جرات عبور از ملاصدرا را نداریم/با مرده پرستی مانع جوانان نشویم

خبرگزاری شبستان: این درست است که بزرگان قله علم و سرمایه های ما هستند اما گاه برخی با تلقی غلط آنها را مانع تاریخی برای پیشرفت علم می کنند به طور مثال ما جرأت نمی کنیم از ملاصدرا عبور کنیم.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد، رییس حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره در همایش ملی «کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره» با بیان اینکه دغدغه اصلی برگزارکنندگان این همایش بررسی چالش های فراروی این کرسی هاست، گفت: در کمیسیون های امروز، چالش ها و فرصت ها و راهکارهای برگرفت در برابر چالش های پیش رو بررسی می شود.

 

وی ادامه داد: در این راستا برخی از موانع آفاقی است و بیرون از صاحب نظر اتفاق می افتد و برخی درونی و انفسی بوده و درون ما این موانع نهفته است و در حقیقت درونی و درون خیز و روانی شده است و بیشتر جنبه فرهنگی دارد.

 

حجت الاسلام رشاد با اشاره به موانع و چالش های پیش روی کرسی های نظریه پردازی تصریح کرد: موانع فرهنگی و روانی را می توان بزرگترین چالش مسئله یاد شده دانست؛ در این راستا برخی از نخبگان و دانشگاهیان از اعتماد به نفس پایینی برخوردارند اما نباید فراموش کرد که اعتماد به نفس معجزه می کند و اگر انسان به توانایی های درونی خود پی ببرد و آنها را باور داشته باشد به نتایج مطلوبی خواهد رسید.

 

رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اسطوره کردن برخی بزرگان و نه اسوه گرفته شدن نوابغ و نوادر را دیگر مشکل فراروی کرسی های نظریه پردازی خواند و گفت: در پسِ شخصیت بزرگان ماندن از دیگر موانعی است که در این راستا وجود دارد و این درست است که آنها قله علم و اقیانوس دانش و سرمایه های ما هستند اما گاه برخی با تلقی غلط و مواجهه ناصواب با عظمت قله های علم آنها را مانع تاریخی برای پیشرفت علم می کنند به طور مثال ما جرأت نمی کنیم از ملاصدرا عبور کنیم و تنها حاشیه زنی و تعلیق زدن و تدریس کار ما شده هرچند این امر مقدس بوده و برکات فراوانی دارد و شیوه علمی است اما اینکه ما نمی توانیم جز شارح بزرگان خود باشیم به ما لطمه زده و تاریخ علم را دچار رکود می کند.

 

وی حجاب معاصرت و سنت زدگی و کهنه گرایی و میراث پرستی را دیگر معضل فراروی برگزاری کرسی های نظریه پردازی دانست و عنوان کرد: گاه مرده پرستی و پیرپرستی موجب می شود اجازه ندهیم جوان های ما که شاید در برخی مواقع سخنان دقیق تری داشته باشند را فرصت بیان مطالب خود را داشته باشند که در این راستا باید به آنها اعتماد کرد.

 

وی فقر سنت نقد و تضارب آرا را دیگر معضل پیش روی مسئله یادشده بیان کرد و افزود: گاه طرح برخی از نظریه های نو را از سوی افرادی که صاحب مسئولیتی هستند به پای حرف های سیاسی و سیاست زدگی این شخص گذاشته شده و مورد استقبال قرار نمی گیرد.

 

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی فرو مردن رسم تکریم و روح قدرشناسی از صاحب نظران و خاک خوردگان را دیگر چالش برپایی کرسی های نظریه پردازی دانست و اذعان کرد: هر چند مرده پرستی یا پیرپرستی شاید گاه شایسته به نظر نیاید اما تکریم نکردن بزرگان نیز ناشایست است.

 

وی فقدان عرف تعالیم و تبادل علمی و کار گروهی در تحقیق را دیگر مانع برپایی کرسی های نظریه پردازی خواند و گفت: فقر جرأت عبور از مشهورات و حجاب هژمونی تفکر غربی را نباید دست کم گرفت، همانگونه که مشهورات بلای جان معرفت است مغالطات نیز در این راستا بلای جان معرفت شمرده شده و پیش پنداشته های غلط را نباید دست کم گرفت و اینکه اعتقاد داشته باشیم علم دینی و غیردینی ندارد یک مغالطه است.

 

رییس کرسی های نظریه پردازی و مناظره توهم فقدان آزادی اعم از توهم روانی یا تهمت سیاسی را مانعی درونی در راستای برپایی کرسی های نظریه پردازی دانست و ابراز کرد: برخی افراد به بهانه آنکه در کشور آزادی بیان وجود ندارد از بیان نظریه های جدید سر باز می زنند یا اینکه برخی از آنها اصلا نظریه ای نداشته و این مسئله را توجیهی برای خود عنوان می کنند، در این راستا بارها مشاهده شده برخی افراد وحی و نبوت را ساخته و پرداخته ذهن پیامبر صلی الله علیه و آله می دانند یا عصمت ولی و نبی را انکار کرده و اساسا دین را مردود می شمارند اما به جز پاسخی در قالب مقاله علمی یا کتاب یا جلسات چه کسی مشاهده کرده که نظام یا دولت و دستگاه های دولتی و مراجع این افراد را محاکمه یا با آنها برخورد داشته باشند.

 

حجت الاسلام رشاد در پاسخ سخنان خود با بیان اینکه صلاحگر و علمدار آزاداندیشی رهبری و رأس هرم قدرت است، یادآور شد: گاه برخی به بهانه اینکه متولیان و حاکمان نیز آزاد نیستند جرات نمی کنند سخنی به زبان بیاورند اما باید به این افراد گفت اگر واقعا مرد میدان هستید بهای نوآوری و نظریه پردازی خود را بپردازید و در پرده سخن نگویید، بنابراین ما موافق آزادی بیان و طرح نظریات در قالب طرح علمی و روشمند هستیم نه اینکه غوغاسازی کنیم و تنها سخن ما پذیرفته باشد.

 

گفتنی است، نخستین همایش ملی «کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره» امروز پنجشنبه، 16 بهمن در دانشگاه بهشتی با برپایی کمیسیون های علمی تخصصی در حال برگزاری است.

 

پایان پیام/

 

 

 

کد خبر 437467

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha