شعر امروز ایران عرصه کثرت در عین وحدت است/ بنیاد شعر و ادبیات داستانی بنگاه سیاسی نیست

خبرگزاری شبستان: جنتی گفت: شعر امروز ایران عرصه کثرت در عین وحدت است که نشانه ای است از رهیافتی نو در شعر فارسی، اما آنچه امروزه در مقام داوری در شعر انقلاب می بینیم همگی یا در رد کامل یا در تحسین کامل آن است.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مراسم پایانی نهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر عصر شنبه 16 اسفندماه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معرفی برزگیدگان در تالار وحدت برگزار شد.

 

علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با اشاره به اینکه شعر رکن وثیق و ستون فقرات فرهنگ است، در سخنانی گفت: رازبانان فکر در عصر ما ایمان را در شعر ریختند و عرضه کردند تا پیام‌رسانان آینده مان باشند. شعر همچنین عرصه صمیمیت، راستی، آئین و انصاف است که پاسداشت آن، پاسداشت حکمت و حریت است. ما وارث تاریخی هستیم که از قرن چهارم تا اواخر قرن هشتم شاعرانش سرآمد اندیشه، حکمت و عرفان بودند.

 

وی ادامه داد: شعری که به این قله می رسد همانند هدهدی است که شاعر و مخاطبش را با هم به عنقا می برد و شاعر آن نیز پیشاهنگ خلق در هستی است. شاعران نیز ساکنان حریم حقیقت و ملکوت امانت هستند. شاعران پارسی گوی گوهربینانی بی مثال در خرد و اندیشه بوده اند و رسالت خود را در قالب گفتار و نوشتار نظم به جهان عرضه کرده اند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در ادامه شعر فارسی را مظهر اعتدال طبع برشمرد و خاطرنشان کرد: شعر فارسی عصاره خردورزی، اخلاق و... را به کمال در خود دارد و به همین خاطر جلوه گاه اندیشه و طنین انداز عاطفه است هم ارزش های الهی به ما می دهد هم با خود ما را به تماشاگر راز می برد، هم تصویر فرضیت شاعر را می سازد و هم آیینه اجتماع او است، هم در انگیزه فردی تاثیر می گذارد هم در حرکت اجتماعی ما و هیچ چیز مانند شعر نمی تواند زبان را به شایستگی، صیانت و به نسل بعد منتقل کند.

 

وی اضافه کرد: شعر فارسی در تاریخ یادگاران زیادی از خود بر جای گذاشته است؛ روزی که مشیت الهی بر آن شد تا مردم ما با بانگ امام راحل از خواب غفلت برخیزند، افقی تازه پیش روی مردم و جامعه ما پدیدار شد که تجلی آن در شعر بیش از پیش نمایان گشت. شعر فارسی به مدد انقلاب اسلامی دوباره درخشید و شاعرانی در آن ظهور کردند که توانستند شعر ما را بلندمرتبه سازند.

 

جنتی با بیان اینکه شاعران انقلاب در رجعت مردم ما به اصل خود سهیم شدند و خود و جهان را به اعتلا رساندند، توضیح داد: شعر آنها در این دوره بازتاب عاطفه ای بود که آن را نمایندگی می کردند و توانست محل اعتبار آنها نیز شود. البته شعر فارسی در سه دهه گذشته هیچگاه در انحصار فرد یا گروه خاصی نبوده بلکه همواره آیینه ای بوده است که جلوه گر سرور و عشق، نفرت و آرمان و... را می شد در آن دید شعر امروز اسباب بشاش بودن چند نفر نیست بلکه آیینه بیم و امید مردم ما است. در این شعر امروز تنها شاعر نیست که با لفظ و کلماتش قدرت نمایی می کند بلکه آزادگی، پویایی و آزاداندیشی در شعر است که خود را نشان می دهد.

 

وی، چند صدایی بودن ویژگی دیگر شعر امروز دانست و تاکید کرد: شعر امروز ایران عرصه کثرت در عین وحدت است که نشانه ای است از رهیافتی نو در شعر فارسی، اما آنچه امروزه در مقام داوری در شعر انقلاب می بینیم همگی یا در رد کامل یا در تحسین کامل آن است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: رسانه ها و دانشگاه ها کمتر به نقد و بررسی علمی آن دست زده اند و به اعتقاد من، جشنواره شعر فجر فرصتی است که می‌توان با داوری های دقیق و سنجیده این مساله را محقق کرد و در کنار آن سروده های اهل ذوق را قضاوت و ضامن پویایی و شکوفایی شعر فارسی نیز شد.

 

قزلی: بنیاد شعر و ادبیات داستانی بنگاه سیاسی نیست

به گزارش شبستان، مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی نیز در سخنانی درباره جشنواره شعر فجر امسال توضیح داد: این جشنواره برای نخستین دوره توانست در کشورهای همسایه ایران محافل شعری داشته باشد. میزان نزدیکی ما با کشورهای فارسی زبان همسایه مان از نقطه نظر فرهنگی بیشتر از یک محفل شعر است اما امیدواریم این حرکت بتواند پشتوانه ای برای ارتباط فرهنگی بیشتر میان این کشورها باشد. جشنواره امسال برای اولین بار مبنای بخش رقابتی خود را بر داوری کتاب قرار داد و همین مساله در کنار افزایش مبلغ جایزه نقدی داوری ها در این بخش را بسیار نفس‌گیر کرد.

 

وی با اشاره به کم حاشیه بودن این دوره از جشنواره گفت: بیشتر سلیقه های شعری که در عناد با جمهوری اسلامی نبودند، در این جشنواره دیده شدند در عین حال امسال توانستیم اعتماد برخی از سازمان های خارج از وزارت ارشاد را برای برگزاری این جشنوار جلب کنیم.

 

قزلی ابراز امیدواری کرد که روزی برسد که ادبیات به طور کامل از زیر دین بودجه های دولتی خارج شود.

 

مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی در پایان بیان کرد: بنیاد شعر و ادبیات داستانی بنگاه سیاسی نیست. معیار ما قانون است و با قانون به خدا و مردم پاسخگو خواهیم بود.

 

پایان پیام/

کد خبر 444780

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha