به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، دکتر معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست کشور و معاون رئیس جمهور، شامگاه (28 بهمن) در نشست خبری با خبرنگاران خوزستانی، گفت: کار و موضوع مقابله با گرد و غبار از شناخت تا مدیریت، سازگاری و مدیریت سرزمین در همه عرصه ها را در بر می گیرد و حداقل 9 دستگاه را نیاز داریم که در این خصوص همکاری داشته باشند تا به صورت منسجم و با یک مدیریت واحد و تبادل اطلاعات و شناخت موضوع و برنامه ریزی دقیق همکاری کنند.
وی با یان اینکه در این قضیه وزارت خارجه نیز نقش دارند، تصریح کرد: مسئله گرد و غبار کاملا بین بخشی است و راه حل این مسئله ساز و کارهای علمی می باشد که در این راستا استاندار خوزستان با رویکرد علمی و استفاده از شرکت های دانش بینان نسبت به این موضوع اهتمام داشتند.
وی با اشاره به اینکه در این مسئله اولین کاری که باید انجام دهیم شناخت از موضوع است، افزود: ما در این موضوع با معضلات بزرگتری از جمله خشکسالی مواجه هستیم و باید توجه کرد که خشکسالی تنها در خوزستان و ایران نیست بلکه اقلیم منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا و حتی بخش هایی از آسیای میانه را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
ابتکار، با بیان اینکه علاوه بر خشکسالی ما مشکلاتی و کاستی هایی را در مدیریت بخش کشاورزی و آب تالاب ها داشتیم، اضافه کرد: اما باید توجه کرد ما در این میان نباید تنها به دنبال مقصر بگردیم چرا که با این کار مشکل حل نمی شود بلکه باید به دنبال راه حل های اساسی باشیم.
وی با اشاره به اینکه برای حل ریزگردها تنها داده های علمی ایران کافی نیست بلکه به داده های علمی جهانی و بین المللی نیز نیازمندیم، عنوان کرد: یک بخش از این موضوع ناشی از مدیریت منابع آبی است که این منابع محدودتر شده اند و در کنار آن کاهش بارندگی به ویژه در خوزستان را نیز داشتیم.
وی با تاکید بر اینکه باید به دنبال راه حل باشیم و از نگاه های سلیقه ای پرهیز کنیم و به صورت علمی به این مسئله بپردازیم، اذعان داشت: برای یکسان سازی اطلاعات با کمک دانشگاه های شهید چمران و جندی شاپور اهواز قرار شد نشست هایی برای مقابله با ریزگردها برگزار شود.
معاون رئیس جمهور، با بیان اینکه دولت مصوباتی را در سه مرحله کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تصویب کرده است، ابراز کرد: یکی از راه های مهم مدیریت آب کشور مدیریت و تخصیص صحیح بحث تامین حق آبه تالاب هاست که دولت این امر را در لایحه ها و مطالعات بررسی و مدنظر قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه دولت بحث تامین حق آبه تالاب ها را در کمیسیون زیر بنایی مطرح و اولویت استفاده از منابع آبی را به ترتیب در آب شرب، طبیعت، کشاورزی و صنعت دیده است، ادامه داد: اگر چرخه آب تامین نشود طبیعت نمی تواند برای کشاورزی و صنعت کاری انجام دهد.
وی با تاکید بر اینکه در این مصوبه تامین حق آبه تالاب ها پیش بینی شده و در این زمینه باید مصارف را کاهش داد چرا که بخش زیادی از آب کشاورزی در کشت های با راندمان 30 درصد مصرف می شود، اظهار کرد: با مدیریت صحیح و اصلاح مصارف آب به باروری ابرها نیازی نخواهد بود؛ باروری ابرها تنها 10 تا 15 درصد در بارش تاثیر دارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، در خصوص آب تالار هورالعظیم، خاطر نشان کرد: در ارزیابی هایی که صورت گرفت به این نتیجه رسیدیم که آب هورالعظیم نباید بسته می شد و در حال حاضر بیش از یک ماه است که آب بر این تالاب باز شده چرا که معتقدیم هورالعظیم باید احیا شود.
وی به سد گتوند اشاره کرد و با بیان اینکه این سد نباید در مقطعی آبگیری می شد که آبگیری آن موجب ایجاد تبعات و آسیب های جدی شده است، گفت: در این راستا کارگروهی با مسئولیت دکتر نوبخت تشکیل شده تا راه حل های علمی و با کمترین عوارض ارائه شود.
وی با اشاره به اینکه امسال از مجموع 550 میلیارد ريال اعتبارات ملی مقابله با ریزگردها، 150 میلیارد ریال به خوزستان اختصاص یافت که این اعتبار صرف خرید 10 دستگاه سنجش آلودگی هوا در این استان شد، افزود: این دستگاه ها می توانند میزان ذرات دو و نیم میکرونی را نیز اندازه گیری کنند و در سنجش میزان گرد و خاک های اخیر بسیار اثر گذار بوده اند.
ابتکار، با بیان اینکه پدیده هم منشا داخلی دارد و هم خارجی که در هفته پایانی بیشتر منشا خارجی داشته و در تمام منطقه گرد و غبار حرکت کرد و در موارد قبلی هم با پدیده ای در طول منطقه مواجه بودیم، یاد آور شد: بررسی های کارشناسی و بین المللی نشان می دهد مه معمده منابع گرد و غبار ایران از کانون های خارجی بوده و کانونهای بادی داخلی نیز در سرعت و جهت باد موثر است.
وی به مصوبات هیئت دولت در خصوص ریزگردها اشاره کرد و ادامه داد: در این راستا بخشی از مصوبات میان سازمان ها و دستگاه های مختلف تقسیم شده و اعتباراتی به سازمان هواشناسی، محيط زيست، جنگلداری و مراتع، جهاد كشاورزی، وزارت نيرو، وزارت بهداشت، وزارت نفت در نظر گرفته شده است.
معاون رئیس جمهور، اضافه کرد: بخش اول شامل پيش بينی، پايش و اطلاع رسانی توسط سازمان هواشناسی است و اين سازمان مكلف به شناسايی و اطلاع رسانی به روز اين پديده است ئ وظيفه محيط زيست نيز در مقابل اين پديده، تكميل مطالعات و شبكه سنجش داده ها و ارائه آنها به سازمان هواشناسی است.
وی با بیان اینکه وزارت نيرو مكلف به پيشگيری و پايش كانون های گرد و خاک از طريق اطلاع رسانی و جلب مشاركت های مردمی و همچنین تعيين حق آبه تالاب ها و رهاسازی آب در آنها شده است، عنوان کرد: جهاد كشاورزی بايد نسبت به ترغيب كشاورزان به احيای اراضی خوزستان در مناطق ايجاد ريزگردها و ايجاد بادشكن اقدام كند.
وی با تاکید بر اینکه وزارت خارجه نیز مكلف شده با هماهنگی دستگاه های مربوطه، برای مقابله با اين پديده، همكاری های دوجانبه و رايزنی های لازم را با كشورهای همجوار انجام دهد، ابراز داشت: وزارت نفت نيز مكلف شده در محل هايی كه موجب بروز پديده گرد و خاک شده، نسبت به مالچ پاشی و آزادسازی آب در ميادين نفتی ياران در هورالعظيم اقدام كند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، خاطر نشان کرد: سازمان جنگل ها و آبخيزداری مكلف شده نسبت به پايداری كانون های بحران و اولويت دار از طريق روش های علمی در سطح 300 هزار هكتار، عمليات تلفيقی مالچ پاشی و درختكاری را انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه وزارت بهداشت مكلف به تجهيز آزمايشگاه ها و مراكز مراقبتی از بيماري های تنفسی شده و وزارت راه باید نسبت به تجهيز فرودگاه اهواز و برقراری پرواز در شب در شرايط بحرانی اقدام کند، تصریح کرد: بانك مركزی نيز ملزم به تامين تسهيلات ارزان قيمت به مردم خوزستان جهت عايق بندی منازل است.
وی اظهار کرد: جهت پاكسازی معابر، استانداری خوزستان مكلف به تامين اعتبار و در اختيار قرار دادن آن به شهرداري ها شده و مسئوليت نظارت بر اجرای مصوبات كارگروه نيز بر عهده وزارت كشور قرار گرفته و دستگاه های اجرايی مكلف هستند گزارش عملكرد خود را به اين كارگروه ارائه دهند.
پایان پیام/
نظر شما