هستند. عصری که دسترسی به امام معصوم، برای همگان میسر نیست. زمانی که دشمن از راه های مختلف به دنبال راه نفوذ می گردد و از کامپیوتر و موبایل و رسانه استفاده می کند تا جوانان را به گمراهی بکشاند.
امام علی(ع) در روایتی می فرمایند: هر کس از شیعیان ما حلال و حرام شریعت ما را یاد بگیرد و نیت کند که خدایا من اینها را یاد می گیرم تا دست یتیمی را بگیرم، خدای متعال در قیامت تاجی از نور بر سرش می گذارد. تاجی که نورش محشر را روشن می کند. این دستورالعمل زمانی کارساز می شود که تعلیم دهنده خود آموزش دیده باشد و بعد از شناخت حقیقت قدم در راه آموزش بگذارد.
حدود 50 ، 60 نامه از امام عصر(ع) صادر شده که در بحارالانوار ترجمه شده است. این نامه یا از طریق نواب اربعه به مردم ابلاغ شد، یا به صورت پراکنده به مردم می رسید و جالب است که دست خط تمامی این نامه به گواه شاهدان شبیه دست خط امام حسن عسکری(ع) بود، البته یکی از نشانه های درستی نامه نیز خط آنها بوده است.
در یکی از نامه آمده است که می دانید چرا غیبت طولانی می شود؟ و ظهور تاخیر می افتد؟ بدانید که گناهان خودتان است، مخصوصا اینکه این معصیت ها تکرار می شود و برای ما عادی جلوه می کند. بنابراین باید بدانیم که جدل و مجادله آفت خانواده است و بدتر اینکه بسیار از گناهان نیز در زندگی عادی می شود.
امام عصر(ع) در نامه می فرمایند که شما با گناهان خود، عامل تاخیر ظهور هستید. عصاره تمام نامه های امام عصر(ع) اشاره به این نکته است که به لباس تقوا و دوری از گناه زینت پیدا کنیم.
با توجه به عادی شدن بسیاری از گناهان در جامعه، فصل بهار بهترین زمان برای تغییر و ترک گناه برای مراقبه و زمینه سازی ظهور است، اگر ما به این باور برسیم که گناه من عامل تاخیر ظهور است، باید در راه ترک گناه قدم برداریم. چرا که ویژگی انسان منتظر صبر بر طاعت و معصیت است و مهارت رفتاری پدر و مادر در زندگی است که شیرینی ترک گناه و اطاعت و بندگی را به فرزند آموزش دهد.
یکی از ویژگی ها اخلاقی حضرت ام البنین(ع) که موفق بر تربیت نسلی شد که هم جنگاور بودند و هم ادیب و شاعر، ادب ایشان بود. ایشان نسبت به امام علی(ع) و فرزندان حضرت زهرا(س) بسیار ادب داشتند و به اندازه ای مودب بودند که به فرزندانشان نیز سرایت کرد و ادبشان اطاعت محض در برابر ولی زمان و رعایت حد و حدود بود.
بنابراین اگر مادری آراسته به صفت ادب شود، در تربیت نسل منتظر موفق است. پس در طلیعه سال نو با تغییر در قلب خود و اجرای ادب در خانه به فرزندان ادب و طاعت در برابر امام عصر(ع) را آموزش دهیم.
پایان پیام/
نظر شما