سبک زندگی دخت النبی (ص) به روایت دانشنامه فاطمی

خبرگزاری شبستان: دانشنامه فاطمی به نحوی غیرمستقیم سبک زندگی حضرت زهرا (س) را تبیین و ارایه کرده به همین دلیل عنوان آن در ابتدا فرهنگ فاطمی انتخاب شده بود.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، نشست نقد دانشنامه فاطمی با حضور  آیت الله سید مصطفی محقق داماد، عضو فرهنگستان علوم ایران، حجج اسلام علی اکبر رشاد، رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و محمد هادی یوسفی غروی، پژوهشگر تاریخ، ابوالقاسم مقیمی حاجی، رییس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و حسن طارمی، محقق و اندیشمند معاصر و صادق آیینه وند، رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و جمعی از اندیشمندان در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.

 

براساس این گزارش، در این نشست حجت الاسلام علی اکبر رشاد، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به دشواری های تالیف این دانشنامه اظهار کرد: در سالی که به نام مبارک حضرت علی (ع) از سوی مقام معظم رهبری نامگذاری شد، پیشنهادی مبنی بر جمع آوری مجموعه مقالات در خصوص این شخصیت از سوی آیت الله جوادی آملی مطرح شد که البته پیش از این در فکر تدوین اثری به نام «اندیشنامه حضرت علی (ع)» بودیم.

 

وی ادامه داد: در همین راستا پیشنهاد تالیف دانشنامه امام علی (ع) از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به من داده شد و به دلیلی که دغدغه این کار را نیز داشتم با حمایت این شورا وارد این کار شدم که البته در آغاز کار نام این اثر «اندیشنامه امام علی (ع)» بود و تا جایی پیش رفت که برخی اندیشمندان تاکید کردند نام آن به «دانشنامه امام علی(ع)» تغییر پیدا کند.

 

حجت الاسلام رشاد با بیان این که این اثر در فاصله کوتاهی از زمان آغاز کار تا روانه شدن آن به بازار نشر، تدوین شد، گفت: این فاصله زمانی به مدت 22 ماه به طول انجامید که معتقدم با عنایت خاص حضرت امیرالمومنین علی (ع) همراه با امکانات محدود و در فقر مطلق کار به سرانجام رسید.

 

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به این که پس از آنکه نسخه اولیه این اثر به آیت الله جوادی آملی تحویل داده شد و استاد از تالیف آن اظهار لطف و رضایت کرد، افزود: این مرجع عالیقدر پس از ملاحظه دانشنامه، ضمن مقایسه آن با مجموعه الغدیر تعابیر مبالغه آمیزی در سخنرانی های متعدد خود بیان کرد که البته هضم آن برای ما سخت است.

 

وی اظهار کرد: پس از آن پیشنهاد تدوین دانشنامه ای در خصوص حضرت زهرا (س) از سوی آیت الله جوادی آملی مطرح شد که با ابراز بدهی های به جای مانده از تالیف دانشنامه پیشین، اظهار عجز از تدوین این اثر کردیم اما کار به جایی رسید که با سفارش مقام معظم رهبری اما همچنان با مشکلات ناشی از کمبود بودجه استارت این کار نیز زده شد.

 

حجت الاسلام رشاد با اشاره به مشکلات موجود در تالیف دانشنامه امام علی (ع) تاکید کرد: فقدان منابع علمی، فراوانی اختلافات کلامی، فقر مطالعاتی در جهان اسلام، رسوخ و رسوب آداب و عادات میان متشرعین در خصوص زن، رواج و رونق نگرش های فمنیستی و تعدد جریانات و مراکز ناکارآمد از جمله مسائل و معضلات پیش روی تدوین این اثر بود که در نامه خود خطاب رهبر انقلاب به این موارد تاکید کردم.

 

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در پایان سخنان خود، دانشنامه فاطمی را اثری فاخر و ارزشمند خواند و یادآور شد: در این اثر به نحوی غیرمستقیم سبک زندگی حضرت زهرا (س) تبیین و ارایه شده به همین دلیل عنوان آن در ابتدا "فرهنگ فاطمی" انتخاب شده بود که پس از گذشت پروسه ای نام آن به "دانشنامه فاطمی" تغییر یافت که نیمی از این اثر اختصاص به شخصیت و حیات آن حضرت یافته و بخش دیگر مباحث مربوط به زن و خانواده را به پیشنهاد آیت الله جوادی آملی در بر می گیرد.

 

این گزارش می افزاید: حجت الاسلام ابوالقاسم مقیمی حاجی، معاون علمی دانشنامه فاطمی دیگر سخنران این نشست، با اشاره به ساختار این اثر بیان کرد: 68 مقاله بخش نخست این مجموعه را در برمی گیرد که جلد نخست آن از تولد تا شهادت حضرت، جلد دوم معرفی شخصیت، سیره، جلد سوم آثار برجای مانده اعم از خطبه ها، ادعیه، اشعار، احادیث و حکمت های علمی و نظری برگرفته از آثار ایشان گردآوری شده و بخش دوم نیز به مباحث حقوقی و اجتماعی زن و خانواده می پردازد.

 

رییس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان این که در این دانشنامه به 2300 منبع استناد شده است، گفت: آیت الله استادی، حجج اسلام رشاد، بهجت پور، پیشوایی، ستایش، سید کاظم طباطبایی و یوسفی غروی همراه با 40 تن ویراستار از جمله افراد شورای تدوین این اثر بوده اند.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 444755

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha