سوزاندن هدفمند؛راهی برای حل معضل زباله/تبدیل روزانه180تن زباله رشت به کمپوست

خبرگزاری شبستان: سودهایی که از مدیریت زباله نصیب هر کشوری می شود تا جایی گسترده و غیرقابل تصور است که سبب شده از مواد دور ریختنی و بعضاً ناخوشایند منازل، ادارات و کارخانه ها به نام طلای کثیف یاد شود، چگونگی کنار ‌آمدن با تهدید و یا فرصت زباله در کشورهای مختلف متفاوت است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، زباله به مجموعه مواد ناشی از فعالیت‌های انسان و حیوان که معمولاً جامد بوده و به صورت ناخواسته و یا غیر قابل استفاده دور ریخته می‌شوند اطلاق می‌شود. این تعریف به صورت کلی در برگیرنده همه منابع، انواع طبقه‌بندی‌ها، ترکیب و خصوصیات مواد زاید بوده و به چهار دسته کلی زباله‌های شهری، زباله‌های صنعتی و زباله‌های خطرناک و زباله‌های بیمارستانی تقسیم می‌شوند.

هيچ‌يک از روش‌هاى دفع زباله به تنهایى براى همه شرايط گوناگون مناسب نيستند. انتخاب يک روش خاص بر اثر عوامل محلى مانند هزينه و در دسترس بودن زمين و کارگر تعيين مى‌شود. روش‌هاى اصلى دفع زباله تل‌انبار کردن، تهیه کود، چاله‌های کود، دفن بهداشتی زباله، دفن کردن و سوزاندن زباله است.

در ایران زباله‌ها یا در خاک دفن شده یا سوزانده می‌شوند و حتی گاه در طبیعت رها می‌شوند. همه این راه‌ها برای محیط زیست بسیار خطرناک هستند و باعث فرسایش خاک، آلودگی هوا، زشت شدن مناظر طبیعی و همین طور نامناسب کردن محیط برای حیات وحش می‌شوند.

دکتر جواد صیاد امین، عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان با اشاره به دو روش رایج بازیافت و سوزاندن زباله در دنیا، اظهار کرد: هر دو مورد یک راه است و آنهایی که هر یک از این دو گزینه را انتخاب می‌کنند به هدف و نتایج حاصل از کار خود می‌اندیشند و هدفدار و بررسی شده دست به اقدام می‌زنند.

 وی در خصوص روش سوزاندن زباله برای رفع معضل دفع آن، اظهار کرد: اگر بدانیم زباله را برای چه می‌سوزانیم و از خاکسترش چه استفاده‌ای می‌خواهیم بکنیم یک روش خوب است.

عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان یادآور شد: چوب را در بخاری هیزمی برای گرم شدن می‌سوزانیم و دوده باقی مانده از آن کاربردی دارد، حال اگر این چوب را در شرایطی خاص بسوزانیم دوده‌ای متفاوت با جنس سوختن نوع اول باقی می‌ماند که از آن به عنوان یک جاذب استفاده می‌شود.

 وی تاکید کرد: در هر دو حالت چوب می‌سوزد، اما ماده به جا مانده کاربردهای متفاوتی دارد.

صیاد امین اعلام کرد: سوختن راه خوبی برای از بین بردن زباله است به شرطی که هدفی پشت این راه کار باشد.

وی اذعان داشت: قبل از انتخاب گزینه سوزاندن زباله به سوال‌هایی مانند چطور، به چه علت و برای که داریم می‌سوزانیم باید پاسخ داد.

روش دفع زباله باید هدف محور باشد

عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان با بیان اینکه روش دفع زباله باید هدف محور باشد، افزود: برخی کشورها زباله را می‌سوزانند و از خاکسترهای آن برای صنایع پایین دستی نفت استفاده می‌کنند.

وی در خصوص دفع زباله به روش بازیافت، اظهار کرد: زباله، زنجیره‌ای از مواد با نژادهای مختلف است و هر کدام را پس از بازیافت در جایی می‌توان استفاده کرد و کشورهای مختلف روش‌های متفاوتی برای بازیافت دارند.

صیاد امین همچنین گفت: جدا کردن یک پیش مرحله است و برای مراحل بعد باید فکر و تحقیق شود.

جدا کردن زباله برای گیلان راه مناسبی نیست

وی خاطرنشان کرد: جدا کردن زباله در اقلیم گیلان را که همه چیز در آستانه فساد هست راه خوبی نمی‌دانم، شاید در منطقه دیگری جواب بدهد اما برای گیلان راه مناسبی نیست.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: با توجه به شرایط گیلان من اولین گزینه سوختن را پیشنهاد می‌کنم و در گام بعدی می‌توان از سوخته‌های  زباله در صنایع مختلفی بهره برد.

روزانه 180 تن زباله به کمپوست تبدیل می‌شود

مرتضی شريفی، مديرعامل سازمان مديريت پسماندهای شهرداری رشت با اشاره به فعالیت کارخانه کمپوست رشت اظهار کرد: کارخانه کمپوست رشت روزانه 180 تن زباله را در هر شیفت کاری به کمپوست تبدیل می‌کند.

وی با بیان اینکه فعالیت کارخانه کمپوست رشت می‌تواند دفن زباله رشت را تا 50 درصد کاهش دهد گفت: اکنون کارخانه کمپوست رشت با ظرفیت فعلی 50 درصد برگشتی زباله دارد.

مشکل اصلی کارخانه کمپوست رشت کمبود نقدینگی است

مديرعامل سازمان مديريت پسماندهای شهرداری رشت، مشکل اصلی کارخانه کمپوست رشت را کمبود نقدینگی دانست و گفت: شهرداری‌های سنگر، بندرانزلی، صومعه سرا، فومن و رشت در این کارخانه سهم دارند و شارژ ماهانه خود را که در حکم آب حیات برای فعالیت این کارخانه است، پرداخت نمی‌کنند.

وی اعلام کرد: کمبود شدید نقدینگی سبب شده تا فاز یک کارخانه کمپوست رشت طبق زمانبندی انجام نشود.

شریفی خاطرنشان کرد: در صورت فعالیت فاز یک و 2 کارخانه کمپوست، این کارخانه می‌تواند در هر شیفت 380 تن زباله تحویل بگیرد.

اجرای طرح تفکیک از مبدا در رشت

مديرعامل سازمان مديريت پسماندهای شهرداری رشت در خصوص کیفیت اجرای طرح تفکیک از مبدا در شهر رشت، گفت: این طرح از سال 86 آغاز و اخیراً رها شد.

وی از آغاز مجدد طرح تفکیک از مبدا در رشت از اول آبان سال جاری خبر داد و گفت: آموزش خانواده‌ها در رشت از صفر آغاز شده است.

شریفی با بیان اینکه از 240 هزار خانوار در رشت 36 هزار خانوار در یک ماه و 15 روز گذشته آموزش دیده‌اند، گفت: یکصد هزار خانوار قبل از سال و خانوارهای باقی مانده در سه ماهه اول سال 94 تحت پوشش طرح آموزش تفکیک از مبدا قرار می‌گیرند.

وی یادآور شد: کانکس‌های بازیافت از یک ماه آینده در مناطق پنج‌گانه رشت مستقر می‌شوند.

مديرعامل سازمان مديريت پسماندهای شهرداری رشت، خواستار همکاری صنوف به ویژه بازار رشت در طرح تفکیک از مبدا شد و گفت: مدارس، ادارات و کلیه مبادی تولید زباله در رشت بعد از بهار 94 باید تحت پوشش طرح تفکیک از مبدا باشد.

پایان پیام/

کد خبر 429739

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha