به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، در دین اسلام جایگاه ویژه ای برای زنان ترسیم شده است و همین مساله موجب شد تا پس از ظهور اسلام به زنان با نگاه دیگری بنگرند و این ارج و منزلت به این قشر بازگردانده شود.
وقتی سخن از زن به میان می آید، لطافت مادرانه و نقش آن در تربیت کودکان در ذهن تداعی می شود و این در حالی است که در عصر کنونی بسیاری از این مادران در کنار نقشی که به عنوان مادر ایفا می کنند، در چرخه اقتصادی نیز بخش قابل توجهی را به خود اختصاص داده اند.
همواره سوالی مطرح می شود که آیا زنان می توانند در کنار اشتغال به نقش خود به عنوان مادر به خوبی توجه کنند؟ همین مساله موجب شد تا نظرات ماهرخ بلوری، مدیرکل امور بانوان و استانداری زنجان را جویا شویم:
با توجه به جايگاه زن در خانواده و نقش آنان در تربيت فرزندان آيا اشتغال زنان با اين نقش منافاتي دارد؟
بهترين فضا هم براي زنان و هم مردان فضاي خانواده است؛ خانواده متعلق به هر دو جنس است، در حال حاضر تركيب تحصيلي و مهارتي زنان طي دهه هاي گذشته تغيير كرده و مي توانند نقش فعال تري در اقتصاد و اجتماع داشته باشند.
با پذيرش اين امر مي توانيم بر نحوه حضور فعال زنان در اجتماع سياستگذاري كنيم سياستي كه تعارضي در خانواده ايجاد نكند وظايف خانواده محفوظ بماند هدايت شغلي زنان بايد در مسيري باشد كه در كنار حفظ كرامت فردي و نقش هاي خانوادگي، دغدغه حضور در فضاي اشتغال همراه با آن حل و فصل شود.
امسال به نام اقتصاد و فرهنگ نامگذاري شده است زنان در تحقق اين شعار چه نقشی ايفا مي كنند؟
ما در دنياي انديشه هاي امام(ره) به دنيا آمده ايم دنياي انديشه هاي امام(ره) با دنياي قبل از ايشان متفاوت بود، امام خميني(ره) فرمودند: «زنان در مقدورات اساسي مملكت دخالت كنند» با توجه به فرمايش ايشان براي ما هم حق و هم تكليف ايجادشد.
در اقتصاد مقاومتي استفاده از همه منابع مهم است در فضاي اقتصاد مقاومتي دو رويكرد داريم يكي اينكه آسيب را شناسایي و ديگر اينكه مزيت ها را طرح كنيم يعني بر اين دو نكته بايد اهتمام داشته باشيم.
به عقيده من پايه و اساس يك اقتصاد مقاومتي را بايد از خانواده شروع كرد، خانواده بنيان اقتصاد مقاومتي است بدين معني كه درست مصرف كردن را به خانواده آموزش بدهيم و تأثيرگذاري زنان در مصرف با توجه به حضور و نقش آنها در خانواده مهم است و تجربه ثابت كرده كه زنان مخارج مصرفي خانوار را اگر مديريت نكنند قطعاً هدايت مي كنند؛ زنان تأثير گذارند اين تأثير گذاري بايد مورد توجه برنامه ريزان قرار گيرد.
ادامه تحصيل و مشغله شغلي موجب شده تا اكثر دختران از مقوله ازدواج غافل مانده و به اين مسئله كه به عنوان سنتي در دين اسلام مورد تاكيد است، روي گردانند، نظر شما در اين خصوص چيست؟
ساختار جمعيتي كشور در وضعيت مطلوبي است در حال حاضر جمعيت كشور ما را جوانان در سن فعاليت اقتصادي و سن ازدواج تشكيل مي دهند بايد امكانات مورد نياز براي اين نسل فراهم شود و به عنوان فرصت از آن استفاده كرد.
جامعه جوان ما نه تنها به لحاظ وزن جمعيتي بلكه از نظر اجتماعي، اقتصادي و سياسي نيز اهميت يافتند، در سطح كيفي مثل باسوادي، تحصيلات عالي و آگاهي برخوردار هستند كه مي تواند منشاء تحولات در كشور باشند، فراهم كردن شرايط (به ويژه اقتصادي) براي ازدواج جوانان مهم است و وقتي جوانان شغل داشته باشند و به آينده شغلي خود اميدوار شوند حتما ازدواج مي كنند.
آمار بالاي طلاق در جامعه به تهديدي تبديل شده و برخي از زوج های جوان برخلاف والدین كه در برابر ناملايمات زندگي صبر و حوصله بسياري از خود نشان مي دادند در مقابل اين ناملايمات گذشت كمتري دارند و همين مسئله موجب از هم پاشيدگي بنيان خانواده مي شود، چه راهكارهایي پيشنهاد مي كنيد؟
تفاوت هاي فردي يك اصل مسلم غير قابل انكار است كه براي نظام اجتماعي و طبيعت ضروري است، به پيروي از اين اصل طبيعي بين زن و شوهر اختلاف وجود دارد و تا زماني كه اين اختلاف ها فاصله زيادي نداشته باشند و با گذشت و چشم پوشي هماهنگ شود مشكلي را ايجاد نمي كند همه اين ها شكل ظاهري و شخصي مشكلات را نشان مي دهد.
اگر بدون تجزيه و تحليل اين مشكلات دست به اقدام بزنيم علاوه بر اينكه مشكل حل نمي شود بلكه مشكلات شديدتري به خاطر عملكرد نامناسب زوجين پيش مي آيد.
بسياري از كساني كه ازدواجشان ناموفق بوده علت جدايي فرد را عدم توافق اخلاقي ذكر كرده اند هر چند ممكن است اين دليل سرپوشي براي ساير عوامل باشد ولي واقعيت اين است كه نداشتن توافق اخلاقي شديدترين ضربه را به پيكر خانواده مي زند؛ كساني كه در قبال مسائل خانوادگي و اختلاف بين خود و همسرشان حوصله به خرج نمي دهند و با بروز هر اختلاف كوچكي عكس العمل شديدي نشان مي دهند زندگي مشترك را به سوي ناسازگاي و اختلاف شديد تر مي رانند.
به همين سبب آموزش پيش از ازدواج زوج هاي جوان يك ضرورت مسلم تلقي مي شود، هر اندازه زوجين(دختر و پسر) اطلاعات بيشتري در جهت شناخت فرد و همراه آينده شان داشته باشند و ملاك هاي عقلاني تر را براي انتخاب همسر در نظر بگيرند در زندگي مشترك خود با مشكلات و ناسازگاري كمتري مواجعه خواهند بود.
به نظر شما دوري از آموزه هاي ديني و گرايش به اين الگوها تا چه اندازه بر نهاد خانواده آسيب مي رساند؟
نهاد خانواده و عوامل مؤثر در ترتيب و استحكام آن از مباحثي است كه در آموزه هاي ديني مورد توجه جدي قرار گرفته و توصيه هاي اخلاقي و اعتقادي و عبادي زيادي وجود دارد كه التزام به آنها باعث تقويت، تربيت و استحكام خانواده مي شود.
در كانون خانواده است كه گرايش ديني افراد تقويت مي شود و خميرمايه شخصيت مذهبي در آن تكريم مي باید، از اين رو خانواده مخصوصا والدين بايد جايگاه خود را كاملا درك كرده و با آشنایي و فراگيري عوامل و روش هاي درست تر خود را براي نقش آفريني مجهز کنند.
همچنين در اين ميان رسالت همه متعمدان دين مدار بررسي راهكارهاي مناسب و مؤثر در شكوفایي و حفظ سرمايه هاي فطري در رأس همه آنها احساس و تعهد مذهبي در بين مردم است و ناگفته پيداست كه اگر هر چه سريع تر و بهينه تر اقدامات لازم در اين قلمرو انجام نگيرد دشمنان بشريت با استفاده از شيوه هاي مخرب و پرجاذبه خود سرمايه هاي عظيم جامعه اسلامي مان را مجذوب فرهنگ خويش کرده و دين از متن زندگي به حاشيه رانده خواهد شد.
لذا در تربيت ديني بايد اهداف دين و نقش آن در زندگي با شيوه هاي كاربردي وپيام رساني ديني به درستي تبيين شود.
پایان پیام/
نظر شما