سی و دو دوره تئاتر فجر تنها 30 درصد نیاز جامعه تئاتری را پاسخ داده است

خبرگزاری شبستان: حسن باستانی با اشاره به اینکه جشنواره تئاتر فجر نتوانسته در سی و دو دوره برگزاری اهداف ترسیم شده اش را محقق کند، گفت: این جشنواره 30 درصد نیاز جامعه تئاتری را برطرف کرده است و هفتاد درصد به آن خواسته ها نرسیده است.

حسن باستانی، پژوهشگر، نمایشنامه نویس، طراح و کارگردان تئاتر در پاسخ به این سوال که آیا جشنواره تئاتر فجر در سی و دو دوره گذشته توانسته است اهداف اولیه ترسیم شده برای آن را محقق سازد، به خبرنگار تئاتر خبرگزاری شبستان گفت: ما سی و دو دوره جشنواره تئاتر فجر را پشت سر گذاشتیم و امسال سی و سومین دوره آن برگزار می شود، قضاوت درباره سی و سوم دوره زود است، خودم از نزدیک شاهد کارگروه ها بودم، باید ببینیم نتیجه چگونه حاصل می شود، اما واقعا در طی سی و دوره که خود شخص بنده در بیشتر دوره جشنواره حضور داشتم متاسفانه ما نتوانستیم به اهداف تعیین شده برای جشنواره برسیم.

 

وی اذعان کرد: من تصور می کنم در سی و دوره جشنواره تئاتر فجر ما کمتر از 30 درصد از آنچه به عنوان هدف برای این جشنواره ترسیم کرده بودیم، رسیده باشیم، به دلیل اینکه بخش زیادی از بودجه، صرف جشنواره تئاتر فجر می شود، جشنواره پرهزینه است، گروه های زیادی دعوت می شوند این جشنواره از دوره پانزدهم به بعد هم بین المللی شد و همین هزینه های زیادی برای جشنواره دارد اما نمی دانم بعد از سی و دوره جشنواره تئاتر فجر کارنامه ای داشته باشد که در آن بیلان کاری مشخص شده باشد و بشود از روی آن کتابی منتشر کرد. باید در طول این سال ها یک اتفاقی افتاده باشد که ماحاصل برگزاری جشنواره تئاتر فجر بوده باشد.

 

این نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر گفت: ما در فعال کردن گروه های کوچک نمایشی و غیر حرفه ای خوب عمل کرده ایم، هر نویسنده یا کارگردانی اثری را به عنوان اثر نمایش به جشنواره می آورد، همه چیز شتاب زده بوده است، برگزاری سمینارهای جسته و گریخته هم کاری برای جشنواره کاری نکرده است نه کتابی منتشر شده است، تنها به بروشوری اکتفا کردند، برای همین نمی توانم بگویم ما واقعا اهدافی را که انتظارش را داشتیم در این سی و دو دوره ای که از جشنواره تئات فجر رسیدیم یا نه، برآورد من این است. این جشنواره توانسته 30 درصد نیاز جامعه تئاتری را برطرف کند و هفتاد درصد نتواند به اهداف ترسیم شده جشنواره برسد.

 

حسن باستانی در پاسخ به این سئوال که آیا آنچه در جشنواره تئاتر فجر نمایش  داده می شود جریان کلی حاکم بر تئاتر کشور است، گفت: از آنجایی که کارهای جشنواره تئاتر فجر شتاب زده است و در یک یا دو ماه نمایش نامه ای تصویب می شود و هر گروه نمایش هفته ای 9 ساعت تمرین می کند و به جشنواره می آید این یک تمسخر است برای تئاتر، آیا می شود در مدت زمان اندک یک اثر ارزشمند را به جشنواره بیاوریم و بعد بگوییم این تئاتر کشور است، این معرف تئاتر کشور است، این یک نمایشگاهی از آثار هنری است به امید اینکه ما از طریق اجرای آثارمان در جشنواره تئاتر فجر بتوانیم فرصت اجرای عمومی آثار را داشته باشیم کمااینکه هه متفق القول هستند که آثار اجرا شده در اجرای عمومی بهتر از اجرا در جشنواره است، به خاطر فرصتی که گروه ها داردند اجرا در جشنواره فجر نماینده تئاتر کشور نیست، مگر آن آثاری که در طول سال به اجرا رفته اند و در بخش مرور جشنواره دوباره به اجرا می روند.

 

وی همچنین مقابل هم قرار دادن گروه های تئاتر داخلی در مقابل گروه های خارجی را در جشنواره تئاتر فجر مقایسه ای اشتباه عنوان کرد و گفت: نوع رقابتی که در گروه های شرکت کننده در جشنواره وجود دارد، گروه های خارجی که شرکت می کنند آثارشان را مدت زیادی در کشور خودشان به اجرا برده اند این گروه ها با تمام امکاناتی که دارند به جشنواره می آیند و در مقابل گروه های ما قرار می گیرند که از امکانات کافی برخوردار نیستند نباید آنها با یکدیگر مقایسه شوند و این یک دهن کجی به تئاتر کشور است ما شاهد درخشش هنرمندانمان در مقابل آثار خارجی بوده ایم.

 

این کارگردان تئاتر درباره حضور گروه های دسته چندم خارجی در جشنواره تئاتر فجر اظهار داشت: شما وقتی جشنواره ای بین المللی برگزار می کنید اگر نتوانید استانداردهای جشنواره بین المللی را ایجاد کنید طبیعی است گروه های دسته چندم این کشورها وارد می شود البته ما یک سری محدودیت ها داریم که آنها نمی توانند حضور پیدا کنند.

 

وی افزود: متاسفانه ما امکانات و تجهیزات کافی اجرای تئاتر را نداریم، این تجهیزاتی هم که داریم کهنه و فرسوده است خود بنده بارها برای صدا، نور و زوایای دید تماشاگر اعتراض داشته و دارم، سالن های ما استاندارد نیست و انتظار داریم همه چیز خوب باشد و می گویم گروه های دسته چندم می آیند، امکانات ما جوابگوی گروه های دسته اول نیست باید فرصت برگزاری جشنواره تئاتر فجر به این شکل را عوض کرد و یا فرصتی به گروه های داخلی داد که در مقام رقابت با گروه های خارجی قرار بگیرند.

 

حسن باستانی درباره عدم حضور گروه های برجسته تئاتری در جشنواره تئاتر فجر گفت: باید دلایل اینکه این گروه ها شرکت نمی کنند را بررسی کرد. من امسال انصراف دادم، متن من پذیرفته شده یک کم کلا سبک و سنگین کردم دیدم نمی شود چرا چون در فراخوان در مورد اجرای عمومی آثار بعد از جشنواره برنامه ای نیست. وقتی کارگردانی اعتبار و آبرویش را می گذارد و با هزار مشکل به جشنواره می آید نباید اثرش به اجرای عمومی برود، هیچ مسئولی هیچ تعهدی نسبت به تئاتر ندارد.

 

وی با تقدیر از تلاش دبیرخانه سی و سومین جشنواره تئاتر فجر برای دببیر این جشنواره آرزوی موفقیت کرد و گفت: دکتر صالح پور و همکارانش با همه کاستی های مالی از جان و دل مایه گذاشتند که جشنواره درخور برگزار شود امیدوارم موفق باشند تا حیثیت تئاتر کشور زیر سوال نرود.

 

پایان پیام/

کد خبر 430812

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha