روشن تر نگاه داشتن چراغ مساجد ضامن سلامت نسل جوان است

خبرگزاری شبستان: در میان راههای پرپیچ وخم زندگی و خطراتی که در کمین نسل نو و جوان جامعه امروزی است، انتخاب بزرگراه مساجد و روشن تر نگاه داشتن چراغ مساجد ضامن سلامت نسل جوان است.

خبرگزاری شبستان-گرگان؛ در میان راههای پرپیچ وخم زندگی و خطراتی که در کمین نسل نو و جوان جامعه امروزی قرار دارد، مجال آزمون و خطا نیز ممکن است آینده نسل جوان ما را به سمت نابودی بکشاند، لذا انتخاب بزرگراه مساجد و روشن تر نگاه داشتن چراغ مساجد ضامن سلامت نسل جوان خواهد بود.

 

به همین منظور محوریت مساجد در همه ابعاد زندگی جامعه بیش از پیش نمایان می شود و لزوم رسیدگی بیشتر و برنامه ریزی های مستمر و دقیق تر در این حوزه امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.

 

در عصر امروزی مساجد، بیشتر به محلی برای عبادت تبدیل شده و برنامه‌های فرهنگی و هنری آن در حاشیه و عموما نامتناسب با نیازهای نسل جوان است.

 

 

در حالی که با برنامه ریزی های مختلف فرهنگی و هنری و اجرای چنین برنامه هایی در مساجد می توان توجه جوانان را به مساجد و اهمیت بالای آن جلب کرد. البته عوامل مختلفی از جمله عوامل خانوادگی‌، فرهنگی‌، اجتماعی‌، سیاسی و اقتصادی در گرایش جوانان به سوی نماز و در نتیجه انس گرفتن با مساجد نقش دارد.

 

گفتنی است بمباران فرهنگی و هجمه های سنگین از سوی بیگانگان به یقین در بی توجهی نسل جوان كشورمان به فریضه نماز و در نتیجه مساجد بی تأثیر نیست كه دستاورد آن بی‌هویتی و کم رنگ شدن توجهات به سمت مسائل دینی است.

 

ولی با این همه علاوه بر این مسائل، عوامل دیگری نیز وجود دارد که در بیشتر شدن توجه نسل جوان به اصول و عقاید و همچنین اقامه نماز و حضور هرچه بیشتر جوانان در مساجد نقش عمده ای دارد.


برخی از جوانان عقیده دارند كه بسیاری از برنامه‌های مساجد با سلیقه و روح شادی طلب شان كمتر سازگاری دارند. این عده کثیر از جوانان  معتقدند كه وجود حاكمیت دینی برفضای كشور می‌طلبد که همه‌ مسئولان از پایه دینی قوی برخوردار باشند، عمل و گفتار آنان یكی باشد و سطح زندگی خود را با زندگی طبقات پایین جامعه منطبق سازند.

 

با توجه به علوم و تکنولوژی پیشرفته امروزی و سرعت تبادل علوم و اطلاعات و بالا رفتن سطح آگاهی و اطلاعات قشر جوان جامعه با علوم و فنون روز، لازم است با جوانان در سطح علمی مورد انتظارشان سخن بگوییم.

 

و جوانان نیز لازم است علوم مختلفی را که در زندگی و آینده آنان منجر به سعادت دنیا و آخرت است را بیاموزند همانگونه که حضرت علی (علیه السلام) می فرماید: بهترين مطالبی که شايسته است جوانان ياد گيرند چيز هايی است که در بزرگسالی مورد نياز باشد و بتوانند در زندگی اجتماعی از آموختههای دوران نوجوانی خود استفاده کنند.

 

قطعا شیوه های دعوت به دین و ارزشهای دینی نیز باید به شیوه های نوین امروزی تبدیل شود چرا که اگر به جز این باشد سخن و پیام آموزنده ما در نسل جوان و مطلع امروزی تاثیری نخواهد گذاشت. پس لازم است با نسل امروزی با زبان خودش سخن بگوئیم تا بتوانیم توجه این نسل پویا و جوان را نسبت به خود جلب کنیم.

 

لازمه این کار این است که مبلغین دینی ما در راه انجام این رسالتی که بر دوش دارند با علوم روز آشنایی کامل داشته باشند و در راه تبلیغ و اشاعه ارزشها و باورهای دینی از روشهای نوین استفاده کنند.

 

با این شرایط شاید از عوامل بسیار موثری كه در جذب جوانان به مساجد و تعالیم ناب اسلامی كارساز است آگاه كردن روحانیون‌، ائمه جماعات و مبلغان دینی با علوم و تکنولوژی روز، تغییر در نوع و شیوه بیدارگری و كشاندن جوانان به نماز جماعت است.

 

 

نماز، اوج بندگى و تقرب به معبود است

از لحاظ تکوینی خداوند هر چه به بندگانش لطف بيشترى داشته باشد، توفيق بيشترى نیز مى‌دهد كه وظايف و عبادتها را انجام دهند كه البته آنچه خداوند انجام مى‌دهد بی حکمت نيست و تابع قوانين خاص الهى است.

 

البته خداوند بزرگ در مقام تشريع، تشويق مى‌كند و احكامى را تشريع مى‌كند كه مردم با انجام آنها بيشتر به او نزديك شوند، که از جمله نماز را تشريع كرده است که بهترين وسيله براى تقرب به خداوند است، چنانكه روایت است «الصَّلوةُ قُرْبانُ كُلِّ تَقِىٍّ» نماز وسيله تقرب هر مؤمن با تقوايى است.

 

با نگاهی به زندگانی امامان معصوم، جایگاه نماز در نظر حضرت علی (عليه السلاما (ز عظمت وجایگاه بسیار والایی برخوردار است كه هيچ چيز موجب نمى‌ شود که او از نماز روى گردان شود.

 

از نظر حضرت علی (عليه السلام( دنياى عبادت آكنده از لذت است، لذتى كه با لذت‌هاى مادى قابل مقايسه نيست، لذا در نظر او، دنياى عبادت سراسر روشنى است و تيرگى و كدورت و اندوه ندارد و اینجاست که اگر جوانان ما به این مرحله از باور برسند بی شک از مسیر نماز و مسجد دور نخواهند شد.

 

دیانت قشر جوان ایرانی بدون شك خود عاملی برای حضور جوانان در مراكز دینی محلات یعنی مساجد است که می تواند حضور نسل جوان را در مساجد پر رنگ تر سازد.

 

اما با توجه به تأكید بزرگان دین برای تبلیغ اسلام و جذب اقشار مختلف از جمله قشر جوان لازم است با در نظر گرفتن تمامی جوانب اوضاع داخلی و خارجی كشور و جذابیت‌های كاذب هجمه های فرهنگی غرب برای جلب نظر این طیف اكثریت فعال طرحی نو را در اندازیم.

 

 

لذا باید از روشهایی که موجب دلزدگی جوانان نشود به پیش برویم و جذب جوانان به مساجد با تمامی ابزارهای مادی و معنوی دنبال شود تا جوانان ما در دست دشمنان مترصد و قسم خورده گرفتار نشوند.

 

در جامعه امروزی با توسعه و گسترش وسایل ارتباط جمعی و تنوع اهرمهای مورد استفاده‌ از سوی دنیای غرب‏‏‏، همواره در سر راه جوانان ما این تهدید وجود دارد كه دشمنان با برنامه ریزی های قوی جوانان ساده‌دل را به راحتی جذب امیال دنیوی کنند و با وجود شبکه های عظیم اجتماعی حتی در اتاق شخصی جوانان به آنان اطلاعات غلط القا كنند.

 

البته وجود شبکه های اجتماعی گرچه ممکن است به دلیل عدم آگاهی یا استفاده ناصحیح آسیب زا باشد اما متولیان و مبلغان امور دینی، فرهنگی و مذهبی ما باید با آشنایی با این شبکه ها از آنها به عنوان پتانسیل و یک فرصت جهت ترویج فرهنگ و ارزشهای اسلامی استفاده کنند.

 

اگر امروز دنیای غرب شبکه های اجتماعی را به عنوان نقطه آسیب برای ما در نظر گرفته باشد، پس عاقلانه تر است که ما از این نقاط که به گمان آنان آسیب است به نفع خودمان بهره ببریم و این مسئله نیاز به یک خرد جمعی و برنامه ریزی پایه ای و زیر بنایی دارد.


در شرایط فعلی بیرون کشیدن جوانان از محیط بسته خانه و جذب آنها به جریانات اجتماعی و دینی برای فعالین محلات و از جمله وعاظ مساجد از مهمترین كارها به شمار می‌رود تا شاهد جوانان خواب آلود و چشم دوخته به صفحه مانیتور رایانه نباشیم.

 

ما می توانیم این همه این تهدیدها را به فرصت تبدیل كنیم و از این پتانسیل بر علیه مقاصد غرب استفاده كنیم.

 

شایان ذکر است که این امر مهم زمانی عملیاتی می‌شود كه مساجد و مبلغین ما خود را به علوم روز مجهز كنند و تلاش كنند كه از همین امکانات برای جذب جوانان استفاده کنند.

 

البته نباید از روش‌های سنتی جلب و جذب غافل شویم زیرا فناوری روز غرب روح و عطوفتی در خود ندارد و عموما این وسایل قادر به انجام کاری که چهره به چهره می کند نیستند.

 

فضای مجازی دنیایی دروغین است که فعالان در عرصه مجازی در آن فضا ها با تخیل زندگی می کنند لذا تأثیر ارتباط چهره به چهره چندین برابر ارتباط در فضای مجازی بوده و متولیان امر نباید فرصت دیدار با جوانان را به سادگی از دست دهند.


نا امیدی جوانان در حرکت به سمت جلو عاملی برای عدم موفقیت آنان است که این نا امیدی در ارتباط با خدا کم رنگ می شود و لذا مسئولان متولی می بایست با ایجاد مشاغل و شادابی و نشاط در جامعه این نا امیدی را از جوانان وطن بزدایند.

 

البته برای جذب جوانان به مساجد و نماز جماعت و شركت در ساير برنامه‌های فرهنگی مساجد شيوه‌ها و عوامل بسیاری وجود دارد که بهتر است متخصصان و کارشناسان به اظهار نظر بپردازند.

 

با این وجود نقشی که مساجد می توانند در هدایت جوانان ایفا کنند بسیار با اهمیت و سازنده است اما این سازندگی باید تحت شرایطی نو که با اندیشه های علمی و سطح توقعات جوانان سازگاری داشته باشد به پیش برود.

 

پس لازم است از همه اندیشه و نظرات سازنده در جهت افزایش علاقه مندی جوانان به مساجد بهره بگیریم و در راه پربار تر کردن برنامه های فرهنگی و مذهبی مساجد تلاش کنیم.

 

پایان پیام/

 

یادداشت: علی فندرسکی

کد خبر 436921

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha