حسن حکیم باشی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتگو با خبرنگار شبستان در قم با بیان اینکه غیرت از ارزش های دینی است، خاطرنشان کرد: غیرت، تعصب مثبت در برابر ارزش هاست و این ارزش دینی باید در جامعه رعایت شود و مبنای اثباتی این حالت نیز به مساله ایمان برمی گردد.
این کارشناس قرآنی افزود: کلمه غیرت اصلا در قرآن دیده نمی شود و این اصطلاح وجود ندارد اما به معنای تعصب آمده است، تعصب یعنی احساس مند بودن در برابر برخی مسائل که گاهی نیز به صورت افراطی عمل می شود.
این پژوهشگر و نویسنده با بیان اینکه در حدیثی داریم که غیرت مرد ایمان و غیرت زن کفر است، گفت: امروزه در ادبیات اجتماعی ما غیرت به معنای حریم عفاف مطرح می شود که شوهر باید در برابر زنش غیرت داشته باشد تا دیگری او را مورد هجوم نگاه قرار ندهد.
حکیم باشی ادامه داد: اصل مساله غیرت، یک شمشیر دو پهلوست که یک جبنه اش سفارش شده و ارزش دارد و از سرشاخه های ایمان است، در جامعه ما شاید یک جنبه اش این باشد که ارزش های دینی زیر پا گذاشته نشود اما این به طور مستقیم به معنای غیرت نیست.
این کارشناس قرآنی با اشاره به اینکه نبود یا ضعف غیرت، به نبود یا ضعف و از دست رفتن ایمان برمی گردد، تصریح کرد: ایمان یعنی باور به خدا و به قول امام هادی(ع) ایمان چیزی است که در دل سنگینی کند و اعمال انسان او را نشان داده و ثابت کند.
وی همچنین نسبت به تبلیغ ماهواره ها علیه کم رنگ کردن غیرت در جامعه هشدار داد و گفت: امروز مدپرستی از طریق شبکه های ماهواره ای به جامعه القا می شود، اما انسانی که از غیر خدا تبعیت کند در واقع خدا را نادیده گرفته است.
حکیم باشی در ادامه بر ضرورت همکاری تمام نهادهای مسئول در جامعه تاکید کرد و ابراز داشت: راه تقویت غیرت، توجه به ایمان و اینکه رعایت حرمت ها مورد خاص خدا و دستور خداوند است که به راه های تربیتی و شناختی برمی گردد و البته تمام نهادهای جامعه نیز باید کمک کنند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، خواستار احیای واجب امر به معروف و نهی از منکر در جامعه شد و گفت: اگر امر به معروف و نهی از منکر با رعایت شرایط در جامعه حاکم شود، بسیاری از مسائل از بین می رود اما امروز، دغدغه ای وجود ندارد که امر به معروفی صورت بگیرد، ما کوتاهی کردیم و بد عمل کردیم حتی در مواردی به دلیل عدم شناخت وظیفه، بد عمل شده و نتیجه عکس داده است، به طور مثال آمر به معروفی با حالت خشم و عصبانیت امر به معروف و نهی از منکر می کند اما طرف مقابل، چند متر آن طرف تر به شکل اولیه برمی گردد که این از حالت امر به معروف خارج می شود.
وی تاکید کرد: تندروی هایی در اجرای امر به معروف و نهی از منکر به ویژه در اوایل انقلاب نتیجه بد داده است، اما اگر آن طور که اسلام تبیین کرده درست شناخته و عمل شود جامعه بااخلاقی درست می شود.
حکیم باشی ادامه داد: اگر این باور در فردی که نسبت به حجاب و پوشش همسرش بی تفاوت است، ایجاد شود که این کار، خطا و زشت و بی فرهنگی و خلاف خواست خداست این حالت را نخواهد داشت و شاید فقط به عنوان موضع گیری اجتماعی عمل می کند و فکر می کند این موجه بودن و پسند جامعه است و حتی وقتی یک فردی با آن برخورد می کند، فکر می کند که با زور و تحمیل، سلیقه خود را نسبت به آن اعمال می کند.
این کارشناس قرآنی با تاکید بر اینکه ارزش های دینی باید هم عرض با هم تقویت شود، خاطرنشان کرد: به طور مثال صدا و سیما یک نحوه و شیوه و رویه ای در ارائه صحنه ها و سریال ها و فیلم ها داشته باشد بعد انتظار داشته باشیم که در جامعه به گونه دیگری عمل شود بلکه باید یک همگرایی و رویه یکسانی در تبیین ارزش های دینی در جامعه داشته باشیم.
پایان پیام/
نظر شما