ضرورت تنقح در آثار علما/فعالیت پژوهشگران در موسوعه نگاری

خبرگزاری شبستان: آیت الله استادی گفت: در دنیای امروز ضروری است که حداقل ۲۰ موسوعه از فقها و اصولیان به ترتیب قرونی که در آن زندگی می کردند، تهیه و تدوین شود و در اختیار جهان و کتابخانه های جهان قرار بگیرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله استادی عضو مجلس خبرگان رهبری امروز (14 اسفند) در مراسم رونمایی از موسوعه شهید ثانی که در سالن همایش های همایش های پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، عنوان کرد: تا کنون مجموعه آثار برخی از علمای اسلام از جمله شیخ مفید، حقق ثانی، شهید اول، شهید ثانی منتشر شده است و در آینده مجموعه آثار سید مرتضی در بیش از 30 جلد منتشر خواهد شد که کار بسیار ارزنده ای است.

 

آیت الله استادی اظهار داشت: شرح حال علما دارای مطالب محدود و توأم با سلسله قصه ها و برخی خصوصیات اخلاقی آن بزرگواران است، اما باید به این نکته نیز توجه شود که سیر علمی علمای اسلام از آغاز تا پایان عمر به چه صورت بوده است.

 

سیر علمی علمای اسلام مشخص شود

 

عضو مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: اگر در کتابی شرح حال عالم و دانشمندی بیان می شود باید سیر علمی آن شخص نیز نگاشته شود و به این موضوع توجه شود که آیا تبدل آرا برای آن عالم شده است یا نه.

 

وی افزود: سوالات متعددی راجع به آثار علما در طول عمر آنان وجود دارد و راه مهم این است که کل آثار علما در یک جا جمع آوری شود و با مطالعه همه آنان، شرح حال آنان نوشته شود.

 

آیت الله استادی ابراز کرد: اخیرا در برخی کتاب ها، شناخت نامه نوشته می شود، اما با توجه به فرموده مقام معظم رهبری (مد ظله) باید شناخت نامه ها به صورت تحلیلی نگاشته شود.

 

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: در آثار هر یک از علما باید توجه شود که هر اثر در چه تاریخی و در چه شرایطی تألیف شده است و منابعی که در آن استفاده شده است به چه صورت بوده است.

 

سیر تاریخ فقه و اصول باید مشخص شود

 

وی ادامه داد: در فقه و اصول نیز به این صورت است، در فقه و اصول باید بررسی شود که از چه زمانی شروع شده است، فراز و نشیب آن به چه صورت بوده است و باید رشد و سیر فقه و اصول مشخص شود.

 

آیت الله استادی تصریح کرد: در سیر فقه و اصول، سوالات متعددی وجود دارد که باید به آن پرداخته شود، همچنین در طول سال ها تعدادی اصطلاحات عامه وجود دارد که به فقه وارد شده است که آنان نیز باید بررسی شوند.

 

حداقل 20 موسوعه از فقها و اصولیان اسلام تهیه و تدوین شود

 

عضو مجلس خبرگان رهبری تأکید کرد: در دنیای امروز ضروری است که حداقل 20 موسوعه از فقها و اصولیان به ترتیب قرونی که در آن زندگی می کردند، منتشر شود و در اختیار جهان و کتابخانه های جهان قرار بگیرد تا همه مردم بتوانند به آن مراجعه کنند.

 

وی ادامه داد: آثاری در خصوص مقدس اردبیلی و خوانساری منتشر شده است، اما متأسفانه منقح نیست و نیاز است که کارهای بیشتری در این زمینه صورت بگیرد.

 

آیت الله استادی عنوان کرد: از هر قرن می توان یک یا دو عالم مشهور را انتخاب کرد و به ترتیب برای آنان موسوعه هایی تهیه کرد.

 

عضو مجلس خبرگان رهبری اظهار داشت: در عصر حاضر، فعالیت های گسترده تری می توان در این زمینه داشت، علمایی چون کاشف الغطا و سیدبحرالعلوم نوآوری هایی دارند که باید بررسی شود.

 

ضرورت تنقح در آثار علما/فعالیت پژوهشگران در موسوعه نگاری

 

وی بیان کرد: به مدت 25 سال است که گروهی در حال تنقح در آثار علما هستند که این کار از کارهای لازم است و اگر ادامه یابد، کمک بزرگی به حوزه های علمیه و فقه اهل بیت (ع) می شود.

 

آیت الله استادی تصریح کرد: زمانی که کارهای موسوعه نگاری در حوزه علمیه پایه گذاری شد، تعداد زیادی از روحانیون و پژوهشگران به این موضوع پرداختند و امروز بسیاری از علما در این زمینه خبریت دارند که از مزایا و برکات موسوعه نگاری است.

 

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: سیره رسول خدا (ص) این است که همیشه حق را تشویق و تثبیت می کرد و کار باطل را سست می کرد، بنابراین در تألیف و نگارش مجموعه آثار، باید حق همه افرادی که در این زمینه نقش داشتند، مشخص و رعایت شود.

 

وی افزود: از نظر اخلاق علمی، اگر افرادی در زمینه ای پژوهش کردند باید نام آنان ذکر شود و سهم آنان معلوم شود.

 

آیت الله استادی با سفارش به خواندن موسوعه شهید ثانی عنوان کرد: از آنجا که کارهای موسوعه نگاری به صورت گروهی است، امید است که کارهای بعدی با سرعت بیشتری پیشروی داشته باشند تا بتوانیم معارف دین را در اختیار جهانیان قرار دهیم.

 

پایان پیام/

کد خبر 444325

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha