به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی امروز سوم اسفند در بیستمین همایش ملی انجمن متخصصان محیط زیست ایران که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم، تحقیقات برگزار شد، اظهار داشت: محیط زیست در سطح جهانی موضوع مهمی است و امروز در کشور ما مسایل پیچیده ای پیدا کرده است.
وی افزود: یکی از موضوعات مهم این است که تلقی ما نسبت به حیات و طبیعت حقیقی تر شود و اگر این تلقی آنطور که در سنت اسلامی به درستی درک شود نگاه به طبیعت معنا و مفهوم بهتری می یابد.
وی با اشاره به مشکلات ایجاد شده در طبیعت خاطرنشان کرد: گرم شدن زمین و ایجاد مسایل و مشکلات زیست محیطی ظلمی است که در حق طبیعت انجام می شود و این امر به معنای آن است که انسان تصور می کند حیات فقط متعلق به خودش است و بقیه موجودات باید در خدمت انسان باشند.
لاریجانی اذعان داشت: اگر تلقی ما نسبت به حیات و طبیعت یک امر پیوسته باشد آنگاه طبیعت بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.
رییس مجلس با اشاره به جایگاه مقدس طبیعت در آیین های دیگر و به ویژه دین اسلام تصریح کرد: امروز نیاز داریم تا در جهان بینی انسان ها به درستی جا بیفتد که طبیعت یک امر پیوسته و باارزش است. درک این معنا به سیاستمداران و حکمرانان کمک می کند تا به محیط زیست توجه کنند.
لاریجانی با اشاره به نقش مردم در حفاظت از محیط زیست اظهار داشت: در اصل 50 قانون اساسی حفاظت از محیط زیست یک امر همگانی تلقی شده و تخریب محیط زیست ممنوع است.
حفاظت از محیط زیست به اراده عمومی نیاز دارد
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حفاظت از محیط زیست به اراده عمومی نیاز دارد، خاطرنشان کرد: در توسعه کشور باید به مسایل زیست محیطی توجه شود و نباید اجازه دهیم در این راستا محیط زیست تخریب شود.
وی با اشاره به چالش های زیست محیطی در سطح بین المللی و منطقه ای تاکید کرد: عدم توجه به ساختار طبیعت مشکلاتی نظیر ریزگردها در منطقه به وجود آورده و در سطح بین المللی نیز بهره برداری بیش از حد از منابع طبیعی خسارات جبران ناپذیری به محیط زیست وارد نموده است. همچنین مهار آب های برخی کشورها به گونه ای بوده که کشورهای همسایه آنها را دچار بی آبی و بحران آب نموده است.
لاریجانی با اشاره به پدیده ریزگردها در ایران اذعان داشت: منشأ ریزگردها کشورهای همسایه ایران است البته نباید منشأ داخلی ریزگردها را نادیده بگیریم.
وی با بیان اینکه حل مسایل محیط زیستی اهتمام بین المللی نیاز دارد، خاطرنشان کرد: برای حل مشکلات محیط زیست در سطح منطقه ای و بین المللی باید تلاش دیپلماتیک داشته باشیم و با این رویکرد به ارایه طرح و برنامه بپردازیم.
لاریجانی با بیان اینکه پرداختن موضوعی به مسایل زیست محیطی باعث ایجاد خودماندگی در این حوزه شده است، تصریح کرد: زمانی که با یک مشکل زیست محیطی مواجه می شویم برای مقابله با آن به فکر ایجاد طرح و برنامه بیفتیم که این امر باعث می شود در حوزه محیط زیست پیشرفت چندانی نداشته باشیم و عوامل تخریب زیست محیطی تشدید می شود.
رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر می خواهیم با موضوع محیط زیست به صورت منطقی مواجه شویم باید سطح آگاهی های عمومی را افزایش دهیم.
وی بالا بردن سطح آگاهی های عمومی را از طریق رسانه ای عمومی به ویژه رادیو و تلویزیون و آموزش در سطوح مختلف آموزش و پرورش و آموزش عالی را مهمترین کلید گریز از این درخودماندگی در زمینه محیط زیست عنوان کرد.
