به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان با توجه به قرار گرفتن در آستانه سال نو و افزایش خریدهای مردمی و گرمی بازار، در خصوص اینکه آیا حمایت از کالاهای ایرانی می تواند یکی از راهکارهای تحقق اقتصاد مقاومتی بوده و این اقدام تا چه اندازه با قاعده نفی سبیل (وَلَنْ يَجْعَلَ اللَّهُ لِلْكَافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلًا؛ خدا تا ابد اجازه نداده که کافران کمترین تسلطی بر مومنان داشته باشند) (آیه 141 سوره نساء) همخوانی و همراهی دارد، با تنی چند کارشناسان به گفتگو نشسته ایم؛ مشروح این گفتگو در ذیل از نظرتان می گذرد:
حجت الاسلام جواد ایروانی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به سوال یاد شده اظهار کرد: ابتدا باید گفت که اقتصاد مقاومتی، اقتصادی است که از داخل قدرت داشته و تکان ها آن را اذیت نکند.
وی با تاکید بر اینکه گام نخست در اقتصادهای مهم دنیا این است که کالاهای داخلی حمایت و پشتیبانی شوند، ادامه داد: به طور مثال کشوری همچون مالزی شاید تا چندین سال پیش کالاهای مرغوب و مناسبی تولید نمی کرد، اما مردم این کشور به اندازه ای از تولیدات داخلی خود حمایت کردند تا مقاومت لازم را پیدا کرده و توانستند به وضعیت مطلوبی دست یابند.
حجت الاسلام ایروانی اظهار کرد: بنابراین اگر ما نیز بتوانیم تلاش کنیم و حداقل از خرید کالاهای داخلی که تفاوت چندانی با نوع خارجی آن ندارد، صرف نظر نکنیم و آنها را در سبد کالای خود بگنجانیم، گام بزرگی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی برداشته ایم.
حجت الاسلام ایروانی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان استفاده از کالاهای داخلی را در راستای تحقق اقتصادی مقاومتی در میان افراد جامعه نهادینه کرد، گفت: برای نهادینه کردن این فرهنگ میان مردم دو راه وجود دارد؛ نخست آنکه همان طور که اشاره شد حمایت خود را کنار نگذاریم. گاه دیده می شود برخی از تولیدکنندگان که کالای خوبی نیز به بازار عرضه می کنند، اعتراف دارند که مجبورند کالای خود را با مارک کشورهایی همچون ترکیه، فرانسه و ... نامگذاری کنند تا با اقبال عمومی مواجه شوند.
وی در ادامه بیان کرد: اما اگر این مسائل به طور مکرر در رسانه ها مطرح و مشخص شود امروز با 30 سال گذشته فرق کرده و کیفیت کالاها بالاتر رفته است و با آن روزگار قابل مقایسه نیست، به تدریج شاهد بالا رفتن سطح رقابت میان تولیدکنندگان داخلی و خارجی، افزایش سطح کیفی کالاهای داخلی و کم رنگ شدن جلوه و شکوه محصولات خارجی خواهیم بود.
این کارشناس اقتصاد گام دوم را آگاهی بخشی مردم و تحریک عِرق ملی مردم دانست و عنوان کرد: در واقع ما با خرید کالاهای خارجی، فرصت شغلی را از فرزندان، پدران، برادران، خواهران و جوانان خود گرفته ایم و اما با حمایت تولید داخلی، بازار کار را برای آنها فراهم کرده و به این ترتیب از ایشان حمایت کرده ایم.
حجت الاسلام ایروانی یادآور شد: در ضمن اگر توجه کنیم پول و هزینه ای که صرف خرید کالاهای خارجی می کنیم، به اصطلاح به جیب چه افرادی می رود – افرادی که سنخیتی با ما ندارند – به لحاظ فرهنگی نیز توانسته ایم گام موثری در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید داخلی برداشته باشیم.
این گزارش می افزاید: حجت الاسلام غلامرضا حیدری ابهری، کارشناس فقه نیز در خصوص مساله یاد شده به خبرنگار شبستان گفت: قطعا با مصرف کالای داخلی در حقیقت اشتغال ایجاد کرده و نیروی کار ما از فواید این چرخه اقتصادی و جابه جایی پولی بهره مند می شوند.
وی ادامه داد: وقتی کالای داخلی خریداری می کنیم، به ویژه در حوزه هایی که با فرهنگ داخلی نیز آمیخته است، - مانند پوشاک- کالای داخلی ما در واقع تبلیغ فرهنگ ملی نیز می کند و به این ترتیب اشخاص به ویژه جوانان، به نوعی مصونیت فرهنگی نیز در برابر بیگانگان دست می یابند و در حقیقت از آسیب هایی که از خارج ممکن است وارد شود، به نوعی جلوگیری به عمل می آید.
