به گزارش خبرگزاری شبستان،ملک سلمان پس از تغییر و تحولاتی که در عرصه داخلی انجام داد اینک نگاه خود را معطوف به ترسیم سیاست خارجی کرده است اما هنوز ابعاد دقیق آن مشخص نیست و وی به طور سربسته در این باره سخن می گوید.
ملک سلمانبن عبدالعزیز در اولین نشست شورای وزیران بعد از تکیه زدن بر تخت پادشاهی که روز دوشنبه برگزار شد، گفت کهکاملاً مسئولیتهای بزرگی را که بر دوش دارد ،درک میکند و در گام برداشتن در راستای این مسئولیتها که عبدالعزیزبن عبدالرحمن آلسعود، پادشاه و مؤسس عربستان آن را تعیین کرده و پادشاهان گذشته از فرزندان وی در آن مسیر حرکت کردهاند، کوتاهی نخواهد کرد.
عادل الطریفی، وزیر جدید اطلاع رسانی به نقل از پادشاه عربستان گفت: رویکردها و سیاستهای عربستان در عرصههای عربی و اسلامی و بینالمللی روشی مستمر و بدیهی است، ما به ادامه اقدامات جدی و همیشگی در راستای خدمت به اسلام و تحقق خیر و خوبی برای ملت عربی و حمایت از آرمانهای عربی و اسلامی و سهیم بودن در تقویت امنیت و ثبات بینالمللی و توسعه جهانی اقتصاد مصمم هستیم.
اما این در واقع کلی گویی است و چیزی را مشخص نمی کند.
پایگاه رای الیوم در این باره نوشته است: این سخن بسیار زیبا و در عین حال بسیار عمومی است و حتی پس از اینکه چندین بار مطالعه شود نمیتواند هیچ شاخصی از شاخصهای سیاست خارجی یا داخلی دوره جدید عربستان را نشان دهد، حمایت از آرمانهای عربی -اسلامی جملهای بسیار پراکنده است، عربستان در دوره جدید از کدام یک از آرمانها حمایت خواهد کرد؟ از میان مسائل سوریه و عراق و فلسطین و لیبی و مصر کدام یک مشمول این سخن خواهد بود ،این حمایت چگونه خواهد بود و شامل کدام محور از این مسائل میشود؟
به عبارت دیگر در سوریه آیا از مخالفان با پول و سلاح حمایت میشود، درست مانند اقدامی که عبداللهبن عبدالعزیز پادشاه سابق در پیش گرفته بود و سیاست عربستان در براندازی دولت سوریه ادامه خواهد داشت، یا این که سیاست تغییر خواهد کرد و اولویتهای عربستان و مبارزه با گروه تروریستی داعش در دستور کار این کشور قرار خواهد گرفت؟
آیا مقاومت اسلامی در اراضی فلسطین اشغالی مورد حمایت قرار میگیرد یا اینکه قطع مناسبات با جنبش حماس و تقویت مناسبات با تشکیلات خودگردان فلسطین که هیچ محبوبیت مردمی ندارد، ادامه پیدا خواهد کرد؟
در مورد مصر ، آیا پادشاه جدید حمایت مطلق و بیقید و شرط از دولت عبدالفتاح السیسی را ادامه داده و جنگ بر ضد گروه اخوان المسلمین را در تمامی کشورها دنبال خواهد کرد، یا اینکه به ترمیم پلهای ارتباطی با این جماعت خواهد پرداخت؟
در مورد ایران و ترکیه چه سیاستی اتخاذ خواهد شد؟
رای الیوم در این باره آورده است: نکته مهم دیگری که مورد توجه رسانهها قرار گرفت ، تسلیت گفتن شیخ راشد الغنوشی رهبر جنبش النهضة تونس نزدیک به جماعت اخوان المسلمین به پادشاه جدید عربستان بود، برخی اعتقاد دارند که این اقدام بهمعنی تغییر در سیاستهای عربستان در قبال اخوان المسلمین است که تا حد قطع کامل روابط پیش رفته است.
برخی دیگر حتی فراتر رفته و از مناسبات قوی ملک سلمان با مؤسسات دینی رسمی و جدایی وی از لیبرالهای عربستان سعودی و عربی حکایت کرده و می گویند که وی بهدنبال پایان دادن به سیاستهای پادشاه گذشته عربستان در انزوای جریان اسلامگرا و همگرایی با لیبرالها خواهد بود . این تفسیر ممکن است درست باشد، بهویژه اینکه متوجه میشویم،شیخ راشد الغنوشی از مقامات عربستان اجازه حضور در این کشور را خواسته تا بهصورت مستقیم مرگ پادشاه سابق را تسلیت و به پادشاه جدید تبریک بگوید تا به این ترتیب صفحهای جدید در مناسبات دو کشور ایجاد کند.
جالب اینجاست که این درخواست با استقبال و اجازه عربستان سعودی همراه شده است. این در حالی است که پیشتر الغنوشی دو بار با لباسهای احرام از فرودگاه جده اخراج شده است، چرا که سعودیها اولاً نسبت به رویکردهای اخوانی وی خشمگین بودند و ثانیاً در پاسخ به دیدار وی با شیخ سعود الهاشمی این اقدام را انجام دادند. همچنین نباید فراموش کرد که شیخ الغنوشی و جنبش النهضة بهرهبری وی و دولتی که در ابتدای انقلاب تونس روی کار آمده بود، بهشدت با حضور زینالعابدین بن علی رئیس جمهور دیکتاتور سابق تونس در خاک عربستان سعودی مخالف بود و از ریاض خواست تا وی را تحویل دهد.
رای الیوم می افزاید: عواملی که مقامات امارات را بر آن داشت تا شخصاً در تسلیت گفتن بهعلت مرگ پادشاه عربستان در این کشور حاضر نشده و به اعزام شیوخ با نفوذ و ثروت کمتر از امارات بسنده کنند، مشخص نیست. اماراتیها در این زمینه سکوت کردهاند. مناسبات بین محمدبن زاید با بننایف متشنج است و بنزاید ارتباطات قوی با بندر بن سلطان و متعب بن عبدالله فرزند شاه سابق عربستان و همچنین خالد التویجری رئیس دفتر پادشاه سابق دارد که در اولین دستور پادشاه جدید از کلیه سمتهای خود عزل شد.
درباره مصر تاکنون هیچ موضع یا شاخصی از سوی این کشور و مقامات آن که نشان دهنده چالش در مناسبات دوجانبه باشد مطرح نشده است، غیر از غیبت عبدالفتاح السیسی در مراسم خاکسپاری پادشاه فقید که گفته شد بهعلت برف سنگین موجود در سوئیس ،هواپیمای وی نتوانست مستقیماً از محل اجلاس اقتصادی داووس به ریاض پرواز کند.
عربستان سعودی بیش از 15 میلیارد دلار برای حمایت از دولت جدید مصر هزینه کرده و تمام سیاستهای استراتژیک خود را براساس ارتباط با این کشور قرار داده است، از جمله این سیاستها تعلیق مناسبات با ترکیه و فشار به قطر برای مهار شبکه الجزیره و اخراج رهبران اخوان المسلمین حاضر در دوحه و تشدید تنش و عراق و سوریه بوده است، حال باید دید: پادشاه جدید عربستان تغییراتی ریشهای در این مناسبات استراتژیک ایجاد میکند یا نه؟
همانطور که این رسانه عرب سیاست خارجی عربستان در دوره ملک سلمان را ترسیم کرده است از آنجا که پادشاه عربستان حاکم مطلق در این کشور است باید دید که ملک سلمان درباره کشورهای مختلف چه رویکردی اتخاذ خواهد کرد و به کدام کشورها نزدیک و از کدام کشورها فاصله می گیرد؟آیا به قطر و ترکیه و تونس نزدیک و از امارات و مصر فاصله می گیرد یا به گونه ای دیگر عمل می کند به ویژه که سیاست سعودی ها وابسته به آمریکا است و این آمریکاست که برای آنها تصمیم گیری می کند.
هر تصمیمی که ملک سلمان اتخاذ کند مهم است به ویژه که تصمیم به بهبود روابط با عراق پس از سالهای سردی روابط بگیرد و به امنیت بغداد کمک کند. باید منتظر ماند تا سیاست خارجی عربستان به طور دقیق ترسیم شود و در عمل نتایج این سیاستها را مشاهده کرد.
نظر شما