لاریجانی، چالش های زیست محیطی کشور از جمله پر شدن تالاب ها، ریزگردها و آلودگی هوای کلانشهرها و بد استفاده کردن از جنگل ها و دریاها را مهمترین معضلات زیست محیطی داخل کشور عنوان کرد و افزود: در حال حاضر حجم فرسایش جنگل های کشور بسیار زیاد است، این در حالی است که با توجه به مساحت کم جنگل ها در کشور و شرایط آب و هوایی خشک و نیمه خشک ایران بایستی نسبت به این مساحت کم دغدغه مند باشیم و آن را غنیمت بشماریم.
وی با اشاره به اینکه استفاده از ظرفیت توریسم به معنای تخریب محیط زیست، جنگل و مراتع نیست، تصریح کرد: تبدیل مراتع و مزارع در مناطق خوش آب و هوا به بهانه توریسم به ویلاها، ستمی است که انسان بر طبیعت و در نهایت بر خود روا می دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: در حال حاضر یکی از عمده ترین دلایل خشک شدن دریاچه ها و تالاب های کشور، استفاده ناصحیح منابع آب در بخش کشاورزی است به گونه ای که ۹۰ درصد از منابع آبی کشور صرف بخش کشاورزی می شود.
لاریجانی تصریح کرد: بایستی آبیاری کشاورزی به صورت غرقابی به آبیاری تحت فشار تبدیل شود که برای این کار با وجود مشکلاتی که در منابع بودجه وجود دارد، سرمایه گذاری خاص انجام شده است.
وی سرمایه گذاری برای مهار آبها، سرمایه گذاری برای انتقال آب و موضوع آب های مجازی و همچنین آبیاری تحت فشار را از جمله مواردی عنوان کرد که در بودجه سال آینده اعتبار ویژه برای آنها در نظر گرفته شده و مذاکراتی در حال انجام است.
لاریجانی با اشاره به اینکه متوسط بارندگی کشور ۲۵۰ میلی متر است، تاکید کرد: بنابراین با توجه به این میزان بارندگی بایستی در مصرف بهینه منابع آب کوشا باشیم و به روش های مختلف علمی آب را به استان های مرکزی که دچار خشکسالی هستند، برسانیم تا بتوانیم جلوی مهاجرت و تغییر شرایط زیستی را بگیریم.
رئیس مجلس با اشاره به اینکه محیط زیست بحثی کاملا تخصصی است و نیازمند توجه به ابعاد مختلف است، اظهار داشت: مرکز پژوهش های مجلس در برنامه ریزی برای پروژه های خود همچنین در برنامه ریزی برای سیاست های برنامه ششم توسعه موضوعاتی مانند شرایط بد آب و هوایی در کشور و چگونگی وصول آب را در نظر می گیرد.
وی افزود: بنابراین از تمام متخصصان و کارشناسان حوزه محیط زیست می خواهیم که با کمیسیون های تخصصی و مرکز پژوهش های مجلس برای تصمیم گیری در خصوص مسائل تخصصی محیط زیست همکاری کنند.
به گفته لاریجانی، در حال حاضر محیط در پارلمان برای حضور متخصصان و کارشناسان محیط زیست و استفاده از نتایج تحقیقات آنها در مراکز تصمیم گیری چه کمیسیون ها، چه مرکز پژوهش ها و چه صحن مجلس باز است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان تصریح کرد: مجلس آمادگی همکاری با متخصصان و کارشناسان محیط زیست برای استفاده از نتایج تحقیقات آنها در تصمیم گیری و وضع قوانین را دارد. همچنین متخصصان بخش غیردولتی می توانند در صحن مجلس در کنار دولتی ها برای تصمیم گیری در کمیسیون های تخصصی و مرکز پژوهش های مجلس همکاری کنند.
پایان پیام/
نظر شما