این نویسنده بیان کرد: برای تحقق این موضوع، نخست تولید کننده باید کالای مرغوب و مناسبی به بازار عرضه کند و اگر با کیفیت بخشیدن به کار خود، موجب جلب اعتماد به مشتری داخلی شود، هرگز افراد جامعه به سوی خرید کالای خارجی گرایش پیدا نمی کنند، همان طور که امروز با وجود فرش مرغوب ایرانی، کسی به سراغ خرید فرش خارجی نمی رود.
وی با بیان اینکه برای فرهنگ سازی در این زمینه، دستگاه های تبلیغی ما باید به مخاطب نشان دهند که استفاده از تولیدات داخلی تا کجاها می تواند بر سبک زندگی افراد تاثیر بگذارد، اذعان کرد: وقتی کالایی در داخل تولید و از آن استقبال شود، برکات عمده ای خواهد داشت از جمله پول سازی و اشتغال سازی برای جوانان.
این کارشناس دینی گفت: بنابراین، مسئولان ذیربط باید با نشان دادن آسیب هایی که در راستای عدم حمایت از تولیدات داخلی به وجود می آید، آگاهی بخشی به مردم داشته و متولیان اقتصاد کشور نیز با باز نگهداشتن میدان برای تولیدات داخلی و اولویت بخشی به آنها در نمایشگاه ها، و در دسترس قرار دادن کالاها برای مردم، حمایت خود را ابراز دارند.
وی با تاکید بر اینکه این پروسه باید به عنوان ارزش و جهاد ملی مطرح شود، عنوان کرد: اقتصاد مقاومتی یعنی اقتصادی که از بیرون نتوانند با آن بازی کنند؛ وقتی تکیه بر نیرو و نیاز داخلی باشد و این مساله با بیرون گره نخورد، قطعا به اقتصاد مقاومتی کمک شایانی شده و ایجاد اشتغال می شود.
حجت الاسلام حیدری با ابراز مخالفت در خصوص تعبیر مفهوم اقتصاد ریاضتی از اقتصاد مقاومتی بیان کرد: در اقتصاد مقاومتی در حقیقت کشور باید به نقطه ای برسد که از تهدید دشمن در امان مانده و آسیبی از خارج به آن وارد نشود.
حجت الاسلام حیدری همچنین در پاسخ به این سوال شبستان که حمایت از تولیدات داخلی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی تا چه اندازه قاعده نفی سبیل را به منصه ظهور می رساند، یادآور شد: قاعده نفی سبیل، قاعده ای عام است و می تواند در تمامی حوزه ها از جمله اقتصاد نیز مطرح شود. با توجه به اینکه جنگ اقتصادی امروز کاربردی تر از جنگ نظامی است و نبرد اقتصادی در عصر حاضر شدت بیشتری از نبرد نظامی دارد و بسیاری از مستبدان برای آنکه بخواهند کشوری را از پای درآورند و نابود کنند، به جنگ اقتصادی می پردازند، باید متوجه تبعات استیلای اجانب بر مسائل اقتصادی کشور بود و از وقوع چنین پدیده ای جلوگیری کرد.
وی یادآور شد: بنابراین، با توجه به اینکه امروز ضربات اقتصادی بیش از نظامی برای آسیب زدن به یک کشور جواب می دهد، باید مراقب در هیچ عرصه ای از جمله اقتصاد، کفر سرنوشت ما را تعیین نکرده و در آن دخالت نکند و مصالح کشور را به بازی نگیرد.
همچنین، محمد خوش چهره، استاد اقتصاد دانشگاه تهران در پاسخ به سوال یاد شده، تصریح کرد: یکی از محورهای اقتصاد مقاومتی تولید ناخالص ملی است؛ به عبارت دیگر اگر اقتصادی متکی بر تولید ملی پویا باشد و نرخ های رشد رو به افزایش و مستمر داشته باشد، این اقتصاد می تواند اقتصادی قوی و مقاومی باشد.
نماینده هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی ابراز کرد: اقتصاد مقاومتی، در واقع مقاوم سازی اقتصادی است و اولین حوزه مقاوم سازی، تولید ملی است که برای این وقوع این رویداد، از یک سو باید مقابل رقبای خارجی سد و محدودیت ایجاد کرد و هم به تولید داخلی میدان داد.
مدیر مسئول مجله «راهبرد توسعه» خاطرنشان کرد: به عبارت دیگر تولید ملی با حمایت هایی که تحت عنوان کاهش هزینه های تولید داخلی است، تلاش برای ارتقای کیفیت بر اساس موسسه های استاندارد؛ بنابراین، در کنار این بحث، رقبای تولید ملی، واردات هستند باید که باید در فضای محدود کننده، ممنوعیت، سهمیه بندی و ... قرار گیرند.
پایان پیام/
نظر شما