معرفی جاذبه گردشگری زنجان برای مسافران و گردشگران نوروزی

خبرگزاری شبستان: استان زنجان به لحاظ قدمت و سبقه فرهنگی آثار باستانی بسیاری در خود جای داده است که همه ساله گردشگران فراوانی از اقصای نقاط کشور و خارج از کشور برای دیدن این آثار در تعطیلات نوروز به استان سفر می کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، استان زنجان دارای جاذبه های گردشگری فراوانی است که همه ساله گردشگران از تعطیلات نوروزی بهره مند و برای دیدن این آثار به زنجان سفر می کنند.

بنا به اعلام میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، 98 اثر گردشگری در استان شناسایی شده است که هشت اثر بین المللی و 12 اثر به عنوان آثار گردشگری ملی به ثبت رسیده است.

موزه رختشویخانه زنجان

بنای رختشویخانه در قلب بافت تاریخی شهر که منطبق بر حصار می باشد در منطقه پرتراکم مسکونی، موسوم به عباسقلی خان و محل معروف به باباجمال چوقوری (گودال بابا جمال) و در سال ۱۳۴۵ ه‍.ق احداث شده است.

بانوان شهر لباس و رخت خود را در آن محل می‌شسته‌اند. این بنا در نوع خود منحصر به فرد بوده امروزه به عنوان موزه مردم شناسی استان زنجان مورد بازدید گردشگران و علاقمندان قرار می گیرد.

مجموعه تاریخی رختشویخانه در سال 1319 در دفتر اندیکاتور اداره ثبت اسناد و املاک زنجان به ثبت رسیده، زمین این بنا در سال 1347 هجری قمری مطابق با 1307 هجری شمسی توسط علی اکبر توفیقی رئیس بلدیه شهر (شهردار) زنجان از باقرخان امجد نظام به قیمت 185 تومان خریداری شده است.

این بنا توسط دو برادر به نام های مشهدی اکبر (معمار) و مشهدی اسماعیل (بنا) در مدت 15 ماه به اتمام رسیده و سنگهای آن ازمعدن سنگ روستای اژدهاتو استخراج و پس از حجاری توسط کاری های بلدیه (شهرداری) به محل بنا حمل شده است.

 

عمارت ذوالفقاری

عمارت ذوالفقاری در یکی از محلات قدیمی شهر زنجان موسوم به محلة «دالان آلتی» در ضلع شمالی سبزه میدان و مسجد جامع قرار دارد.

این بنا ساختمان مسکونی و اداری حکمران زنجان بوده و از مجموعه بناهای اندرونی و بیرونی و بخشهای مختلفی تشکیل یافته بود. از این مجموعه در حال حاضر فقط عمارت بیرونی باقی مانده که به نام «عمارت محمود خان ذوالفقاری» معروف است.

در سال 1379 میراث فرهنگی استان زنجان تصمیم به حفاظت و مرمت عمارت ذوالفقاری گرفت و در این راستا بنای مذکور در چندین مرحله مرمت و باز سازی گردید.

با انتقال مجموعه آثار بدست آمده از معدن نمک چهر آباد در سال 1386 موزه موقت مومیایی ها در این مکان بوجود آمد و در سال 1388 اولین موزه باستانشناسی استان زنجان در عمارت ذوالفقاری افتتاح گردید.

این بنا در سال 1375 خورشیدی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و در حال حاضر به استثنای مومیایی نمكی شماره 1 كه در موزه ملی كشور نگهداشته می شود بقیه اجساد و اشیای بدست آمده از معدن چهرآباد در موزه ذوالفقاری زنجان در شرایط مطلوب، تحت نظارت كارشناسان مربوط نگهداری می شوند.

بازار زنجان

بازار زنجان که یکی از مهم ترین و زیباترین مجموعه های تجاری سراسر استان رنجان است، در قلب بافت قدیمي و مشرف به دروازه قلتوق(دروازه جنوبی شهر زنجان)قرار دارد.

ساخت بنای اصلی بازار زنجان در سال 1205 هجری قمری(دوره آقا محمد خان قاجار)آغاز شد و در سال 1213 ه.ق(دوره فتحعلی شاه قاجار)به پایان رسید.

به مرور زمان کاروانسراها، گرمابه ها، مسجدها و راسته ها در اطراف این بازار شکل گرفتند و آنرا در اواخر دوره قاجاریه و مقارن با حکومت محمد علی شاه قاجار به مجموعه کاملی تبدیل کردند.

این مجموعه در زمینی به مساحت 15 هکتار ساخته شده که 5 هکتار آن به فعالیت های اقتصادی،7 هکتار آن به سکونت،یک هکتار آن به اماکن عام المنفعه و 2 هکتار دیگر به شبکه ارتباطی اختصاص یافته است.

مجموعه بازار از گذشته های دور ،محل مناسبی برای برخورد آرا و افکار اجتماعی بوده و همواره نقش ممتاز و برجسته ای در حفظ آداب و سنن ملی و مذهبی داشته است.

این بازار به طور کلی از 2 قسمت بازار بالا و بازار پایین تشکیل شده است .در قسمت پایین بازار علاوه بر دادو ستد رایج طبیعی، از طریق دو کاروانسرا، تولیدات محلی و محصولات روستاها و قصبه های اطراف زنجان به فروش می رسد که البته امروزه این بازار به انبار کالاهای وارداتی تبدیل شده است.

سرای ملک و سرای گلشن از جمله سراهای موجود در این بازار هستند که در سال 1345 ه.ق بازسازی و مرمت شده اند. 2 مسجد مهم آقا شیخ فیاض و میرزایی نیز در این قسمت بازار قرار دارند.

تنوع تولید و عرضه کالا و خدمات جنبی و وابسته در قسمت بالای بازار بیشتر است، از این رو این قسمت مهمترین مرکز اقتصادی و تجاری شهر به شمار می آید.

این بازار به 8 راسته زرگرها، بزازها، کفاش ها، سراج ها، کلاه دوزها، صندوق سازها، رنگرزها، میوه فروش ها و جگر پزها تقسیم شده که این تقسیم بندی از نظر حفظ حقوق صنفی و کنترل قیمت کالاهای عرضه شده دارای اهمیت است. این نکته نمایانگر افکار بلند طراحان و بانیان این بازار است. 5 مسجد چهل ستون، آقا سید فتح الله، جامع،حجت الاسلام و ملار در این قسمت بازار واقع شده اند.

کاروانسراهای حاج علی قلی و سرای حاجی کربلایی(که حدود سال 1300 ه.ق تکمیل شده اند) کاروانسراهای موجود در بازار بالا هستند.

مجموعه بازار زنجان 56 راه ورودی اصلی و فرعی به شبکه ارتباطی کل شهر دارد و با دارا بودن 940 باب مغازه جایگاه فعالیت 10 نوع شغل است.

بازار زنجان نه تنها از لحاظ تجاری بلکه از نظر معماری نیز دارای اهمیت زیادی بوده و کاملا از سبک معماری دوره قاجاریه پیروی کرده است.

این مجموعه باتوجه به ویژگی های معماری و هنری آن ، پیوسته به عنوان کانون مهم تجاری، تاریخی، فرهنگی مورد توجه بازدید کنندگان شهر زنجان قرار گرفته است. این بازار به علت ارزش های فرهنگی و قدمت تاریخی آن ،با شماره 44/1 در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسیده است.

پل میربهاء الدین

این اثر در تاریخ ۱۸ مهر ۱۳۵۶ با شمارهٔ ثبت ۱۴۸۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این پل تاریخی که به نام پل کهنه نیز معروف است در محور جنوبی حومه شهر بر روی زنجانروددر مسیر زنجان به کردستان ساخته شده است.

پل میر بهاء الدین كه به پل كهنه یا پل اژدهاتومعروف می باشد ، از نظر قدمت متعلق به اواسط دورة قاجار و به زمان حكومت ناصر الدین شاه قاجار باز می گردد، كه توسط یكی از متمكنین به نام حاج میرزا بهاء الدین زنجانی كه از تجار به نام ناحیه خمسه بوده ، به سال 1312 هجری قمری ساخته شده است .

پل تاریخی میر بهاءالدین تماماً آجری می باشد كه در نمای داخلی بزرگترین طاق آن به خط معقلی بسیار زیبا تاریخ ساخت آن همراه با ذكر مقدس یا علی بصورت قرینه نقش شده است .

دهانه های طاق های پل عریض، و به سبك جناقی یا ضربی بسیار زیبا و شكیل اعمال شده است.

همچنین به منظور مهار بار اضافی طاقها چهار چشمه طاق بصورت دو اشكوبه با قوس های جناقی و هلالی به موازات هم و در اطراف بزرگترین طاق ساخته شده است .

پل تاریخی میر بهاءالدین را بایستی قدیمی ترین و بزرگترین پل بر جای مانده بر روی زنجانرود دانست كه بیش از یكصد سال قدمت دارد و در فهرست آثار ملی به شماره 1448 به ثبت رسیده است.

درازای پل حدود 100 متر است و عرض آن با احتساب جان پناه ها به 70/6 متر می رسد. ارتفاع پل در بلندترین نقطه آن از سطح رودخانه حدود 11 متر است.

پل دارای سه دهانه با طاق جناغی است. دهانه میانی از دو دهانه دیگر بزرگتر است. این پل، عمود بر رودخانه ساخته شده و برای قرارگرفتن در راستای جاده، انحنایی به دو انتهای آن داده اند.

مجموعه تفریحی ائل داغی

یکی ازپرطرفدارترین تفریحگاه های زنجان، مجموعه تفریحی و کوهستانی ائل داغی یا همان « مجموعه گاوا زنگ» است که در ایام تعطیل به خاطر ازدحام بیش از اندازه مسیر آن با ترافیک روبه رو می شود، روزهای تعطیل به ویژه جمعه ها کوهپیمایی در گاوازنگ رنگ و بوی دیگری دارد و نزدیکی به شهر و زیبایی های خاص طبیعی این مجموعه و موجب توجه اهالی منطقه و گردشگران به این مکان تفریحی شده است.

امکانات دیگر این مجموعه، سفره خانه های سنتی، آمفی تئاتر، رستوران پذیرایی، مجموعه بازی و تفریحی روباز، پارکینگ، مجموعه ورزشی، پیست دوچرخه سواری سینمای پنج بعدی و سد خاکی است.

ماهیگیری و قایقرانی در سد این مجموعه در فصول گرم سال، محلی مناسب برای تفریحاتی از جمله ماهی گیری و قایقرانی است. در این مجموعه جشنواره و نمایشگاه های مختلف فصلی نیز برگزار می شود.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 446414

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha