مقایسه دیدگاه‌های کلامی شرق و غرب

خبرگزاری شبستان: با توجه به ارتباطی که در دهکده جهانی میان جهان شرق و غرب وجود دارد، مسائل جدید کلامی به شرق هم منتقل شده است.

به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان "کاوش هایی در برخی مسائل جدید کلامی" اثری است از ابوذر نوروزی که تا پایان سال از سوی انتشارات نبأ و دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا روانه بازار کتاب می شود؛ در خصوص موضوع و ویژگی های این کتاب با مولف آن به گفتگو نشسته ایم که از نظرتان می گذرد:

 

نوروزی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در خصوص تازه ترین اثر در دست انتشار خود اظهار کرد: این کتاب مجموعه مقالاتی است پیرامون سه موضوع اسماء و صفات الهی، وحی و تجربه دینی و خاتمیت، مساله شر و راه حل های آن که پیش از این تدوین کرده بودم.

 

وی ادامه داد: موضوع نخست با در برگرفتن چهار مقاله، موضوع دوم با دو مقاله و موضوع سوم شامل یک مقاله، مهم ترین موضوعات جدید کلامی را مورد بررسی قرار می دهند.

 

نوروزی هدف از تألیف این اثر را مقایسه دیدگاه های مطرح کلامی در شرق و غرب و مقایسه آن با دیدگاه های قرآنی و روایی بیان کرد و گفت: در این راستا تلاش شده است میزان سازگاری این دیدگاه ها با موضوعات قرآنی و حدیثی تشریح و بیان شود آیا قرآن این دیدگاه ها را رد یا تایید می کند و فاصله میان آنها تا چه اندازه است.

 

این پژوهشگر با تاکید بر اینکه مبانی اصلی کتاب دیدگاه های قرآنی و حدیثی است، تصریح کرد: پیش فرض های کتاب نیز دیدگاه های اهل بیت علیهم السلام به عنوان مفسران وحی و سرچشمه علوم الهی اند که متناسب با ظرفیت های زمانی و مکانی، معارف الهی را تبیین کرده اند.

 

این استاد دانشگاه دیگر هدف تالیف کتاب "کاوش هایی در برخی مسائل جدید کلامی" را بازخوانی مسائل اعتقادی برای به دست آوردن سهم والاتری از معارف اهل بیت علیهم السلام عنوان کرد و گفت: بنا بود از این رهگذر مباحث جدید کلامی تبیین و تشریح شود.

 

به گفته نوروزی در بخش اول این کتاب معنا اسماء و صفات الهی با چهار مقاله معنا شناسی اسماء و صفات الهی در اندیشه علوی، بررسی و نقد الهیات سلبی دیونیسیوس در پرتو رهیافت قرآن و احادیث، معناشناسی اسماء و صفات الهی از نگاه سهروردی در بوته نقد، معناشناسی اسماء و صفات الهی از چشم انداز علامه طباطبایی و شهید استاد مطهری، بررسی شده است.

 

نویسنده کتاب "کثرت گرایی دینی از نگاه نواندیشان مسلمان معاصر" اذعان کرد: وحی و تجریه دینی و خاتیمت عنوان بخش دوم کتاب "کاوش هایی در برخی مسائل جدید کلامی" است که به بررسی تطبیقی وحی و تجریه دینی از دیدگاه عبدالکریم سروش و نصر حامد ابوزید و بررسی تطبیقی خاتمیت از نگاه اقبال لاهوری و عبدالکریم سروش، می پردازد.

 

این کارشناس کلام امامیه ابراز کرد: بخش سوم  کتاب نیز مساله شر و بررسی تطبیقی مساله شر و راه حل های آن در فلسفه ملاصدرا و لایب نیتس را تبیین می کند.

 

وی با اشاره به نتیجه گیری از تالیف مباحث یاد شده، عنوان شد: با طرح و بررسی دیدگاه های شرق و غرب می توان این استنباط را داشت که که هیچ یک از این نظریات، به طور دقیق سخن و نظر قرآن و حدیث نیست بلکه برخی از آنها نزدیک و برخی تا حدی فاصله داشته و برخی مقابل قرآن و حدیث قرار دارند.

 

نوروزی در پایان به ضرورت تدوین این اثر اشاره و خاطرنشان کرد: با توجه به ارتباطی که در دهکده جهانی میان جهان شرق و غرب وجود دارد، این مسائل جدید کلامی به شرق هم منتقل شده است و این کتاب بنای آن را دارد که با بازخوانی قرآنی و حدیث، با روش عقلی و نقلی به تبیین این مسائل بپردازد.

پایان پیام/

 

 

 

 

کد خبر 437788

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha