خبرگزاری شبستان: در مقوله امام محوری در مسجد می توان این اصل را به رویکرد عرفانی در مدیریت اسلامی نیز نسبت داد. در رویکرد عرفانی، مدیر برای اینکه الگوی عملی دیگران قرار بگیرد با برنامه ریزی مستمر و ضمن ارتباط دایم با الگوی کمال مطلق، شایستگی های لازم را در خود به وجود می آورد و در رفتارهای خود آن را نمایان می سازد. در این موضوع و برای اینکه امام مسجد به یک الگوی مناسب برای هدایت دیگران تبدیل شود، می توان به مراحل اسفار اربعه توجه کرد.
امام مسجد در اولین سفر یعنی «سفر من الخق الی الخلق) با برداشتن حجاب های ظاهری با مبدا هستی ارتباط برقرار می کند. در دومین سفر یعنی «سفر باالحق فی الحق» پس از شناخت ذات حق و با کمک حق تعالی، به سیر در شئون و اسماء الهی پرداخته و ضمن خودسازی، آماده هدایت دیگران می شود. در سومین سفر (سفر من الحق و الی الحق) سالک به میان مردم بازگشته و همه چیز را جلوه ای از آیات الهی می بیند. در آخرین سفر (سفر من الحق و الی الحق) سالک از طریق الگو واقع شدن برای دیگران، آنها را هدایت می کند.
تبدیل شدن به امام و پیشوای واقعی مردم کار ساده ای نیست، کسانی خود را در حضور خدا می یابند و در این مسیر از پلیدی ها دوری جسته اند، در کارهای خیز پیش قدم شده اند وبه توانایی های مدیریتی رسیده اند، می توانند اهل تقوا شوند. پیشوایی بالاتر از مدیریت و رهبری است. امام مسجد باید علاوه بر توانایی های مدیریت و رهبری، به مقام پیشوایی در مسجد برسد.
حب دنیا، جمود فکری و شهوت پرستی از موانع مهمی است که مانع رسیدن فرد به جایگاه پیشوایی در سازمان های می شوند. طبق آیه دوم سوره جمعه نیز چهار مرحله تلاوت قرآن، تزکیه نفس، التزام به احکام الهی و حکمت برای برطرف کردن موانع دست یابی به مقام پیشوایی در سازمان ذکر شده است.
قدرت اصل امام محوری به همان نظریه رشد استاد مطهری و مفهوم مدیریت خویشتن بر می گردد. قدرت این اصل، زمانی به مرتبه کمال خود می رسد که در عین تبعیت مأموم از امام، امام مسجد نیز به مراتب بالای رشد و مدیریت بر قلوب، رهبری معنوی و رهبری خدمتگزار را رعایت کند. نفوذ و اثرگذاری جان مایه واژه رهبری را شکل می دهد.
رهبری نفوذ بر قلوب و باورهای دیگران است. مدیریت بر قلوب به معنای نفوذ و اثرگذاری بر دل هاست به گونه ای که آدمیان از درون متحول گردند.البته لازمه این تحول این است که امام مسجد خود متحول شده باشد.لازمه مدیریت بر قلوب، پذیرفتن حکومت الهی بر خویشتن است.
«ان الذین امنوا و عملوا الصالحات سیجعل لهم الرحمن ودَا»(مسلما کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام داده اند خداوند رحمان، محبتی را برای آنان در دل ها قرار می دهد). مدیریت بر قلوب دارای عناصر مهمی است. انگیزه الهی، تکلیف مداری و مردم داری عناصر اصلی مدیریت بر قلوب را تشکیل می دهند.
رهبری معنوی امام جماعت تنها یک رهبر معناگرا به تعبیرغربیان نیست که می تواند به شغل وظیفه افراد معنا، مفهوم و هویت ببخشند، بلکه منظور از رهبری معنوی، همان رهبری ایمان مدارانه است. رهبر بر پایه ایمان، همه پیروان را بر گرداگرد خود جمع می کند، زیرا پیروان جذب ویژگی الهی مومنانه یا ایمان مدارانه رهبر خود می شوند. به عبارت ساده تر این صفت ایمان است که دیگران را جذب می نماید. رهبر معنوی رهبر توحیدی است.
پایان پیام/
نظر شما