به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، سنگری استاد دانشگاه و استاد برجسته ادبیات آئینی کشور امروز (25 دی) در جشنواره بینالمللی شعر رسول مهربانی با بیان این که عرصه شعر نبوی از شاخههای سترگ دینی و آئینی است عنوان کرد: شعر می تواند یکی از مهم ترین پل ها برای بحث تقریب باشد به گونه ای که جمعی از شاعران از اهل سنت هستند و در یکی از قلمروهای چهارگانه شیعی سیر و سلوک دارند.
استاد برجسته ادبیات آئینی کشور با بیان این که در حوزه شعر دینی و آئینی سه قلمرو گسترده داریم اظهار داشت: حوزه شعر نیایشی از حوزه های بسیار مهم شعر دینی ماست که متأسفانه در عصر انقلاب از شاخه های ضعیف است.
تا کنون کنگرهای برای خدا برگزار نشده است!
سنگری بیان داشت: نقطه آغازین و فرجامین دیوان اشعار قدیم نیایش است که به مدح و ستایش خداوند و پس از آن به مدح پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) و گاهی به معراج گره می خورد.
وی تصریح کرد: متأسفانه امروز شعر نیایشی چندان بالندگی نیافته است به طوری که در تحقیقی از 100 دفتر شعر پنج دفتر شعری با نیایش آغاز شده بود و باقی نشانی از نیایش نداشتند.
استاد برجسته ادبیات آئینی کشور با بیان این که هنوز برای خدا کنگره ای برگزار نشده است گفت: شاید به این دلیل است که تا کنون کسی شعر برای خداوند نگفته است در حالی که نیاز محافل و مجالس ما به خصوص در عرصه شعر هیأت سخت محتاج شعرهای نیایشی است.
به اشعار حکمی و وعظ و تعلیمی توجه ویژهای شود
سنگری با بیان این که حوزه شعر حکمی و تعلیمی از جمله دومین حوزه شعر دینی و آئینی است ابراز کرد: مقام معظم رهبری (مد ظله) به این موضوع اشاره داشتند که به شعر حکمی و وعظ و تعلیمی توجه ویژه ای شود، شعرهای تعلیمی بیشتر در مجالس ترحیم دیده می شود در حالی که باید در محافل دیگر نیز به آن پرداخته شود.
وی با بیان این که اشعار حکمتی، عرصه بسیار گسترده و بزرگی است عنوان کرد: قرآن کریم کتاب حکمی و وعظ است و حوزه کار انبیاء (ع) موعظه و اندرز بوده است، همچنین شاعرانی چون صائب تبریزی، حافظ و مولانا اشعار حکمی زیبایی دارند.
این استاد دانشگاه با اشاره به این که حوزه ستایشی سومین حوزه شعر دینی و آئینی است اظهار داشت: مدح پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) در حوزه ستایشی قرار می گیرند که در این حوزه، در برخی قسمتها بسیار ضعیف و در برخی قسمتها قوی هستیم.
عرصه معراج بهترین پروازگاه برای خیال شاعران است
سنگری با اشاره به این که حوزه شعر نبوی چند عرصه و قلمرو دارد گفت: یکی از قلمروهای شعر نبوی ستایش های کلی پیامبر اکرم (ص) است که در شعر شاعران گذشته دیده میشود.
وی با بیان این که ما درخشان ترین دوره شعر نبوی را طی می کنیم تصریح کرد: در هیچ دورهای شعرنبوی به این گونه بارور نبوده است، در گذشته شاعرانی چون حافظ، مولانا و سعدی در حوزه ادبیات فارسی اشعار نبوی به ستایشهای کلی پیامبر پرداختهاند که محور شعر آنان روایی بوده است.
استاد برجسته ادبیات آئینی کشور افزود: همچنین برخی از اشعار نبوی در گذشته به برخی از حوادث زندگی پیامبر (ص) از جمله معراج پرداخته است که در اشعار سنایی، نظامی، عطار و در عرصه کتب نثر دیده شده است.
سنگری با بیان این که معراج یکی از حوادث بسیار مهم در دوران زندگی پیامبر (ص) است ابراز کرد: در واقعه معراج درسها و پیامهای آموزندهای وجود دارد که متأسفانه شاعران امروز در این عرصه غفلت کردهاند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: عرصه معراج بهترین پروازگاه برای خیال است که شاعران امروز میتوانند در این عرصه فعالیت کنند.
وی افزود: همچنین در عرصه روابط پیامبر اسلام (ص) با اصحاب، اشعاری در شعرای گذشته دیده میشود در حالی که در این زمینه ضعیف هستیم.
شاعران پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت (ع) را در قالب اسطوره طرح نکنند
استاد برجسته ادبیات آئینی کشور اظهار داشت: مولودی و ولادت پیامبر در روزگار ما به سبب هفته وحدت فرصتی فراهم کرده است که این اقدام ارزنده باعث شده است که حوزه مولودیه در عرصه ما بسیار رونق یافته است، همچنین حوزه مرثیه در گذشته کمرنگ بود ولی در عصر ما پررنگ تر شده است که مرثیه های خوبی با توجه به 28 صفر سروده شده است.
سنگری با اشاره به این که خداوند در قرآن کریم سه بار کله اسوه را به کار برده است تصریح کرد: شاعران پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت (ع) را در قالب اسطوره طرح نکنند بلکه به عنوان الگو و اسوه مطرح کنند.
وی ادامه داد: ما باید چهره های خود را در هیأت اسوه مطرح کنیم تا جوانان ما بتوانند با الگو گرفتن از آنان در واقعیت های زندگی خود به همزادپنداری و یکسان پنداری برسند، ما باید به قرآن کریم رجوع کنیم که خداوند چگونه پیامبر (ص) را معرفی کرده است.
امروز محور شعرهای نبوی بسیار گسترش یافته است
نویسنده کتاب «آینه داران آفتاب» عنوان کرد: خوشبختانه امروز محور شعرهای نبوی بسیار گسترش یافته است به طوری که شاعران در شعرهای خود به مبارزه پیامبر اسلام (ص) با دخترکشی، مبارزه آن حضرت با رسم برده داری و همچنین عقد اخوت اشاره کرده اند که در اشعار شاعران گذشته دیده نمی شود.
سنگری بیان داشت: بعثت پیامبر (ص) و قیام عاشورا برای حیرتشکنی و جهلزدایی بوده است که این مطالب در اشعار شعرای معاصر دیده می شود.
وی در پایان گفت: پیامبر پیش از آن که به گرهزنی اندیشه ها بپردازد به گره زنی قلب ها پرداخت که ما باید به عرصه های مختلف حوزه شعر دینی و آئینی بپردازیم.
پایان پیام/
نظر شما