سعی کردم مسجد پناهگاه جوانان فارغ از هر تيپ و قيافه باشد

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام معراجی معتقد است آبادانی مسجد، فقط به گنبد و مناره نیست بلکه مهمترین مصداق آبادانی حضور پررنگ مردم در مسجد است. باید سعی کنیم زمینه حضور مردم بویژه جوانان فارغ از هر تیپ و قیافه را در مسجد فراهم کنیم.

خبرگزاری شبستان: روح مسجد، کالبد زندگي را پرنشاط و پرانگيزه مي سازد. درهرجا سامان زندگي است، مسجد، مرکز و کانون اصلي است.  مسجد در همه جا بايد پاکيزه، زيبا و آرامبخش باشد. مديريت محتوايي و معنوي مسجد که بر دوش روحاني مسجد است بايد خردمندانه و مسئولانه و حتي عاشقانه باشد.  اگر مسجد، کيفيت شايسته خود را بيابد هزينه هاي مادي و معنوي بسياري از دوش جامعه و مردم و مسئولان برداشته خواهد شد.
    
اگر مسجد محور هر محله باشد. خواه ناخواه بسياري از مشکلات آن محله به برکت مسجد فعال حل خواهد شد. یکی از مساجدی که توانسته کارکرد یک مسجد واقعی را داشته باشد. مسجد صاحب الزمان (عج) افسریه با قدمت بیش از 40 سال در منطقه شرق تهران است. حجت الاسلام معراجی بیش از 20 سال است که امام جماعت این مسجد است.وی که به عنوان یکی از ائمه جماعات برگزیده تهران شناخته شده، معتقد است که مسجد هر محله بايد پناهگاه مردم و خصوصا جوانان آن محل فارغ از تيپ و قيافه ظاهري آنان باشد و بتواند در همه ابعاد  به مردم محله خدمات ارایه دهد....

 

حاج آقای معراجی شما به عنوان یکی از ائمه جماعات برگزیده تهران توانسته اید مسجد محل خدمت خود را به عنوان مرکز حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی محل تبدیل کنید، راز موفقیت شما در چیست؟ به نظر شما یک مسجد نمونه و موفق چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

آبادانی مسجد فقط به گنبد و مناره و ساختمان نیست. مهمترین دلیل آبادانی مسجد حضور مردم در مسجد است مسجدی که حضور بیشتر مردم به ویژه جوانان داشته باشند، مسجدی آباد است. مجموعه ای از عوامل از جمله امام جماعت، هیئت امنا، بسیج و نمازگزاران در فعال سازی و موفقیت مسجد نقش دارند که می توانند در موفقیت مسجد نقش داشته باشند. البته رکن اصلی مسجد امام جماعت مسجد است. امام جماعت می تواند، از ظرفیت افراد حضور یافته در مسجد استفاده کند و به مسجد رونق ببخشد. هیئت امنا و بسیج مسجد هم می توانند به عنوان بازوان اجرایی امام جماعت، با حضور فعال و اطاعت پذیری در رونق بخشی مسجد نقش اساسی ایفا کنند. یکی دیگر از ارکان مسجد، خادم مسجد است در صورتی که در طول شبانه روز در مساجد حضور داشته باشد، می تواند با برخورد خوب و مناسب با جوانان و نوجوانان و نیز توجه به نظافت مسجد، مدیریت داخلی، موجب جذب حداکثری مردم به مسجد باشد.

 

 به اعتقاد من مسجد فعال تنها نبايد به اقامه نماز جماعت اکتفا کند، البته اقامه نماز جماعت منظم در مسجد باعث جلب اعتماد مردم محل نسبت به امام جماعت مي شود و اساسا وظيفه اول هر مسجدي اقامه نماز جماعت باشکوه است. اما در کنار اين موضوع بايد مساجد به فکر انجام برنامه هاي ديگري نيز باشند. به عنوان مثال یکی از برنامه های ما در مسجد صاحب الزمان (عج) افسريه خدمات ر ساني به فقرا و مستمندان نیازمند محل است به گونه ای که 30 خانوار را تحت پوشش قرار داده ایم و برای آنها سبد کالا تهیه کرده ایم. همچنين هزينه داروي بيماري هاي خاص که بيمارانش توان پرداخت آن را ندارند تا حد زيادي پرداخت مي کنيم. حتي با داروخانه محله صحبت کرديم که اگر کساني به مسجد مراجعه کردند و توان پرداخت هزينه داروهاي عادي خود را هم نداشتند شما دارو را به آنها بدهيد و هزينه اش را از مسجد دريافت کنيد.

 

امروز بسیاری از جوانان به دلیل مشکلات اقتصادی نمی توانند هزینه های بالای ازدواج و حتی هزینه های تالار عروسی را بپردازند، به نظر شما مساجد در فرهنگ سازی ازدواج آسان و  نیز دستگیری جوانان در این زمینه چگونه می توانند کارساز باشند، مسجد شما در این زمینه چه برنامه دارد؟

امروز مساجد باید به کانون سبک زندگی اسلامی مبدل شوند و محور ازدواج و رفع مشکلات اقتصادی جوانان در این زمینه باشند. يکي از برکات مسجد فعال، ترويج ازدواج آسان ميان جوانان و نیز کمک به آنها باشد و فعالیت‌های ارائه شده از این جایگاه  بايد فضای جامعه را نورانی و قرانی کند زیرا که نقش  مسجد در عرصه های مختلف زندگی انسان یک نقش سازنده است. ما در مسجد صاحب الزمان (عج)  تلاش کرده ایم برای خانواده های بی بضاعت که توان تهیه جهیزیه برای فرزندانشان ندارند کمک هایی ارایه دهیم به گونه ای که در ظرف چند ماه گذشته برای 30 نوعروس جهیزیه آمده کرده ایم.

