بسیاری نفهمیدند «آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند» یعنی چه؟

یک کارشناس ارشد مسائل بین الملل گفت: خیلی‌ها به عمق این جمله امام که «آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند» پی نبردند. منظور حضرت امام این بود که اغراق درباره توانمندی‌های آمریکا عقلانی نیست.

فواد ایزدی در گفت‌وگو با خبرنگار بین الملل شبستان در خصوص نقش آمریکا در طراحی انقلاب های اخیر اظهارداشت: به تازگی فرضیه‌ای به گوش می‌رسد که بر نقش آمریکا در طراحی انقلابات تأکید دارد. متأسفانه ریشه این فرضیه نشأت گرفته از طرز تفکری‌ست که بیشتر در میان ایرانیان ریشه دارد. این دسته آمریکا را ابرقدرت شکست‌ناپذیر بسیار هوشمند می‌دانند، در حالی که این طرز تفکر اصلا قابل قبول و علمی نیست. چنین نگاهی نیز در زمان انتشار اسناد ویکی لیکس نیز وجود داشت و برخی بر این اعتقاد بودند که انتشار اسناد مذکور نیز کار خود آمریکایی‌هاست.


وی افزود: این فرضیه بر این مسئله تأکید دارد که هر اتفاقی در دنیا کار خود آمریکایی‌هاست‌ اما امام (ره) این فرضیه را در زمان حیات خود رد کرد. امام خمینی بر این مسئله تأکید کرده بود که آمریکا این توانمندی‌ها را نداشته و ندارد. جمله تاریخی امام نیز دقیقا بر اساس همین فرضیه بود که فرمودند: "آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند" خیلی‌ها به عمق این جمله امام پی نبردند. منظور حضرت امام این بود که آمریکا توان انجام یک سری از اقدامات را دارد اما اغراق درباره توانمندی‌های آمریکا عقلانی نیست. امام تأکید داشتند توانمندی‌های آمریکا در حدی نیست که بتواند تمام مسائلی که در تمام دنیا اتفاق می‌افتد را مدیریت کند. این فرضیه نه قبلا صحت داشت و نه امروز که آمریکا در موقعیت ضعیف‌تری قرار دارد.


این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به اینکه در کشورهای عربی اعم از تونس، مصر و لیبی و ... یک سری حرکت‌های مردمی در حال بروز است که از نظر شدت و نحوه برخورد دولت‌ها با مردم تفاوت‌هایی در انقلاب‌ها مشاهده می‌شود، بیان داشت: در لیبی حرکت جاری واقعا مردمی است. البته این واقعیت را نمی‌توان نادیده گرفت که آمریکا می‌خواهد برای مقابله با چالش‌های متعدد خود فرصت‌هایی را به دست آورد. در این مسئله شکی نیست اما این فرضیه که آمریکا می‌خواهد این جریان را رهبری کند، صحیح نیست. حرکت لیبی نیز همانند حرکت سایر کشورها مردمی است. آمریکا در تلاش است که سوار بر این حرکت شود اما در عمل این کاری‌ مشکل است.


ایزدی خاطرنشان کرد: این مسئله واقعیت دارد که تاریخ مصرف برخی از سران عرب به پایان رسیده است و آمریکایی‌ها نیز به این واقعیت پی برده‌اند. ذکر این مسئله نیز ضروری است که آمریکایی‌ها به اعتراضات موجود در جهان عرب واقف بوده و در فکر چاره بوده‌اند اما دولتمردان آمریکا در تلاش بودند تا در وضعیت مطلوب‌تر دست به تغییرات بزنند. وضعیت مطلوبی برای آمریکا نیست که عده‌ای جوان مسلمان و معتقد خاورمیانه به خیابان‌ها بریزند و حکومت‌های دست نشانده آمریکا را سرنگون کنند، چرا؟ چون ممکن است در این کشورها همان اتفاقی رخ دهد که در ایران افتاد. در ایران بعد از انقلاب حکومتی مردمی مستقر شد که دیگر اجازه نمی‌داد آمریکا از منابع طبیعی ایران سوء استفاده کند و ایران دیگر همپیمان آمریکا نبود. این تجربه برای آمریکایی‌ها بسیار گران بود. بنابراین ریسک خیلی بزرگی است که آمریکا خودش چنین حرکتی را ایجاد کند، چون پیش‌بینی نتیجه این حرکت‌ها امری غیرممکن است و این امکان وجود دارد که حرکت‌های مردمی با موفقیت کامل روبرو شده و دولت‌های مردمی را که به دلیل مردمی بودن حاضر نیستند تابع سیاست‌های آمریکا باشند، به قدرت برساند.
وی ادامه داد: بنابراین باید به این مسئله توجه داشته باشیم با اینکه شرایط فعلی برای آمریکا ایده‌آل نیست اما ایجاد یک زلزله سیاسی در خاورمیانه هیچ وقت برای آمریکا مفید نیست.حالت ایده آل برای آمریکا این بود افرادی که تاریخ مصرف آنها به پایان رسیده در حالتی عادی و معمولی جایشان را با افراد دیگری که موردنظر آمریکاست، عوض کنند. بنابراین نمی‌توان حالت ایده‌آل برای آمریکا را با حرکت مردمی جمع کرد.


این کارشناس ارشد مسائل بین الملل گفت: ما اکنون در منطقه خاورمیانه حرکت‌های عظیم مردمی را شاهد هستیم و آمریکا از این اتفاقات و حرکت‌ها بسیار خشمگین است و به دنبال فرصتی برای مهار آنان است. اگر آمریکایی‌ها بتوانند داستان تروریسم را احیا کنند و اسلام‌هراسی را در دل مردم بیندازند، می‌توانند حرکت مردمی منطقه را با تروریسم و القاعده همسو کنند و فعالیت‌هایی تروریستی را انجام دهند و بگویند این برای انتقام قتل بن لادن بوده و با این سناریو بگویند ما برای مقابله با تروریسم باید فعالیت‌های بیشتری انجام دهیم.


ایزدی با اشاره به اینکه در حوزه داخلی آمریکا نیز دولت اوباما وضعیت خوبی ندارد، افزود: آخرین آماری که منتشر شد بیانگر آن بود که70 درصد مردم آمریکا از وضعیت اقتصادی کشورشان راضی نیستند اما پس از کشته شدن بن لادن می‌بینید که کاروان‌های شادی در آمریکا راه افتاده است و سعی شده تا با این کار بر محبوبیت آقای اوباما افزوده شود اما مردم سایر کشور‌ها دارای شبهه‌هایی هستند که با توجه به جنایات و دروغگویی‌های دولت آمریکا پذیرش صحت این خبر برایشان دشوار است. حتی دولت آمریکا با ارائه شواهد، کمکی برای پذیرش صحت این خبرنمی‌کند. آمریکایی‌ها هنگامی که محل مخفی شدن صدام را پیدا کردند وی را دستگیر کردند. اگر واقعا 11 سپتامبر کار القاعده بوده چرا وی را دستگیر نکردند تا بتوانند اطلاعات بیشتری پیرامون آن به دست آورند؟ چون این کار‌ها را نکردند باید خیلی مشکوک بود به اتفاقی که افتاده است.


وی در مورد مصر و سقوط مبارک هم یادآور شد: در حالت عادی باید تغییر رهبران عرب در خاورمیانه صورت می گرفت و قطعا در آینده‌ای نزدیک این اتفاق می‌افتاد. مثلا اگر حرکت مردمی در مصر صورت نمی‌گرفت، آمریکا می‌توانست تغییر دولت مبارک را بعضا با روی کار آوردن فردی مثل عمر سلیمان به راحتی و با آرامش مدیریت کند اما با حرکت مردمی تغییر مورد نظر آمریکا روند سرعتی پیدا کرد. وضعیت مصر هنوز سیال است و هنوز مشخص نیست گزینه مورد نظر آمریکا یعنی عمر سلیمان به قدرت برسد یا خیر. قطعا این حالت ایده‌آلی برای آمریکا نیست.


پایان پیام/
 

کد خبر 43672

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha