به گزارش خبرگزاری شبستان،عربستان طی روزهای گذشته شاهد تحولات ویژه ای بوده که وخامت حال ملک عبدالله و حمله به پاسگاه مرزی که بر اثر آن سه نفر از نیروهای نظامی عربستان کشته شدند.
تمامی مهاجمان با شلیک نیروهای امنیتی عربستانی کشته شدند و یکی از آنها با خودداری از تسلیم خود، کمربند انفجاریاش را منفجر کرد که طی آن دو نفر از نیروهای امنیتی عربستان مجروح شدند.
این اولین حمله در نوع خود به مرزهای شمالی عربستان است، این در حالی است که سعودیها بیش از 3هزار نیرو در طول مرزهای خود با عراق که حدود 814 کیلومتر است، مستقر کردهاند.
همچنان هدف حمله این گروه به مرزهای عربستان و درگیری با نیروهای امنیتی مشخص نیست اما قطعاً این گروه انتحاری قصد داشت تا امنیت و استقرار عربستان را هدف قرار دهد.
سعودی ها هم اکنون در دو جبهه داخلی و خارجی در حال مبارزه هستند و بسیار سخت است که تشخیص دهند که کدام جبهه خطرناکتر است، چون هر دو منبع ترس و نگرانی است. نیروهای امنیتی چهکاری در مقابل حمله کنندگانی میتوانند بکنند که بهجای تسلیم، اقدام به انفجار خود میکنند؟
برآوردهای نیمهرسمی اعلام میکند که بیش از 5هزار سعودی در گروه داعش و بیشتر آنها در گروههای انتحاری قرار دارند، این در حالی است که برخی این تعداد را بیش از 7 هزار نفر برآورد کردهاند و چهبسا گروهی که به نقطه مرزی عرعر حمله کرد متشکل از این افراد باشند.
پادشاه عربستان چندین بار در سخنرانیهای خود از علما و گروههای مذهبی خواست تا با افکار گمراه کننده مقابله کنند اما پاسخها به این درخواست محدود بوده و این ناکامی را میتوان در شبکههای اجتماعی نظیر توئیتر و فیسبوک مشاهده کرد که طرفداران داعش بهصورت غیرعادی در حال فعالیت در آن هستند.
استراتژی داعش در عربستان و دیگر مناطق بر اساس ایجاد ترس و وحشت و ایجاد بیثباتی است که در همین راستا میتوان به شلیک بهسوی شهروند دانمارکی در یکی از خیابانهای ریاض یا سربریدن یک آمریکایی در بازار مرکزی در ابوظبی یا اعزام 5 مرد نقابدار به مرزهای جنوبی عربستان با یمن اشاره کرد که همگی در همین راستا قرار دارد.
عملیات عرعر زنگ هشدار شدید را میان دولت عربستان به صدا درآورده و بر تشدید این خطر هشدار میدهد، چون مناطق امن عربستان در بیش از 80 سال گذشته، هم اکنون با خطر مواجه است.
مقامات سعودی طی 4 سال گذشته تلاش کردند تا خشونت و تروریسم را از مرزهای خود دور و جوانهای افراطی و سرشکسته را به کشورهای همسایه بهخصوص عراق و سوریه اعزام و میلیاردها دلار برای حمایت از اقدامات آنها در سوریه و عراق و مصر و یمن هزینه کنند اما به نظر میرسد این استراتژی خونبار نتایج معکوسی به بار آورده و سحر به خود ساحر برگشته است.
پس از هجومی که داعشیها تروریست به گذرگاه سویف مرزی سعودی با عراق کردند، ریاض در برابر واقعیت جدیدی قرار گرفته است که آن را در معرض تروریسم قرار میدهد و زمینه را در برابر تکرار حوادثی در مرزهای شمالی عربستان فراهم آورده است.
مسئولان سعودی چارهای جز اعتراف به واقعیتهای موجود و دعوت به بالا بردن میزان آمادگی در برابر چالش های جدید که کشور با آن روبرو است ندارد. دادهها و شواهد میدانی حاکی از این است که هجومی که عوامل داعش از خاک عراق به منطقه عرعر انجام دادند و سه نظامی سعودی را کشتند و به دنبال آن نظامیان سعودی عملیات گستردهای با مشارکت جنگندههای خود علیه داعش انجام داد، در واقع با هدف تامین تلاش برای نفوذ عوامل داعش از داخل سعودی به خاک عراق بود.این در حالی است که برخی از وجود مرکزی وابسته به تروریستها در شمال عربستان که 700 تروریست در آن حضور دارد خبر دادهاند.
در واقع همین مشکلات و نگرانیها بود که خالد بن بندر عبدالعزیز رئیس دستگاه اطلاعاتی سعودی را به سوی واشنگتن سوق داد تا خطرهایی که امنیت ریاض را تهدید می کند مورد بررسی قرار گیرد آنهم در شرایطی که واشنگتن نگران وضع جسمانی ملک عبدالله و تبعات آن بر این کشور است و تروریسم بیش از هر زمان دیگری به عراق نزدیک شده است.
این دیدار سرزده خالد بن بندر عبدالعزیز رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان به نتایجی منتج شد که امکان اقدام نظامی در شمال عربستان سعودی علیه مراکز داعش را قوت بخشیده است.
عربستان هم اکنون در چالشی سخت گرفتار شده است که اقدامات عملی برای مقابله با آن نیاز است.فتواهای وهابیون داعش را قوی کرد و در واقع بستر لازم داعش در این تفکرات وهابی بود و اینکه این تفکرات بلای جان آل سعود شده است.
اما جدای از این واشنگتن نیز نگران است زیرا همپیمان خود را در خطر می بیند.
نظر شما