به گزارش خبرنگار فرهنگی شبستان، نشست ارکستر سمفونیک تهران ظهر امروز چهارشنبه 13 اسفند با حضور علی رهبری، رهبر ،پیروز ارجمند مدیرکل دفتر موسیقی ، بهرام جمالی، مدیر عامل بنیاد رودکی و ندا انتظامی مدیر روابط عمومی معاون امور هنری در تالار وحدت برگزار شد.
در ابتدای این نشست پیروز ارجمند، مدیر کل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره شایعه های رفتنش از دفتر موسیقی گفت: من قصد رفتن ندارم تا زمانی که آقای مرادخانی و وزیر بگویند در این سمت باقی می مانم.
وی درباره فعالیت ارکستر سمفونیک تهران اظهار داشت: سال گذشته که خبر بازگشایی ارکستر سمفونیک رسما منتشر شد، ما در جلسات آسیب شناسی مسایل و مشکلات ارکستر سمفونیک تهران را بررسی کردیم تا بتوانیم به یک نتیجه برای تصمیم گیری برسیم. می خواستیم ارکسترها را به سمتی هدایت کنیم که نقش مهمی در موسیقی کشور ایفا کند، برای رسیدن به درجه یک هنری ارکستر سمفونیک، شاخص های وجود دارد که یکی از اصول مهم آن رهبر درجه یک است، شاخص ترین و معتبرترین رهبر نه تنها ایرانی بلکه در شرق استاد رهبری هستند که ما ایشان را انتخاب کردیم.
وی افزود: در این مدت ناوگان ارکستر از نظر سازها و آرشیو بررسی و تجهیز می شد و ما در عرض چند ماه آزمون ها را برگزار می کردیم و خیلی از موارد به نتیجه رسید، به دلیل دیر رسیدن اعتبارات نتوانستیم از آقای رهبری دعوت کنیم، پس از فراهم شدن زمینه مذاکراتی با آقای مرادخانی و علی رهبری داشتیم و دیشب به نتایجی رسیدیم، خوشحال ترین خبری که در سال گذشته دارم این است که استاد رهبری با معاونت هنری به عنوان مدیر هنری ارکستر به توافق رسیدند.
ارجمند خاطر نشان کرد: مدیر هنری مغز متفکر و ناخدای کشتی ارکستر است که تمامی برنامه ریزی و مدیریت هنری ارکستر بر عهده وی است، پیشرفت و سمت و سوی ارکستر در گروی تفکر و اندیشه مدیر هنری ارکستر است .
در ادامه بهرام جمالی، مدیرعامل بنیاد رودکی نیز گفت: ما 48 ساعت جلسه کاری فشرده ای داشتیم و با یک برنامه جامع و کاملی از سمت آقای رهبری مواجه شدیم به نحوی که در48 ساعت گذشته هر آنچه فکر می کردیم در حوزه پشتیبانی ارکسترها اتفاق می افتاد برنامه ریزی اش بدست ما رسید، ما در بنیاد موظف شدیم برنامه را پشتیبانی کنیم که به نحو احسن انجام شود.
وی افزود: اینکه چرا بنیاد رودکی وارد قضیه ارکسترها شد برای این است که شخصیت حقیقی بنیاد غیر دولتی است و می تواند رویکرد غیر دولتی را در در این مباحث در پیش بگیرد و ارکسترها بتوانند از منابع غیردولتی نیز استفاده کنند، این تجربه جدیدی در مدیریت ارکسترهاست، این دوره یک دوره تاریخی است و خوشبخت و خوشحالیم که انگیزه قوی در آقای رهبری وجود دارد و من و آقای مرادخانی تمام قد از موسیقی شایسته کشور حمایت می کنیم.
علی رهبری، مدیر هنری و رهبر ارکستر سمفونیک تهران در این نشست گفت: من خوشحالم که آمده ام، آدم های مثل من مال این مملکت هستند و از سطح پایین مملکت آمده اند و تمام شانس را این مملکت و اساتیدی مثل حسین دهلوی و مصطفی پورتراب به آنها داده اند. اسم من بد در رفته است. همه در برلین می گفتند سخت گیر هستم در حالی که من جدی بودم ، 10 سال رهبر ارکستر فیلارمونیک برلین بودم اما همیشه دوست داشتم ایران کار کنم امیدوارم در این فرصت بتوانم کار مفیدی برای ایران انجام دهم.
وی با اشاره به فعالیت هایش در دوران پیش از انقلاب خاطر نشان کرد: چندین سال پیش از پیروزی انقلاب چند قطعه عاشورایی را با عنوان «نوحهخوان» با همکارانم اجرا کردیم در همان زمان به ارکستر سمفونیک انتقاد کردم که چرا اغلب نوازندگان ارکستر سمفونیک تهران خارجی هستند، چرا بر روی نوازندگان خارجی سرمایه گذاری می کنید اینها از این مملکت می روند، باید برای ارکستر سمفونیک روی جوانان ایرانی که در مدرسه موسیقی درس می خوانند سرمایه گذاری کرد. وزیر فرهنگ وقت از من ناراحت شد اما بعدها به خاطر این از من معذرت خواهی کرد.
علی رهبری درباره رفتنش از ایران و اینکه همیشه دوست داشته در ارکستر سمفونیک کار کند گفت: من سه سال پیش از انقلاب از ایران رفتم و پس از آن به درخواست یک ایرانی در مسابقات ژنو شرکت کردم و مدال طلا را به عنوان یک ایرانی کسب کردم همزمان با پیروزی انقلاب «فون کارایان» رئیس ارکستر فیلارمونیک لندن از من درخواست کرد ارکستر آنها را رهبری کنم. در طول سالهای فعالیتم بیش از 125 ارکستر مختلف جهان را رهبری کرده ام.درست 10 سال قبل وقتی از پاریس به وین رفته بودم دوستی از من پرسید از کجا به وین آمده ای ؟ گفتم از پاریس ؛ او در ادامه دوباره سوال کرد چرا از ایران نمی آیی ؟ من نیز پاسخ دادم در طول این مدت هرگز از من دعوتی نشده است تا به ایران بیایم و خدمت کنم . سه روز بعد آقای ناصری به من زنگ زد و مرا برای حضور در ارکستر سمفونیک تهران دعوت کرد. وقتی بعد از حدود 30 سال دوری از ایران وارد سالن شدم تمام سالن از سر جایشان بلند شدند و تشویقم کردند؛ نه «فون کارایان» و نه هیچ کس دیگری چنین لحظه ای را تجربه نکرده که قبل از اجرایش همه برایش بلند شده باشند.این موضوع تاثیر عمیقی بر من گذاشت پس از آن بسیاری از برنامه هایم را کنسل کردم تا در ایران باشم و کاری که همواره دلم می خواسته انجام دهم
وی افزود: تلاش های بی وقفه ما در ارکستر سمفونیک به گونه ای بود که یک روز استاد کامکار به من گفت که اینجوری که کار می کنید همه بچه ها ورشکسته می شوند، حقوق ما کرایه تاکسی مان هم نمی شود، من فکر می کردم آدم مهمی هستم و دولت را تحت فشار می گذارم، اما دیدم با صحبت کردن درست نمی شود، گفتم یک نامه می نویسم و دلیل رفتنم را روشن می کنم.
علی رهبری اظهار داشت: الان که به ایران آمدم احساس می کنم اگر نشود دیگر نمی شود چون آقای وزیر جدی هستند و معاون وزیر همینطور، بچه ها هم تشنه هستند شرایطی داشتم که 2 روز طول کشید که شرایط من را قبول کنند، ما سعی می کنیم تا 10 روز آینده ارکستر سرپا باشد، من باید پس فردا به وین برگردم و کنسرت هایم را کنسل کنم.
مدیر هنری ارکستر سمفونیک تهران خاطر نشان کرد: ارکستر نباید ارکستر آقای سنجری، فخرالدینی و معروفی باشد که وقتی این افراد می روند ارکستر بیفتد ، ارکستر سمفونیک تهران هم نباید ارکستر علی رهبری باشد، ارکستر سمفونیک تهران هیچ گاه در سطحی نبود که ضبطی بین المللی داشته باشد، نباید جلوی جوان ایران را بگیرند.
علی رهبری در پاسخ به این سوال که شما وقتی ارکستر سمفونیک را ترک کردید به دلیل مشکلات بسیاری بود وامروز که برگشته اید آیا آن مشکلات مرتفع شده اند، گفت: رهبری: امسال 40 امین سالی است که رهبری بین المللی می کنم و با مشکلات مختلف ارکستر ها مواجه هستم ولی وقتی نشود مشکل را حل کرد باید تعطیل کرد، الان هم افرادی که مسئول هستند می خواهند مشکل را حل کنند مشکل، مشکلی مالی است.
وی افزود: برنامه ریزی هنری من این است که با تمام نوازندگانی که آزمون دادند و یا از ارکستر بیرون شان کردند و کسانی که نه آزمون دادند و نه قبلا در ارکستر بودند کنسرت سطح بالابی برگزار کنم، ما می خواهیم به کنسرتی برویم که کر و سمفونیک تهران بتوانند سمفونی نهم بتهوون را اجرا کنند.
وی با بیان اینکه همراه با ارکستر سمفونیک تهران سمفونی نهم بتهوون را صددرصد قبل از عید اجرا خواهم کرد، گفت: ارکستر سمفونی بتهوون تک خوانی بانوان ندارد. من با هر کار تبلیغاتی پوپولیستی و عوام فریبی مخالف صددرصد هستم، این کارها برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست، وزارت فرهنگ در تمام دنیا برای این است که فرهنگ مردم را بالا ببرد، ما از آهنگسازان ایرانی باید حمایت کنیم باید به رهبران جوان فرصت بدهیم.
علی رهبری افزود: ارکستر سمفونیک تهران تا تابستان هر ماه یک کنسرت برگزار می کند، تنها امیدی که دارم این است که بچه های ایران در سطح جهانی بزنند و در شهرهایی مثل پاریس و وین با من کنسرت بدهند.
پیروز ارجمند درباره اعضای فنی ارکستر سمفونیک گفت: نادر مرتضی پور، حمید عسکری، هوشنگ کامکار و محمدسعید شریفیان اعضای ارکستر سمفونیک تهران هستند.
علی رهبری: انگیزه من از آمدن این است که بچه ها در سطحی بنوازند که من می زنم، در ایران بچه های خوبی هست و اگر سازهای خوبی برای آنها بخری ارکستر سمفونیک برای فرهنگ یک مملکت است نه برای تفریح و سرگرمی من مشکلی با بایولار ندارم، این بچه ها سطح شان بالاست باید موتزارت هم بزنند.
پیروز ارجمند درباره حکم رهبر ارکستر سمفونیک گفت: حکم مدیر هنری و رهبری آقای رهبری را باید آقای مرادخانی بدهند و امروز آن را تحویل می دهند، حکم اعضای شورای فنی را من باید بنویسم.
رهبری نیز درباره حکم رهبری ارکستر سمفونیک اظهار داشت: شغل من در تمام دنیا اینطور است که قراردادی دارد نکاتی را دربردارد، حکم برای استخدام است که بیمه و بازنشستگی داشته باشد، اما شغل من در هیچ کجای دنیا نه بازنشستگی دارد، نه بیمه، حکم من به این صورت است که حقوقی ماهانه می دهند و یک سال قبل از قطع همکاری باید اعلام کند که نمی خواهند به همکاری ادامه دهند.
علی رهبری درباره منوچهر صهبایی و استفاده از این رهبر در ارکستر سمفونیک گفت: من آقای صهبایی را از ارکستر سمفونیک کنار نخواهم گذاشت و از وی استفاده خواهم کرد.
پیروز ارجمند در تکمیل صحبت های رهبری گفت: ارکستر سمفونیک رویکرد کیفی دارد هر رهبر ایرانی و خارجی می تواند کنار ارکستر باشد و این به معنای کنار گذاشتن آقای صهبایی نیست. ما اگر آقای صهبایی را انتخاب کردیم نظرمان در مورد ایشان مثبت بود.
علی رهبری با تاکید بر حمایت همه جانبه از موسیقی اظهار داشت: دوست دارم کاری کنم که نمایندگان مجلس به اجراهای ما بیایند.
وی درباره حمایت رییس جمهور از ارکستر سمفونیک تهران گفت: دو رییس جمهور درباره ارکستر سمفونیک صحبت کردند من افتخار می کنم که دومین رییس جمهوری که درباره ارکستر سمفونیک حرف زده رییس جمهور ایران است، رییس جمهوری گفتند ارکستر سمفونیک را راه می اندازند حتی اگر نتواند این کار را بکنند هم حرفشان قابل تقدیر است.
همچنین مدیرعامل بنیاد رودکی در پایان این نشست گفت: بحث بیمه نوازندگان ارکستر سمفونیک جدی است که جنس بیمه آنها با سایرین فرق می کند . همچنین قراردادهای سالیانه ای با نوازندگان به امضا خواهد رسید که البته بستگی به تایید مدیریت هنری ارکستر بستگی دارد.
جمالی خاطر نشان کرد: باید به یک سازوکار اقتصادی برای مدل هنری ارکسترها برسیم. اقای رهبری باید کار خود را بکند و ما هم باید سوخت لازم را تامین کنیم. بحث جریان اقتصادی ارکسترها یک بحث حرفه ای است که باید در نظام مدیریت حرفه ای تکلیفش روشن شود.باید سازوکار اقتصادی را در کنار منابع دولتی تامین کنیم و برای بخش خصوصی شرایطی را فراهم کنیم که ارکسترها در یک وضعیت پایداری قرار بگیرند.
پایان پیام/
نظر شما