به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، دومین و آخرین روز از همایش «جهان انسانی، حکمت اسلامی» با حضور اساتیدی همچون آیت الله رشاد، عضو شورای انقلاب فرهنگی و رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجت الاسلام قائمی نیا، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و ابراهیم دادجو، پژوهشگر فلسفه و عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه برگزار شد.
بنابراین گزارش، در ابتدا ابراهیم دادجو، پژوهشگر فلسفه و عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه با موضوع مکتب سازی اسلامی به ایراد سخن پرداخت.
وی در آغاز بحث، در باب ظرفیت های فلسفه اسلامی برای پشتیبانی از علوم انسانی فعلی چنین گفت: این بحث در چهارچوب تحول در علوم انسانی اسلامی است، یعنی ما چطور علوم انسانی اسلامی را متحول سازیم تا اینکه با خواست های علمی و جامعه ایرانی و اسلامی ما همسو باشد.
دادجو در ادامه به بحث های موجود در باب تحول اشاره و تصریح کرد: برخی اصلا قائل به این نیستند که می شود متحول کرد از منظر مکتبی مثل دین اسلام. مصداق شناخته شده اش شاید آقای «مصطفی ملکیان» است. ایشان بحث های خوبی دارند اما یک مغالطه در آن هست: ایشان گفتند ما که شناختمان از اسلام ناقص است، علوم انسانی فعلی هم که ناقص است، حالا ما کدام علوم انسانی را می خواهیم متحول بکنیم و به یک علوم انسانی اسلامی برسیم؟ مغالطه ایشان در اینجاست که منظورشان این است که به کدام علوم انسانی که واقعا درست است؛ حرفشان درست است ولی مشکل اینجاست که علوم انسانی فعلی که ناقص است را چه کنیم؟
این پژوهشگر فلسفه همچنین در بخش دیگری از سخنانش به تأثیر فلسفه اسلامی در این باب و نظریات موافقان در این زمینه اشاره کرد و توضیح داد: عده ای گفته اند شدنی است. علوم انسانی دیگری را تأسیس می کنیم که موازی با علوم انسانی فعلی پیش رود و عده ای دیگر گفته اند نه به این معنا نمی شود تأسیس کرد بلکه باید ابتدا علوم انسانی فعلی را بازسازی کرد. گروه اول غافلند از اینکه خود عالم تشیع هم به این دلیل که واقع گرا و عقل گراست به چنین چیزی باور ندارد. هر اندیشمندی که واقع گرا و عقل گراست نمی تواند قائل باشد به تأسیس علوم انسانی دیگری موازی با علوم انسانی فعلی.
دادجو، پیشرفت فلسفه اسلامی را مرهون مکتب سازی دانست و یادآور شد: فلسفه اسلامی چرا فلسفه اسلامی شد؟ چون مکاتب فلسفی به وجود آمد و آن مکاتب بودند که نظریات جدیدی مطرح ساختند و بدین ترتیب فلسفه اسلامی به تدریج متحول شد.
پایان پیام/
نظر شما