به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان با ارایه پیامی در پنجمین همایش بین المللی امام خمینی (ره) و سیاست خارجی که امروز چهارشنبه 11 خرداد برگزار شد درباره موضوع انفاق و رفتارهای حمایت گرایانه و تاثیر در تنظیم روابط بین الملل موضوع رفتارهای حمایت گرایانه از مباحثی است که در معارف دینی و نزد ادیان و مذاهب مختلف مورد توجه جدی قرار گرفته و متناسب با هستی شناسی آنها دارای تعاریف گوناگونی است اما تجهیزات حمایت گرایانه به عنوان یک اصل مشترک در عموم ادیان و مذاهب قابل شناسایی است.
وی افزود: در اسلام انفاق و سایر رفتارهای حمایت گرایانه به عنوان یک اصل عبادی و اجتماعی انکارنشدنی تلقی گردیده تا جایی که قرآن کریم می فرماید: انسان با عبادت صرف به کمال نمی رسد در واقع انسان موحد پرستش گر برای رسیدن به مراحل عالی ایمان و کمال انسانی نیازمند صفت حمایت گری بوده و باید به آن ملتزم باشد.
در پیام دکتر صالحی آمده است چنین همایش هایی می تواند ضمن تقویت بنیانهای فکری و نظری رفتارهای حمایت گرایانه براساس اندیشه های اسلامی و تبیین دیدگاه اصیل اسلامی موجب گشوده شدن فضایی جدید در مباحث پژوهشی، علمی و تولید ادبیات و گفتمان فرهنگ ساز گردد.
همچنین سبب توسعه ادبیات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی از منظر رفتارهای حمایت گرایانه و انسان دوستانه خواهد شد و نهایتاً می تواند تقویت دستگاه سیاست خارجی کشور در صحنه تعاملات بین المللی را در پی داشته باشد.
به گفته وی در جای جای آموزه های دینی ما دستورات اخلاقی مهمی وجود دارد که می توان روح تعاون و همکاری و نوعدوستی را به نمایش بگذارد تا الگویی باشد برای تمام انسانهایی که شیفته نوع دوستی و ایثار و فداکاری برای همنوعان خود می باشند یکی از این آموزه ها که جامعه بشریت نیاز مبرم به آن دارد آموزه انفاق و تبیین و ترویج فرهنگ انفاق است.
دکتر صالحی همچنین در پیام خود تاکید کرد: تفکر مبتنی بر اسلام ناب محمدی (ص) که در رهنمودهای حضرت امام خمینی (ره) به خوبی ظهور و بروز نموده الگوهای نظری و عملی بی بدیلی را برای کاهش مشکلات محرومان و بسیج امکانات ملی و بین المللی بر امر حمایت از هنرمندان تجهیز می نماید.
یکی از سازوکارهای طیبه به یاد مانده از آن امام همام کمیته امداد امام خمینی است که دستاوردهای عینی آن در نوع خود بی نظیر است و می تواند به عنوان یک الگوی موفق و کارآمد به سایر ملل معرفی شود.
صالحی تصریح کرد: نگاهی به تکاپوی بشر در طول تاریخ جوامع انسانی و در صحنه روابط بین الملل بیانگر این امر است که افراد و اقوام گوناگون فراتر از مرزبندهای سیاسی و جغرافیایی اقدام به رفتارهای حمایت گرایانه نموده و کمک به همنوع به یک دوره و مکان خاص نبوده است اگرچه کمک رسانی به محرومان در برخی مقاطع تاریخی از مسیر اصلی خود منحرف شده و بر برخی موارد زمینه سازی برای استثمار، سلطه جویی و چپاول را فراهم نموده است.
در ادامه این پیام آمده است مبانی رفتارهای حمایت گرایانه از نوع هستی شناسانه افراد و جوامع به این موضوع سرچشمه می گیرد و تبیین این نکته نیاز به مطالعه و تحلیل تطبیقی هستی شناسی مادی گرا با هستی شناسی خدامحور و نوع تجهیزات آنها دارد و در نگرش توحیدی از آن جهت ابنای بشر مخلوقات خدای یگانه و مانند خانواده پروردگار هستند تحت حمایت متقابل بر یکدیگر دارند این اصل در هیچ شرایطی تعطیل شدنی نیست در واقع در آموزه های دینی توحیدی به ویژه در نگاه اسلامی به موازات پرستشگری موحدانه موضوع حمایت گری نیز تجویز و تاکید می گردد.
براساس این پیام آموزه حمایتگری دارای قابلیت و ظرفیت جهانی است و می تواند به عنوان یکی از نقاط اشتراک عاطفی انسانها موجب نزدیکی دولتها با نگرش در فضای تعاملات بین ملتها باشد آموزه هایی از قبیل نوعدوستی، نیکوکاری، احسان، انفاق و ایثار سرمایه های اجتماعی بی بدیلی هستند که جامعه انسانی به همگرایی و الفت تشویق و رهنمون می کنند.
به عبارت دیگر حمایت گری به عنوان فرهنگ مشترک انسانها را به نگرش والا و فرهنگی متعالی و رفتارهای درخور شان انسانیت راهنمایی می کند.
در مقابل اگر عنصر حمایت گری از حوزه ارتباطات انسانی حذف شود عملاً روابط بشری به سمت رقابت بی رحمانه منتهی به تنازع بقاء سوق می یابد و واگرایی ها و خشونت ها در سطوح مختلف رخ می نماید.
در ادامه این پیام آمده است توجه و اهتمام به رفتارهای حمایتگرانه به عنوان یکی از الزامات جهانی شدن مناسبات و معادلات بین المللی می تواند تاثیرات عمیقی در کاهش معایب جهانی شدن و تضمین صلح و امنیت جهانی بر جای گذارد.
بحران فقر ناشی از تکاثر و حرص و آز یکی از مشکلات اصلی و انکارنشدنی در جوامع مختلف است که دولتها سازمان ها و بازیگران بین المللی را درگیر کرده و آثار مستقیم و غیرمستقیم آن در وجوه مختلف مناسبات بین المللی به ویژه اقتصاد و امنیت بین الملل نمایان است.
به گفته دکتر صالحی انقلاب اسلامی ایران بر محور دین و آموزه های اسلام و با رهبریت حضرت امام خمینی (ره) که متفکری دینی، فقیه و مجتهدی جامع الشرایط و مصلحی مدبر و جهان اندیش بود به وقوع پیوست از جمله اهداف اصلی در تشکیل نظام جمهوری اسلامی ایران حمایت از مستضعفان و محرومان در سراسر جهان بود و حضرت امام (ره) بر این مساله تاکید زیادی داشتند.
دکتر صالحی همچنین در پیام خود تاکید کرد: واقعیات و تجربیات موجود در عرصه بین المللی بیانگر آن است که کمک های انسان دوستانه متداول نه تنها پاسخگوی نیازهای جامعه جهانی نبوده بلکه نابرابری های حاصل از تفکر حاکم بر نظام سلطه سبب افزایش شکاف طبقاتی و بی ثباتی و ناامنی گردیده است بنابراین تنها گزینه ممکن برای برون رفت از این شرایط نامطلوب ترویج رفتارهای حمایت گرایانه نشات گرفته از اسلام ناب محمدی (ص) است که برآمده از فطرت انسانی است برای تحقق بخشیدن به این هدف متعالی صاحب قلم و اندیشه نقش بسزایی در تبیین و ترویج مفاهیم غنی اسلام در این زمینه و تولید گفتمان متناسب با آن در صحنه جهانی دارند.
در پایان پیام وزیر امور خارجه کشورمان آمده است آموزه ها و درسهای اخلاقی امام (ره) در تعاملات بین المللی فراوان است که در سخنرانی ها و دیدارها و مکتوبات ایشان در واکنش به وقایع گوناگون بازتاب داشته و قطعاً این همایش به برخی از آنها می پردازد.
تبیین افکار امام (ره) در چهارچوب روابط بین المللی تلاشی است که مورد همت دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی و کارشناسان مباحث سیاست خارجی قرار گرفته است بدون تردید اینگونه همایشها در راستای تصریح این فرایند می تواند بسیار مفید باشد و امیدواریم دستاوردهای این همایش بتواند راهگشای تعاملات بهتر در روابط میان کشورها و تنظیم بهتر روابط جهانی باشد.
پایان پیام/
نظر شما