  خاطره ای که دراین زمینه می توانم به آن اشاره کنم مربوط به خانواده نیازمندی می شود که برای دو دختر عقده کرده اشان سالیان سال بود که نمی توانستند جهیزیه آمده کنند. روزی پدر خانواده به مسجد آمد و با گریه گفت که به دلیل نتوانستن تهیه جهیزیه برای فرزندشان آنها در آستانه جدایی هستند که پس از تحقیق دیدم که واقعا نیازمند هستند با کمک اهالی مسجد توانستیم جهیزیه برای فرزندان آن تهیه کردم و آنها به به سراغ زندگیشان بروند. محبت و خدمت به این گونه افراد از اقدامات زیبایی است که در مسجد ما انجام می شود و خاطرات و صحنه های شیرینی است برای کسانی که در امور خیر این چنینی مشارکت دارند.

 

راهکار شما برای جذب مردم به ویژه جوانان و کودکان به مسجد چیست؟

 ما سعی کرده ایم زمینه حضور همگان را به مسجد فراهم کنیم. امام رضا (ع) فرمودند: هر کس که ظاهر مناسب دارد، بگویید باطنش هم خوب است و اگر ظاهرش خوب نیست، بگویید که باطنش خوب است. با ظاهر نمی توان قضاوت کرد که یک فرد خوب است یا نه. در برخورد با جوانان که ظاهرشان در شأن مسجد نیست برخوردم هیچ فرقی نداشته است همیشه جوانان را تحویل گرفته ایم، حتی موردی بوده است که برخی در مسجد به ظاهرش اعتراض داشتند من گفتم که هیچ اشکالی ندارد که با این ظاهر به مسجد آید.

 

باید با حسن خلق که همان سیره نبی مکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بوده جوانان را به مسجد جذب کرد. امروز جوانان و مردم از ما اخلاق می خواهند. با خوش اخلاقی می توان جوانان را به مسجد جذب کرد  و شیفته مسجد کرد. شاید این اشکال به ما برمی گردد که وقتی می بینیم جوانانی که ظاهر خوبی ندارد برخورد تندی با او می شود. به اعتقاد من بیش از آنکه به ظاهر جوانان گیر بدهیم، خوب است که مباحث اعتقادی را به آنها بگوییم با بیان مسائل اعتقادی بدون شک پای آنها به مسجد باز می شود و کم کم ظاهرشان هم درست می شود.

 

بنده در طول این 20 سال که امام مسجد هستم، تلاش داشته ام رفتار و برخورد دوستانه با جوانان داشته باشم به گونه ای که در حال حاضر برخی جوانان جزئي ترين کارهاي زندگي شان را که حتي به پدر و مادرشان هم نمي گويند به بنده می گويند. باید تلاش کنیم که مسجد را پناهگاهی برای جوانان و افراد محل کنیم تا  مسجد مامن و مرکز حل مشکلات و گرفتاری هایشان بدانند اگر این گونه باشد بدون شک مردم به امام جماعت اعتماد پیدا می کنند و  حتی  اسرار زندگي اش را هم به امام جماعت مسجد می گویند.

 

 مسجد باید پاسخگوی نیازهای همه گروهها و مقاطع سنی باشد. برخی از مساجد خانه کودک برای نگهداری کودکان در سنین کوچکی ایجاد کرده اند که در مناسبت ها، مراسم ها و در وقت نماز جماعت برای کودکان برنامه دارند و با فراهم کردن وسایل تفریحی و بازی که مطابق با شأن جامعه اسلامی و مسجد باشد. کودکان ساعتی را در مسجد سپری کنند و خانواده ها نیز با آرامش به عبادت و دیگر برنامه های مسجد مشغول شوند.اگر مي خواهيم مسجد محور محله باشد بايد طراحي گسترده اي در زمينه  داشته باشیم.

 

چگونه می توان مساجد غیرفعال را فعال کرد؟

امروز مشکلی که مساجد ما با آن روبرو هستند بحث مالی است. مساجدی که منبع درآمد و رقبات و موقوفات دارند غالبا این مساجد، مساجد فعالی هستند اما بخش اعظم مساجد ما مساجدی هستند که این پشتیبانی مالی را ندارند. باید سازمان ها و نهادهای دخیل در مسجد حمایت هایی از مساجد داشته باشند و در مسیر رشد و فعال کردن برنامه های فرهنگی مسجد گام بردارند. باید زمینه فعال سازی مساجد در بعد فرهنگی با کمک های مردمی را فراهم کرد که البته این نیاز به فرهنگ سازی دارد و دولت هم باید در این زمینه تلاش داشته باشد. اگر مي خواهيم مساجد کشور در طراز مساجد صدراسلام قرار گيرند بايد نگاه مردم و مسئولان نسبت به مساجد عوض شود. در صورتی که مساجد ما تقويت شوند، مديران آينده کشور در مسجد تربيت خواهند شد.

 

 مسجد صاحب الزمان(عج) دارای چه بخش هایی است در مورد برنامه هایی که در مسجد برگزار می شود هم توضیحاتی بفرمایید؟

 کلاس های فرهنگی، اردوهای  تفریحی، زیارتی، برنامه های فرهنگی، ورزشی، برگزاری دوره های سیر مطالعاتی شهید مطهری و برگزاری حلقه  های اعتقادی و صالحین بخشی از برنامه هایی است که در مسجد برای کلیه مقاطع سنی برگزار می شود.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 438599

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha