نقد عقب‌تر از شبه تالیف و ضد تالیف قرار دارد/ آمایش قابل مطالعه‌ نقدها

خبرگزاری شبستان: به علل مختلف نتوانستیم مساله نقد را به اندازه تنور داغ شبه تألیف یا حتی ضد تألیف بازگشایی کنیم و همین مقدار نقدی که وجود دارد آمایش قابل مطالعه‌ای نیاز دارد و نیازمند تحلیل‌های کمی و کیفی است.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، یازدهمین دوره جشنواره نقد کتاب با حضور سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی ارشاد، محمد رجبی رئیس کتابخانه مجلس شورای اسلامی، حسین پاینده نویسنده و استاد دانشگاه، نصرالله پورجوادی نویسنده، مجید غلامی جلیسه سرپرست خانه کتاب و جمعی از اساتید و فرهیختگان حوزه نقد و ادبیات کشور در پژوهشگاه فرهنگ و هنر جهاد دانشگاهی برگزار شد.

 

سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدای این مراسم به رشد نامتوازن نشر در کشور اشاره کرد و گفت: در صنعت نشر نیز یک رشد نامتوازنی مانند بسیاری از شرایط اجتماعی، شاهد هستیم عناوین کتاب در سال های اخیر رشد شتابنده‌ای داشته است. اکنون حدود 70 هزار کتاب سالیانه چاپ می‌شود و به طور متوسط در 9 ماهه گذشته بالغ بر 48 عنوان کتاب چاپ شده است. همچنین تعداد ناشران نیز نسبت به حجم کتاب‌های منتشر شده، بالا است اما در کنار آن حلقه نشر رشد متوازنی نداشته است. اگر ما به تناسب رشد کمی عناوین و ناشران در حوزه نقد نیز رشد داشتیم اکنون شاهد اتفاقات بهتری بودیم.

 

وی، نقد را عاملی برای روان کردن فضای تولید علم دانست و بیان کرد: نقد، سنجش آثار کیفی را میسر می‌سازد و آثار شبه کتاب و مبتدی را زیر سوال می‌برد. در دهه اول انقلاب که ما شاهد انتشار کتاب‌هایی زیر 1000 عنوان در سال بودیم، نشریه مقتدری چون نشر دانش منتشر می‌شد که حاوی نقدهای بسیار شاخص بود .شاید ما در تعداد عناوین کتاب نیاز به شتاب نداشتیم اما نیازمند ده ها نشریه همانند نشر دانش بودیم که این اتفاق نیفتاد.

 

صالحی تاکید کرد: به علل مختلف نتوانستیم مساله نقد را به اندازه تنور داغ شبه تألیف یا حتی ضد تألیف بازگشایی کنیم و همین مقدار نقدی که وجود دارد آمایش قابل مطالعه‌ای نیاز دارد و نیازمند تحلیل‌های کمی و کیفی است.

 

وی ادامه داد: اینکه چه اندازه معرفی کتاب‌ها با نقدهای تحلیلی درآمیخته است چه اندازه نقد منصفانه داریم چه اندازه نقدهای بی‌خاصیت چه اندازه نقد ناشر نقد موضوع یا نقد جریان داریم نیازمند یک آمایش است. به نظر من ما نیازمند این هستیم که ناشران را به عنوان یک بنگاه بزرگ انتشار کتاب نقد کنیم درحالی که آمایش نقد ما در هیچ یک از این موارد متمایز نیست.

 

معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد با بیان اینکه هنوز باور نکردیم که نقد می‌تواند اعتلا بخش فرهنگ علمی و ملی ما باشدٰ توضیح داد: در کنار همه این مسائل و مشکلات عواقب دیگری نیز دخیل بوده و هستند که جشنواره نقد کتاب یکی از این عوامل است که از همه کسانی که نسبت به نقد صحیح علاقه‌مند هستند حمایت می‌کنند.

 

فصلنامه‌های نقد کتاب رونمایی می‌شوند

به گزارش شبستان، محمد حسین ساکت، دبیر علمی یازدهمین جشنواره نقد کتاب نیز در سخنانی گفت: برای اینکه ما نقد درستی داشته باشیم باید معیارها و ویژگی‌های نقد را نیز بدانیم. اندیشیدن و نگاشتن هنر بزرگی است اما بزرگتر از آن خوب دیدن است. نقد نگاشته‌های علمی ادبی و هنری یکی از کارآمدترین اقدامات یک نویسنده است.  امسال در پاره‌ای از بندهای آیین نامه جشنواره نقد کتاب شاهد دگرگونی بودیم و در نهایت به هفت موضوع دست پیدا کردیم. هیئت امنای خانه کتاب درسال‌های آینده می تواند با اصلاح دست داوران را باز بگذارد. در این دوره سرداوران از میان 563 مقاله از 258 مجله در نخستین مرحله 98 مقاله را به مرحله دوم داوری‌ها راه دادند.

 

در این مراسم همچنین، مجید غلامی جلیسه، سرپرست خانه کتاب نیز در سخنانی گفت: افزایش کمی در حوزه نقد کتاب از افت کیفیت شدید رنج می‌برد. در دوره جدید فعالیت خانه کتاب در زمینه تولید کتاب در دو حوزه نقد شفاهی و مکتوب فعالیت این موسسه افزایش یافته، چرا که در این حوزه احساس خلأ می‌کردیم.

 

وی با اشاره به اینکه در طول سال شاهد انتشار بیش از 60 هزار جلد کتاب در ایران هستیم، بیان کرد: اما تعداد مجلاتی که به این کتاب‌ها توجه نشان داده و یا نقد کنند آن چنان که باید و شاید نیست.

 

غلامی جلیسه تصریح کرد: انتشار فصلنامه‌های نقد کتاب که تا ماه پایان ماه جاری از آنها رونمایی خواهد شد یکی از اقدامات خانه کتاب در این زمینه است. برگزاری جشنواره نقد کتاب در کنار نشست‌های نقد و بررسی کتاب از جمله روش‌های خانه کتاب برای نزدیک‌شدن به نقد معیار و استاندارد است.

 

پایان پیام/

کد خبر 429170

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha