خبرگزاری شبستان// بیرجند
ملا هادی یکی از بزرگان حکمت و عرفان ایران اسـلامـی و شاعر و سخنوری توانمند که در اشعارش با تخلص «اسرار» خود را معرفی می کرد.
ملا هادی سبزواری معروف به حکیم سبزواری در سال 1212 هجری قمری در خانواده ای مذهبی در سبزوار متولد شد.
وی از همان کودکی تحصیلات ابتدایی صرف و نحو را آغاز کرد و تا هشت سالگی مشغول فراگیری علوم مقدماتی بود که در همان زمان پدرش حاج میرزا مهدی سبزواری را از دست داد.
هادی در 10 سالگی به همراه پسرعمویش به مشهد عزیمت کرد و تا سال 1232 در مدرسه "حاج حسن" ضمن علم آموزی به خودسازی و تزکیه نفس خویش می پرداخت.
وی پس از آن به زادگاهش بازگشت و در پس از ازدواج با دختری از روستاهای اطراف سبزوار به مدت 2 سال در آنجا ماندگار شد.
دو سال بعد به شوق زیارت خانه خدا آماده سفر شد که در میانه راه هنگام عبور از اصفهان با ملااسماعیل درب کوشکی اصـفـهـانـی آشنا شد، بیان شیوا و معلومات استاد او را مصمم کرد تا مخارج سفر حج را هزینه تحصیل در اصفهان کند.
ملاهادی در محضر اساتید بزرگ دیگری همچون حاج محمد ابراهیم کرباسی، آقا شیخ محمد تقی معروف به صاحب هدایه المسترشدین و ملا علی مازندرانی نوری اصفهانی بهره مند شده بود.
شیخ هادی در سال 1247 هجری قمری دوباره به سبزوار بازگشت و پس از مدتی به همراه همسرش عازم سفر خانه خدا شد که در این سفر همسرش را از دست داد و تنها و مغموم مناسک حج را به انجام رساند.
حاج ملاهادی به دلیل ناامنی که در کشور وجود داشت مجبور شد از راه آب و از طریق بندرعباس وارد کشور شود و پس از آن در مدرسه ای در کرمان مستقر و به همکاری با خادم مدرسه می پرداخت.
پس از مدتی حکیم سبزواری به تدریس در مدرسه دینی کرمان شد و مشتاقان علم و حکمت را دور خود جمع کرد.
شیخ در پایان اقامتش در کرمان، با دختر خادم مدرسه معصومیه ازدواج کرد و به همراه همسرش به سبزوار بازگشت و به تدریس فلسفه اسلامی پرداخت.
حکیم سبزواری شاگردان زیادی را به ایران اسلامی معرفی کرد که از جمله آنها حاج ملامحمدصادق صباغ کاشانی، شیخ محمدرضا سبزواری، شیخ ابراهیم سبزواری، شیخ عبداله رشتی ریاضی، شیخ حیدرخان نهاوندی قاجار، میرزا سیدحسین رضوی قمی، شیخ محمدحسین شانه ساز را می توان نام برد.
شیخ ملا هادی پس از 77 سال زندگی در روز بیست و هشتم ذی الحجه سال 1289 درگذشت و مسلمانان و حوزههای علمی را در ماتم فرو برد و پیکرش را در بیرون دروازه سبزوار به نام دروازة نیشابور(معروف به فلکه زند) دفن کردند.
مرحوم میرزا یوسف فرزند میرزا حسن مستوفی الممالک وزیراعظم ایران در سال 1300 هجری قمری آرامگاهی در آنجا احداث کرد. این آرامگاه که در مساحت حدود 110 و عرض 50 قدم ساخته شد در اطراف صحن آن حجرههای متعددی برای سکونت زوار ساخته بودند که اکنون هم با همان بقعه و صحن با کیفیت سابق موجود است.
آثار شیخ ملاهادی سبزواری
1- منظومه و شرح منظومة سبزواری
2. دیوان حاج ملا هادی
3. اسرار الحکمه فی المفتتح المغتتم
4. شرح فارسی بر برخی از ابیات مشکل مثنوی مولانا
5. مفتاح الفلاح و مصباح النجاح
6. شرح الاسماء
7. النبراس فی اسرار الاساس
8. راح قراح و کتاب رحیق در علم بدیع
9. حاشیه بر الشواهد الربوبیه فی المناهج السلوکیه
10. حاشیه بر اسفار اربعه ملاصدرالدین شیرازی
11. حواشی بر کتاب مفاتیح الغیب ملاصدرالدین شیرازی
12. حاشیه بر مبدأ و معاد صدرالدین شیرازی
13. حاشیه بر شرح سیوطی لابن مالک (در علم نحو)
14. حاشیه بر کتاب «شوارق» اثر ملا عبدالرزاق لاهیجی (در حکمت)
15. هدایة الطالبین فی معرفة الانبیاء و الائمه المعصومین
پایان پیام/
نگارنده: سعید کاظمی - بیرجند
نظر شما