به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، مرتضی آقاحسنی رئیس مرکز بهداشت استان قم امروز (12 اسفند) در نشست خبری طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت در کلانشهر قم که به صورت پایلوت کشوری اجرا میشود، عنوان کرد: طرح تحول نظام سلامت از ابتدای سال 93 در استان قم شروع شده است و به دلایل مختلف شروع کار در حوزه درمان زودتر اجرا و عملیاتی شد که اثرات مثبت آن به وضوح مشاهده شد.
رئیس مرکز بهداشت استان قم اظهار داشت: در حوزه بهداشت به خاطر پیچیدگیهای کارهای بهداشتی، اجرایی شدن طرحهای حوزه سلامت به تأخیر افتاده است.
4 و نیم میلیارد تومان بودجه جهت تکمیل بیمه روستایی
آقاحسنی با بیان این که دو طرح عمده در حوزه بهداشت برنامهریزی شده است، گفت: طرح تکمیل خدمات بیمه روستایی از جمله طرحها در حوزه بهداشت بود که از سال 81 در سراسر کشور آغاز شد و در مناطق روستایی و شهرهای زیر 20 هزار نفر اجرا شد.
وی ادامه داد: در طول زمان، هزینههای طرح بیمه روستایی مطابق با تورم پیش نرفت و با مشکلاتی روبرو شد که در سال 93 نواقص این طرح جبران شد و بودجههای مناسبی برای تکمیل طرح اختصاص یافت.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم بیان داشت: حدود 4 و نیم میلیارد تومان برای اجرایی شدن تکمیل بیمه روستایی در نظر گرفته شد که توسط این بودجه طرح خدمات روستایی کامل شد و مشکلات نیروی انسانی و تأمین دارو و مکملهای دارویی برای روستاییان برطرف شد.
یک چهارم جمعیت قم تحت پوشش طرح ساماندهی مناطق حاشیهای
آقاحسنی با اشاره به دومین طرح در حوزه بهداشت، اظهار کرد: حدود 8 ونیم تا 10 میلیون نفر از مردم سراسر کشور در مناطق حاشیه ای شهر و سکونت گاههای غیررسمی زندگی میکنند که بر همین اساس، طرح ساماندهی این مناطق توسط حوزه بهداشت ارائه شد.
وی بیان داشت: از آنجا که مردم حاشیه شهرها به صورت کامل خدمات سلامت دریافت نمی کردند، ارائه خدمات سلامت برای آنان در اولویت قرار گرفت.
رئیس مرکز بهداشت استان قم افزود: بر اساس طرح پوشش خانوارهای حاشیه شهرها، هم خدمات افزایش یافت و هم افراد بیشتری تحت پوشش خدمات بهداشتی قرار گرفتند.
آقاحسنی خاطرنشان کرد: در قم حدود 300 هزار نفر که حدود یک چهارم جمعیت قم هستند تحت پوشش طرح ساماندهی مناطق حاشیه نشین قرار گرفتند که البته 150 هزار نفر از این جمعیت در شهرک پردیسان ساکن هستند.
پایلوت کشوری طرح تحول نظام سلامت در کلانشهر قم
دبیر طرح نظام سلامت عنوان کرد: در حال حاضر، مرکز بهداشت برای زنان سنین باروری، مادران باردار و کودکان خدماتی از جمله خدمات برای پوشش دادن بیماریهای واگیر و غیرواگیر و همچنین خدمات واکسیناسیون ارائه میدهد.
وی اظهار داشت: رایزنیهایی صورت گرفت که طرحی ارائه شود که خدماتی که در حاشیه شهرها ارائه میشود را به کل شهر ارائه داد که بر این اساس طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت مطرح شد که این طرح به صورت پایلوت کشوری در قم اجرا میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم بیان کرد: در طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت، باید کارشناس و مشاور تغذیه ای وجود داشته باشد که مشاورههای لازم را به مراجعه کنندگان بدهد و برای افراد مختلف در موقعیتهای متفاوت، رژیمهای غذایی ارائه دهد.
آقاحسنی یادآور شد: هم اکنون در سطح شهر، پایگاههای بهداشت مستقر شده است که در هر پایگاه چند کارشناس خدماتی به زنان و کودکان ارائه میدهند.
تبدیل پایگاههای بهداشت به پایگاههای سلامت
وی تصریح کرد: ارائه خدمات در شهر به صورت غیرفعال است بدین معنا که هر فردی که به پایگاههای بهداشت مراجعه میکند بر اساس نیاز فرد، خدماتی ارائه میشود و اگر فردی به این پایگاهها مراجعه نکند، اطلاعاتی از وی در دسترس نخواهد بود.
رئیس مرکز بهداشت استان قم اظهار داشت: در طرح تحول نظام سلامت، پایگاه بهداشت به پایگاه سلامت تبدیل میشود و کارشناسان بهداشت با عنوان کارشناسان مراقب سلامت خانواده به مراقبتهای لازم خانوادهها میپردازند.
دبیر طرح نظام سلامت ابراز کرد: در طرح تحول نظام سلامت، قبل از هر کاری جمعیت هر منطقه سرشماری میشوند و 12 هزار و 500 نفر تحت پوشش خدمات در یک پایگاه سلامت قرار میگیرند.
آقاحسنی ادامه داد: در هر پایگاه سلامت سه کارشناس مراقب سلامت خانواده مشغول فعالیت خواهند بود که هر کارشناس مراقب سلامت حدود 4 هزار نفر از مراجعهکنندگان را تحت پوشش خود قرار میدهد.
وی تصریح کرد: کارشناسان مراقب سلامت خانواده موظف هستند که تمام خدمات ارائه شده برای یک خانوار را پیگیری کنند و یک معاینه اولیه از تمام ساکنین انجام میشود و شرایط سلامت و بیماری افراد شهر قم مشخص میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم عنوان کرد: افرادی که در وضعیت بدون خطر هستند، برای خودمراقبتی آموزشهای لازم را میبینند و افرادی که در معرض خطر باشند و همچنین افراد بیمار به سطح بالاتر که مرکز جامع سلامت است ارجاع داده میشوند.
آقاحسنی اظهار داشت: هر مرکز جامع سلامت دارای 2 پزشک، یک نفر کارشناس تغذیه، یک کارشناس ارائه خدمات در حوزه دهان و دندان و یک کارشناس بهداشت محیط است، همچنین افرادی حضور دارند که خدمات آزمایشگاهی را ارائه میدهند.
راهاندازی 128 پایگاه سلامت در سطح قم
دبیر طرح نظام سلامت بیان کرد: در حال حاضر 45 پایگاه بهداشتی و 21 مرکز بهداشتی درمانی در سطح شهر وجود دارد که با اجرای طرح تحول نظام سلامت، تعداد 42 مرکز جامع سلامت و 128 پایگاه سلامت خواهیم داشت.
وی اضافه کرد: از نظر نیروی انسانی 250 نفر کارشناس مراقب سلامت به مجموعه اضافه خواهد شد، همچنین 125 نفر کارشناس در حوزههای تغذیه و بهداشت دهان و دندان و همچنین 60 پزشک در مجموعه جذب میشوند.
رئیس مرکز بهداشت استان قم با بیان این که تمام خدمات ارائه شده خرید خدمت از بخش خصوصی است، گفت: تا کنون 120 هزار نفر سرشماری شده اند و سرشماری خانوارها توسط مأمورین سرشماری با لباسهای مشخص ادامه دارد.
آقاحسنی با بیان این که مرحله اجرایی این طرح از منطقه پردیسان شروع میشود، خاطرنشان ساخت: عملیاتی شدن طرح تحول نظام سلامت از اردیبهشت سال 94 آغاز و تا پایان سال 94 گسترش این شبکه در قم تکمیل میشود.
45 میلیارد تومان هزینه اجرای طرح تحول نظام سلامت
وی عنوان کرد: از آنجا که طرح تحول نظام سلامت به صورت پایلوت کشوری در قم اجرا میشود برای اجرای کامل طرح برای کلانشهر قم هزینه ای معادل 45 تا 48 میلیارد تومان در سال برآورد شده است که وزارت بهداشت برای ارائه خدمات سلامت اختصاص داده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم با اشاره به این که در مراکز و پایگاههای سلامت، 11 بسته خدمت به عموم مردم ارائه میشود، یادآور شد: هر گونه خدماتی که در این پایگاهها ارائه میشود از جمله مشاوره روانشناسی و ارائه خدمات بهداشتی دهان و دندان برای مراجعه کنندگان رایگان خواهد بود.
آقاحسنی در پایان تصریح کرد: با اجرای طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت، تحول اساسی در خدمات بهداشتی در سطح قم اتفاق خواهد افتاد و بدون شک نتایج طرح بسیار مفید خواهد بود.
پایان پیام/
نظر شما