به گزارش خبرگزاری شبستان،رای الیوم درباره تحولات یمن نوشت:اوضاع یمن همچنان عنوان و تیتر اصلی اخبار شبکه های تلویزیونی و پایگاه های خبری و روزنامه ها است و بعید می دانیم که در آینده نزدیک از تیتر محو شود به ویژه پس از اینکه عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری مستعفی موفق به فرار از صنعا و رفتن به عدن شد.
اوضاع در یمن پیچیده است اما معمای بزرگ این است که رئیس جمهوری یمن چگونه موفق به فرار و رسیدن به عدن با وجود تدابیر امنیتی شدید شد.جمال بنعمر فرستاده سازمان ملل در امور یمن ایفای هر نقشی در این باره را تکذیب کرد کما اینکه گروه الحوثی نیز پاسخ شفافی نداد.
جدل کنونی بر سر مشروعیت عبد ربه منصور هادی است زیرا در حالی که حوثی ها وی را رئیس جمهوری به حساب نمی آورند برخی دیگر دیدگاه دیگری دارند.
نزدیکان هادی تاکید دارند که وی مورد حمایت عربستان است و اینکه احتمال دخالت مصر به بهانه حمایت از باب المندب وجود دارد تا حوثی ها نتوانند بر یمن مسلط شوند که در این صورت این کشور تبدیل به محلی برای درگیری های منطقه ای خواهد شد.
رای الیوم نوشت: فکر نمی کنیم که درخواست عبد ربه منصور هادی درباره انتقال پایتخت یمن به عدن که قصد دارد آن را مقر رسمی دولت و حکومت خود تبدیل کند با حمایت منطقه ای و بین المللی روبرو شود اما موضوع قطعی این است که یمن وضعی مشابه قبل از وحدت دو یمن در سال 1990 و چه بسا وخیم تر به ویژه قبل از استقلال جنوب در سال 1967 پیدا کند.
فرار هادی به عدن چه بسا مانند حرکت وی ازحرارت به سوی آتش باشد.الحراک الجنوبی این موضوع را نمی پسندد و القاعده نیز عبد ربه منصور را به همسویی و فراهم آوردن فضای مناسب برای آمریکایی ها برای حمله به مراکز القاعده متهم می کند.
بحران یمن وارد فصل جدیدی از پیچیدگی شده است اما سئوال اصلی این است که در صنعا چه کسی قدرت را در دست خواهد گرفت؟روزهای آینده جواب این پرسش را مشخص خواهد کرد اما موضوعی که شکی در آن نیست بدتر شدن اوضاع یمن است.
اما نکته قابل توجه نقش عبد ربه منصور هادی است. وی پس از رسیدن به عدن همه اقدامات و مصوبات و قوانین وضع شده از هنگام حضور کمیته های مردمی در صنعا را باطل اعلام و از سازمان ملل خواست که اقداماتی برای حمایت از روند سیاسی و مخالفت با آنچه کودتا خواند به عمل آورد.
عبد ربه منصور هادی از پایبندی به طرح موسوم به خلیج فارس سخن گفت و خواستار پایان حبس خانگی خالد بحاح نخست وزیر یمن و دیگر شخصیتهایی که به گمان وی در حبس خانگی به سر می برند شد و همه اقدامات و مصوبات از 21 سپتامبر گذشته را غیرقانونی و باطل و استعفای خود و نخست وزیر را تحت اجبار خواند. عبد ربه منصور هادی تا قبل از 2012 حرفی بر گفتن نداشت و در واقع این مقام ریاست جمهوری بود که وی را بزرگ کرد.
وی هم اکنون به ابزاری در دست کشورهای حوزه خلیج فارس و غربی ها برای پیاده کردن سیاستهای آنها تبدیل شده است و به ویژه که وی به اطلاع پارلمان یمن رسانده است که از استعفای خود انصراف داده است.عبد ربه منصور هادی علت استعفای خود را حفظ منافع عالی یمن و خطرناک بودن شرایط و اضطراری بودن اوضاع دانسته است.
عبد ربه منصور هادی در نامه خود به پارلمان خواهان حمایت از وی شد و ادعاها و اتهاماتی را علیه جنبش انصارالله مطرح کرد مبنی بر اینکه با زور سلاح در۲۱ سپتامبر گذشته اقداماتی انجام اده اند و دستاوردهای سیاسی و قانون اساسی را ویران کرده اند.
هادی از مجلس خواسته است که با انصراف وی از استعفایش موافقت کند و مدعی شده است که یمن در معرض توطئه بزرگی که وحدت و امنیت و حاکمیت آن را در معرض خطر قرار داده است، قرار دارد.
این نامه ساعاتی پس از استقبال و حمایت شورای همکاری خلیج فارس از بازگشت هادی و حمایت از خروج وی از صنعا صورت میگیرد و پس از اینکه هفت حزب بزرگ در پایتخت از تلاش برای انتقال به عدن و دیدار با رئیس جمهوری یمن برای حمایت از وی سخن میگویند.
عبد ربه منصور هادی با استعفای دولت مخالف و خواستار انتقال به مقر جدید طی ساعات آینده است.
بدون شک یمن روزهای سختی را پیش رو دارد زیرا از سویی با بحران داخلی روبرو است و از سوی دیگر دخالتهای سعودی ها قوی تر از قبل است و کشورهای حوزه خلیج فارس نیز در تحریک عبد ربه منصور نقش آفرینی می کنند.
به دنبال بیانیه کمیته های مردمی یمن علیه عبد ربه منصور هادی و هشدار به کارکنان دولتی و دیپلماتهای یمنی درباره هر گونه فرمانبرداری از وی بحران یمن وارد مرحله جدیدی شده است.
نظر شما