محمد باقر خراسانی، مدیر اجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به وجوه عرفانی و فلسفی شخصیت مرحوم آیت الله شیخ یحیی انصاری شیرازی گفت: استاد از شاگردان ممتاز علامه طباطبایی و جزو افراد حلقه خاص علامه بود و مباحث خصوصی درباره فلسفه که امکان بازگویی آن در فضای عمومی ممکن نبود، توسط این عالم ربانی به شاگردان علامه تدریس می شد.
وی ادامه داد: حُسن رفاقت و دوستی آیت الله انصاری با بزرگانی همچون آیات عظام جوادی آملی و حسن زاده آملی بُعد علمی شخصیت این بزرگوار را برجسته تر می کرد.
وی تاکید کرد: آیت الله انصاری توانست در طول عمر پربرکت خویش، شاگردانی برجسته در حوزه عرفان و فلسفه تربیت کند و یکی از شاگردان خاص او، مرحوم آیت الله مهندسی یک استاد تمام عیار بود.
خراسانی با اظهار تاسف از آشکار نشدن خصوصیات اخلاقی به ویژه ویژگی خاص تواضع و فروتنی این عالم ربانی برای عموم جامعه، عنوان کرد: آیت الله انصاری بسیار متواضع بود و زندگی زاهدانه ای داشت که حتی از سطح زندگی یک طلبه متوسط و پایین، پایین تر قرار داشت؛ استاد اهمیت ویژه ای برای گرامی داشتن میهمان قائل بود میهمانان خود را هم به خوبی بدرقه می کرد و هم استقبال.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه استاد تسلط و تمایل خاصی بر مکتب اشراقی داشت و از این رو شاگردانش او را "شیخ اشراق" لقب داده بودند، گفت: استاد با آراء هر سه مکتب مشاء، حکمت متعالیه و اشراق آشنا بود و در هر سه زمینه تسلط داشت اما گرایش ویژه ای به مشرب اشراقی از خود نشان می داد.
وی با تاکید بر اینکه آیت الله انصاری شیرازی ذووجوه بود و تنها به فلسفه اهمیت نمی داد، بیان کرد: این عالم بزرگوار، در مباحث عرفانی و اخلاقی نیز ورود پیدا می کرد و در این زمینه احادیث بحارالانوار را بررسی عرفانی و عقلانی و فلسفی می کرد.
این محقق حوزوی با بیان اینکه آیت الله انصاری علاقه و تمایلی به تدوین و نگارش آثار خود نداشت و کتاب "شرح منظومه" از مباحث استاد را را نیز مرحوم آیت الله مهندسی گردآوری کرد، افزود: قطعا استاد نوآوری هایی در فلسفه داشت که به دلیل مکتوب نکردن آنها، هم اکنون در دسترس نیست اما مراکز علمی، مباحث وی را پیاده سازی و تنظیم کنند، شاهد نوآوری و خلاقیت های این شخصیت بزرگوار در عرصه فلسفه خواهیم بود.
وی ادامه داد: بنابراین اظهار نظر در خصوص اینکه استاد نوآوری در باب فلسفه نداشته است، تا حدی زود بوده و تربیت شاگردان برجسته عرفانی و فلسفی نشان از آن دارد که قطعا او حرف تازه ای در این زمینه برای گفتن داشته است.
مدیر اجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی با اشاره به پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت رحلت این حکیم فرزانه و اشاره آیت الله خامنه ای به ترویج معارف الهی از سوی آیت الله انصاری شیرازی، عنوان کرد: برخی از اساتید فلسفی معتقدند تنها باید به مباحث فلسفی پرداخت و وارد معارف الهی نشد، اما استاد با ورود به مباحث اسلامی و احادیث دینی و برداشت های عقلانی و عرفانی از آنها، نشان داد که در بُعد معنوی جامعه و تقویت معارف نیز تلاش کرد و شخصیت تک بُعدی نداشت که منحصر به فلسفه شود.
وی ابراز کرد: همچنین برگزاری کلاس های فلسفی در مساجد که یکی از تاکیدات رهبری بود، از سوی این عالم فرزانه نشان داد استاد این سنت پسندیده را احیا کرد و هم به لحاظ محتوا و هم شکل و قالب، فلسفه را به دین و فضای مذهبی کشانید.
مدیر اجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی با بیان اینکه آیت الله انصاری شیرازی از مریدان امام (ره) بود و بنیانگذار کبیر انقلاب او را به منظور تصدی منصب ریاست شواری عالی قضایی انتخاب کرده بودند، یادآور شد: سال 89 مجمع عالی حکمت اسلامی مراسم تجلیلی برای استاد برگزار کرد و در آن لوح تقدیری به این عالم فقید اهدا شد که متن آن توسط آیت الله جوادی آملی تنظیم و به امضای بزرگانی از جمله آیت الله مصباح رسیده بود که این مساله نیز نشان از بزرگی شهصیت استاد دارد.
پایان پیام/
نظر شما