نقش راهبردی صعودی در درگیری داخلی کشورهای منطقه

خبرگزاری شبستان: در ادامه بررسی شیطنت های حکومت عربستان در سال های اخیر به نقش راهبردی این کشوردر پررنگتر شدن درگیری های داخلی کشورهای منطقه می پردازیم.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، عربستان صعودی به عنوان یکی از کشورهای بزرگ و تاثیر گذار منطقه در سال های اخیر تاثیر فراوانی در تحولات منطقه ایفا کرده اما این تحولات برخلاف راهبردهای ایران بوده و همواره نیز از سوی ایران این کشور مورد توصیه برای ترک کردن اقداماتش قرار گرفته است.

بنابراین گزارش، یکی از کشورهای بحران خیز منطقه در سال های اخیر کشور سوریه بوده که اقداماتی از سوی عربستان در این کشور صورت گرفته که از آن جمله می توان به  فعال سازی شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب در جهت اعمال فشار علیه بشار اسد و زمینه سازی برای تکرار تجربه لیبی در سوریه، کمک مالی و تسلیحاتی و لجستیکی به معارضه سوریه در خارج و داخل، همکاری و هماهنگی ریاض با محور منطقه‌ای ترکیه-قطر-اسرائیل و محور بین‌المللی آمریکا - فرانسه و انگلیس علیه تضعیف و حتی براندازی بشار اسد،  تلاش برای تقویت جریان سلفی و وهابی در سوریه، فعال سازی رسانه‌های گروهی خود مانند شبکه العربیة و نشریاتی چون الشرق الاوسط و الحیاة و تمام سیاست‌های سلفی و وهابی برای تحریک افکار عمومی جهان غرب و اسلام علیه دولت اسد و تخریب چهره آن در اذهان عمومی و  فراخوانی سفیر عربستان سعودی نقش تحریک کننده داشت در پی آن سفیر کویت و بحرین سفرای خود را فراخواندند، اشاره کرد.

علاوه براین در کشورهای دیگر منطقه هم نقش عربستان به گونه ای برای تحلیلگران و اذهان عمومی به صورت واضح روشن شده است.

در عراق که گروه تروریستی داعش مدتی را به کشت و کشتار مشغول بود و ارتش و مردم این کشور توانستند با آن مقابله کنند، حمایت مالی عربستان از داعش کاملا مشهود بود.

در لبنان هم نقش ویژه ای در تحلیل ها برای عربستان قائل شده اند. لبنان از دیرباز صحنه کشاکش و منازعه قدرت های منطقه ای و جهانی بوده است. به صورت سنتی هر کدام از قدرت ها با بخشی از جریان های داخلی لبنان در ارتباط بوده اند. اما عربستان همواره نقش متفاوتی را در این کشور داشته است. از آنجا که خانواده حریری با خاندان آل سعودی پیوندهای خانوادگی نیز دارند منافع آنها نیز درهم تنیدگی خاصی یافته است. در هر دوره بحران در لبنان عربستان یک عنصر موثر در این کشور بوده است. در طول بحران سوریه نیز لبنان محل اصلی عبور تروریست ها و تجهیز آنها بوده اما بنا بر برخی شنیده ها در حال حاضر قریب به 15 هزار تروریست سلفی و تکفیری در مناطق شمالی لبنان مستقر هستند. درگیری هایی نیز در این مناطق به وقوع پیوسته است که نگرانی ها از انفجار شرایط حساس لبنان را بیشتر می کند. بسیاری معتقدند که عربستان ناتوانی خود، در بدست آوردن پیروزی و حفظ مواضع در سوریه را با به خاک وخون کشیدن لبنان جبران خواهد کرد. چندی پیش خبرهایی مبنی بر تهدید "حزب الله" از طرف عربستان مطرح شده بود که در صورتی که "حزب الله" وارد درگیری منطقه "القلمون" شود، باید منتظر جنگ داخلی لبنان باشد. همچنین از دیگر طرح های شنیده شده ایجاد حزب الله سنی مذهب در لبنان در مقابل حزب الله شیعه است.

در لیبی نیز جنگ داخلی بین قبایل و گروههای طرفدار اخوان المسلمین، سلفی ها و.... در حال شکل گرفتن است. چندی پیش نیز خبرهایی مبنی بر توافق چند کشور از جمله عربستان برای تجزیه لیبی شنیده شده بود. در این توافق صورت گرفته قرار بود که منطقه نفت خیز "برقه" به مصر داده شوند تا حکومت کودتا بتواند به درآمد بیشتری دست یابد. گفتنی است که منطقه "برقه" روزانه حدود 700 هزار بشکه نفت تولید می‌کند.

یمن نیز این روزهای بعد از چند سال دوباره به صحنه درگیری های قومی تبدیل شده است. دستگاه اطلاعاتی عربستان برای جبران ناکامی های خود در سوریه و عراق، یمن را نقطه ای مناسب برای انتقام یافته است. به طوریکه روزانه هزاران نفر از سلفی ها را از دیگر مناطق به یمن می‌فرستد تا به قتل عام "الحوثی ها" و "زیدیه" در این کشور بپردازند. گفتنی است که خبرهای شنیده شده نیز حاکی از آنند که در صورت شکست "الحوثی ها" یمن نیز تجزیه خواهد شد.

عربستان سعودی سالهاست که در پاکستان جای پای محکمی برای خود درست کرده است. عربستان با ساختن مساجد و مراکز خرید بزرگ در شهرهای مختلف پاکستان و همچنین کمک به مردم فقیر این کشور توانسته اعتبار زیادی را در این کشور کسب نماید. اما نکته مهم درباره پاکستان ویژگی سرسختی و تعصب شدید مردم آن است به طوریکه بیشترین آمار سلفی‌ها و تکفیری‌ها از این کشور سر بر می‌آورند. در حال حاضر نیز پاکستان به منبعی غنی برای صادرات نیروی انسانی متعصب به مناطق دیگر تبدیل شده است؛ که البته تهییج و تربیت چنین انسان‌هایی به دست مفتی‌های سعودی در مدارس دینی پاکستان انجام می‌شود. از طرف دیگر گروهک‌های تروریستی نظیر "جندالله" و "جیش العدل" نیز با کمک دستگاه اطلاعاتی عربستان پشتیبانی می‌شوند.

عربستانی‌ها حتی قطر را هم در کنار خود تحمل نکردند و نیروی‌های طرفدار قطر در سوریه و مصر به وسیله جنا‌ح‌های طرفدار عربستان سرکوب شدند. در نهایت عربستان با دخالت در خاندان سلطنتی حاکم بر قطر سعی کرد این کشور را از دور رقابت‌های منطقه‌ای به کلی حذف نماید. عربستان در مصر نیز با سرنگون ساختن حکومت اخوانی به وسیله کودتا دولت نزدیک به خود را بر سرکار آورد. و با این کار، ترکیه را هم از خود رنجیده ساخت. تا در شکافی دیگر در صف مخالفان اسد به وجود آاورده باشد.

اما علیرغم تمام این تلاش ها آنگونه که جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده بود، امروز مردم کشورهای منطقه توانسته اند بر مشکلات ایجاد شده از سوی برخی دیگر از کشورها فایق بیایند و اذهان عمومی جهانی نیز به این نتیجه رسیده که ملت های آزادیخواه منطقه خاورمیانه هیچگونه زوری و تزویری را تحمل نخواهند کرد و در واقع می توان گفت دیگر شیطنت هایی با این روش شیطان ها را به اهدافشان نخواهد رساند.

پایان پیام/

کد خبر 433065

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha