توافق هسته ای نزدیک است یا مذاکرات دو ساله بی نتیجه می ماند؟

خبرگزاری شبستان: با واکنش های موجود در خصوص توافق جامع هسته ای ایران و گروه 1+5 به نظر می رسد اختلافات بر سر یک چیز است که یا توافق هسته ای را نزدیک می کند یا مذاکرات دو ساله را بی نتیجه می گذارد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، همزمان با انجام مذاکرات هسته ای بین ظریف و همتایان خود در گروه 1+5 در شهر مونیخ اظهار نظرهای موجود متفاوت از تمام دوران گفتگوهای هسته ای است.

بنابراین گزارش، در اولین اظهار نظر در خصوص توافق جامع هسته ای، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان ابراز خرسندی از روند گفتگوهایش در مونیخ کرده بود.

وی همچنین در خصوص توافق جامع هسته ای گفت: من معتقدم که تمدید مذاکرات جاری برای هیچ‌یک از طرفین مفید نخواهد بود و همه انرژی من و همکارانم روی رسیدن به توافق در مدت کنونی خواهد بود.»

وی ادامه داد: اگر هم به توافق نرسیم، پایان دنیا نخواهد بود. ما تلاش‌ خود را کرده‌ایم و نتوانسته‌ایم. فکر نمی‌کنم تمدید کمکی کند.

در دیگر اظهار نظرهای روشنگرانه و محکم، مقام معظم رهبری روز گذشته به ترسیم چارچوب های مد نظر ایران در توافق هسته ای پرداختند.

اولین نکته ای که حضرت آیت الله خامنه ای به آن اشاره کردند موافقت با اصل توافق بود که گفتند: من با توافقی که بتواند انجام شود موافقم اما با توافق «بد» موافق نیستم.
ایشان با اشاره به اظهارات مکرر امریکاییها که می گویند «توافق نکردن بهتر از توافق بد است» افزودند: ما هم همین عقیده را داریم! و معتقدیم توافق نکردن بهتر از توافقی است که به ضرر منافع ملی و زمینه ساز تحقیر ملت بزرگ ایران شود.

ایشان همچنین با اشاره به برخی مباحث مطرح شده درخصوص توافق دو مرحله ای که ابتدا توافق بر اصول کلی و بعد از مدتی توافق بر جزئیات باشد، خاطرنشان کردند: چنین توافقی  پسندیده نیست زیرا با تجربه ای که از رفتار طرف مقابل داریم، توافقِ صِرف در کلیات، وسیله ای خواهد شد برای بهانه گیری های پی در پی در جزئیات.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند:اگر توافقی انجام شود، باید در یک مرحله و در بردارنده کلیات و جزئیات، با یکدیگر باشد.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: مفاد این قرار داد نیز باید روشن، واضح و غیرقابل تفسیر و تأویل باشد و مفاد توافق نباید به گونه ای باشد که طرف مقابل که عادت به چانه زنی دارد، در قضایای مختلف بهانه جویی کند.

از سوی دیگر هم وزیر خارجه آمریکا در خصوص توافق هسته ای با ایران اظهار نظری روشن تر از گفته های پیشین خود داشت.

کری در بخشی از مصاحبه روز گذشته خود با شبکه ان بی‌سی گفت که مذاکرات با ایران تمدید نخواهد شد مگر اینکه چارچوب کلی توافق دقیقا تعیین و مشخص شود.

وی با تاکید بر ضرب الاجل تعیین شده برای مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ افزود: تنها شانسی که من برای تمدید مذاکرات متصور هستم این است که چارچوب توافق مشخص باشد.

از طرفی دیگر ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه یکی از کشورهای عضو گروه 1+5 در مصاحبه خود با پایگاه خبری الاهرام با اشاره به پیشرفت‌های صورت گرفته در مذاکرات هسته‌ای ایران از گروه ۱+۵ خواست در «این موضوع پیچیده» که به راه حلی متوازن نیاز دارد به دنبال «منافع یکجانبه» نباشند.

وی درباره وضعیت مذاکرات گفت: «پیشرفت‌های محسوسی در مذاکرات صورت گرفته اما ما هنوز نتوانسته‌ایم درباره خود برنامه هسته‌ای ایران یا دورنمای رفع تحریم‌ها به راه حل جامع نهایی برسیم.»

همچنین برخی منابع غربی روز یکشنبه مدعی شده‌اند اختلافات ایران و گروه ۱+۵ در موضوعاتی مانند تعداد دستگاه‌های سانتریفیوژ مورد نیاز ایران برای غنی‌سازی اورانیوم کاهش یافته‌اند.

روزنامه آمریکایی وال‌استریت‌ژورنال از قول برخی مقامات غربی مدعی شد پیشرفت‌ها در مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ کند هستند.

این روزنامه همچنین نوشته دیپلمات‌های غربی می‌گویند این مذاکرات زمینه‌های فنی مورد نیاز برای ایجاد توافق را فراهم می‌اورند.

به نوشته وال‌استریت‌ژونال، برخی از مقامات گفته‌اند اختلافات ایران و ۱+۵ در موضوعات کلیدی مانند تعداد سانتریفیوژهای مجاز ایران کاهش یافته است.

یک دیپلمات غربی که در مذاکرات حضور دارد روز یکشنبه به وال‌استریت‌ژورنال گفت ایران با مطالبه اصلی غرب مبنی بر کاهش قابل توجه در برنامه غنی‌سازی، کوتاه نمی‌آید.

این مقام غربی همچنین با بیان اینکه شانس اندکی برای توافق وجود دارد، گفت: «من بدبین هستم، مگر اینکه ایرانی‌ها به طور قابل توجه مواضعشان را تغییر دهند.»

پیش از این هم منابعی به روزنامه آسوشیتدپرس گفته بودند ایران و آمریکا در حال مصالحه بر سر کاهش توان سانتریفیوژهای ایران هستند.

به گزارش شبستان، این اظهار نظرها و اخبار در حالی منتشر می شوند که هفته گذشته مجلس شورای اسلامی ایران طرحی با نام «لزوم حفظ دستاوردهای هسته ای از سوی دولت» به تصویب رساند که در آن تیم مذاکره کننده ملزم به حفظ دستاوردهای هسته ای و خودداری از کاهش میزان این دستاوردها در توافق جامع هسته ای شده اند.

گفتنی است، ایران و گروه 1+5 از شهریور سال 1392 دور جدید مذاکرات هسته ای خود را رقم زده اند و طی آن توانسته اند تا کنون به یک توافق موقت دست یابند و طبق ضرب الاجل تعیین شده تا پایان ماه مارس طرفین مهلت دارند تا تمام تلاششان را برای رسیدن به یک سند جامع هسته ای بین ایران و غرب انجام دهند که مفاد آن به نفع دو طرف باشد.

پایان پیام/

کد خبر 438364

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha