به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، دکتر حسن روحانی رییس جمهور کشورمان صبح امروز در اولین همایش اقتصاد ایران ضمن اینکه هفته وحدت را به مسلمانان تبریک میگفت افزود: بیتردید در آیین مقدس اسلام به همان نسبت که به معنویت اخلاق و آخرت تکیه شده بر دنیا و کار و تلاش پیشرفت مادی نیز توصیه شده است.
وی گفت: بیتردید در آیین مقدس اسلام بیاناتی وجود دارد که بسیار حائز اهمیت است مثلاً کار و تلاش کوشش برای زندگی مادی و معیشت روزمره هم وزن جهاد در راه خدا تلقی شده است.
رییس جمهور ادامه داد: اسلام آیینی است به ما میگوید رحمت خدا دور باد ان کسی که زمین و آب دارد و از فقر مینالد.
اقتصاد ما در مقطعی در حال خوددرمانی بود
رییس قوه مجریه با بیان اینکه بیان بسیار صریح و روشن برای کار و تلاش در اسلام عنوان شده خاطرنشان کرد: میدانید در اسلام عملی دارای معناست که عمل صالح بینقص و عیب و شایسته و کامل و با اتقان باشد.
وی با اظهار اینکه انبیا و پیامبران الهی فعالیت اقتصادی داشتهاند و یا دامدار و یا کشاورز و یا کشتیساز بودهاند عنوان کرد: برای آینده نگری یک جامعه و نجات ان در شرایط خطر آینده پیامبران هم شاغل بودهاند و پیامبر اسلام هم، هم تجارت کرده و هم زراعت و هم دامداری و ائمه خدا هم این چنین بودهاند.
وی تاکید کرد: پس ما نمیتوانیم بگوییم چون اینها اسلام است و ما میخواهیم معنویت بالایی داشته باشیم در زمینه فعالیت مادی کم بگذاریم در اسلام معنویت و مادیت و دنیا و آخرت در کنار کار و تلاش برای رفاه خود و جامعه و در کنار اخلاق و پاکی و تقوا هم در یک مسیر قرار دارند.
رییس دولت یازدهم با یادآوری اینکه دولت یازدهم سال گذشته کار خود را در یک شرایط خاص اقتصادی آغاز کرد که تیتر ان رکود تورمی بود خاطرنشان کرد: اینکه در دو سال پیاپی رشد رشد اقتصاد کشور منفی ۸/۶ و منفی ۹/۱ دهم بود و کشور از لحاظ تورم از مرز ۴۰ درصد عبور کرده و از لحاظ بازار پول شرایطی در یک تلاطم قرار داشت و پیش بینی اینده برای ما دشوار بود و همچنین دولت دارای بدهیهای هنگفتی به نظام بانکی پیمانکاران و شرکتهای متنوع بود.
وی ادامه داد: دولت در یک شرایط خاصی بود از لحاظ روابط خارجی و سیاست خارجی نمیتوانست انچه را که میخواست بفروشد و انچه را که میخواست بخرد و با مشکلات فراوان دست و پنجه نرم میکرد و در ان شرایط کار دولت یازدهم اغاز شد.
وی یادآور شد: البته از طرف اقتصاد ما ماههای قبلش به گونهای نبود که اشتغال زا نباشد و ما در زمینه اشتغال مشکلات فراوان داشتیم کل اشتغال در کشور ما در بازه زمانی سالهای ۸۴ تا ۹۳ از ۶/۲۰ میلیون شاغل به ۵/۲۱ میلیون رسیده که نشان میدهد اقتصاد ما اشتغال زا نبوده و باید ببینیم مشکلات این اقتصاد چه بوده در سالهای گذشته.
روحانی همچنین به فروش خوب نفت در دهه ۸۰ به خصوص سالهای ۸۵ تا ۹۰ اشاره کرد و گفت: اما در عین حال اشتغال خالص ما در ان زمان تقریبا صفر است که نشان میدهد تنها با فروش نفت هم مشکلات ما حل و فصل نمیشود.
رییس دولت تدبیر و امید با تاکید بر این نکته که بزرگترین مشکل ما در روز اول این بود که از نظرات کارشناسان در حوزه اقتصادی استفاده نمیشد عنوان کرد: ما از دانشمندان، دانشگاهیان، محققان، صاحبان تجربه، کارآفرینان نپرسیدیم و سوال نکردیم و از تجربه و دانش آنها به خوبی استفاده نکردیم.
رییس جهور اشاره کرد: خوددرمانی نتیجه روشنی دارد و یک روز حال ادم خوب و یک روز بدتر و اقتصاد ما هم در مقطعی در حال خوددرمانی بود و عدهای در اتاقی داروهایی را که موجود بود برای اقتصاد استفاده میکردند.
رییس جمهور با عنوان اینکه در اقتصاد سالم رو به راه و دارای رشد فراوان هم نمیشود از کارشناسان استفاده نکرد گفت: اقتصاد امروز رقابتی است و ما تنها نیستیم در میدان رقابت هستیم.
وی اظهار داشت: همانطور که پزشکی امروز بخشهای مختلف و تخصصی دارد اقتصاد علوم اجتماعی و حقوق هم دارای بخشهای مختلف و تخصصی هستند که ما باید در بخشهای متعدد از اندیشمندان و دانشمندان استفاده کنیم.
وی یادآور شد: دولت یازدهم در شرایطی که روی کار آمد اولین تصمیمش بر ان شد هر قدمی که برمی دارد در بخش اقتصاد با صاحبنظران مشورت کند البته در نقاطی ما تصمیماتی میگرفتیم که اقتصاددانان به من نامه میدادند و ممکن بود نظرات انها را استفاده نکنیم اما تضارب آرا همیشه مهم و مفید است.
وی با تاکید بر این نکته که اولین کنفرانس اقتصاد در کشور امروز با حضور دانشگاهیان محققان و صاحبنظران برگزار شده وظیفه اصلی این کنفرانس را ارایه راه حلهای مختلف اقتصادی به میز دولت دانست و تاکید کرد: من گاهی وقتها برخی راه حلها را روی میز میبینم که مربوط به زمانی است که ما دانشجوی اقتصاد بودیم یعنی دهه ۴۰ و تفاوتی با ان زمان نداریم.
روحانی افزود: این همه تحول در اقتصاد ایجاد شده است و ما نیازمند آنیم که هر چه میزان اساتید محققین و دانشجویان اقتصادی ما افزایش مییابد میزان راه حلهای دقیقتر و کارشناسیتر را هم افزایش دهیم.
وی ابراز تاسف کرد: گاهی وقتها برخی نظریهها از برخی افراد فرهیخته ترجمه یک مقاله است اما که ما باید جدیتر بر روی این مسایل کار کنیم.
دهه آینده را از سیاست به اقتصاد یاری دهیم.
رییس قوه مجریه با اظهار اینکه در کشور ما سالهاست اقتصاد به سیاست یارانه میدهد گفت: بیایید تصمیم بگیریم یارانه را قطع کنیم تا کی اقتصاد به سیاست داخلی و خارجی یارانه دهد یک دهه هم امتحان کنیم که از سیاست داخلی و خارجی به اقتصاد یارانه دهیم تا ببینیم مردم زندگی و معیشت و اشتغال جوانهایشان چگونه خواهد شد.
رییس دولت تدبیر و امید با تاکید بر این نکته که ما میتوانیم براساس یکی از اصول قانون اساسی که از روز اول تاکنون اجرا نشده برای تصویب برخی از قوانین از مردم سوال کنیم تصریح کرد: من به عنوان مسئول اجرای قانون اساسی خیلی دلم میخواهد شرایط فراهم شود یک بار هم شده به این اصل قانون اساسی عمل کنیم.
وی ادامه داد: قانون اساسی به ما میگوید در مسایل مهم اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و سیاسی به جای اینکه قانونی در مجلس تصویب شود ماده قانونی یا برنامه به صورت مستقیم از آرای مردم و همه پرسی به سنجش گذاشته شود ما یک بار هم شده یک مساله مهم را از مردم بپرسیم.
تا میگوییم فلان نهاد مالیات دهد بساط به پا میشود
روحانی درخصوص مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس شورای اسلامی اهلا و سهلا در جای خودش ما هم احترام میگذاریم اما سالی یکبار و ده سالی یکبار میتوانیم از نظر خود مردم برای تصویب قوانین استفاده کنیم و الان ۳۶ سال شده و یک بار این اصل قانون اساسی را اجرا نکردهایم.
رییس جمهور تاکید کرد: بیایید یک مدتی به اقتصاد بیشتر توجه کنیم حالا یارانه به ان ندهیم اما از ان هم یارانه نگیریم در کشور ما و اقتصاد ما بیشتر سیاسی است تا اقتصادی محض یا با سیاست داخلی یک تلفیقی دارد یا با سیاست خارجی و مسایل داخلی و اقتصادی نمیشود با هم یکی باشند.
رییس جمهور با بیان اینکه شما میگویید از همه مالیات بگیرید گفت: نمیشود یک نهاد کار اقتصادی بکند مالیات ندهد اما تا میگوییم فلان نهاد هم باید مالیات دهد ببینید چه بساطی به پا میشود.
روحانی ادامه داد: البته این دولت چیزی را که بفهمد به صلاح مردم است بدون واهمه از هیچ کس یا نهادی به مردم خواهد گفت و اگر لازم باشد لایحهای در آن خصوص به مجلس تقدیم خواهد شد اما بدانید بعضی از امور سیاست داخلی خیلی قوی است بیش از آنچه که فکر میکنید.
رییس دولت یازدهم در ادامه تصریح کرد: اقتصاد در کشور با انحصار پیشرفت نمیکند اگر تولیدکننده فقط من هستم شما هم فقط خریدار برای چه من باید کیفیت را افزایش دهم خیلی باید مسلمان بود از سلمان و ابوذر هم بالاتر!
روحانی با تاکید بر این نکته که اقتصاد باید از انحصار نجات یابد و در صحنه رقابت حضور یابد از رانت خواری جدا شود عنوان کرد: همه دستگاهها فعالیتهای اقتصادی خود را باید به صورت شفاف بیان کند و همه مردم هم باید از آمار و ارقام طرحهای اقتصادی در یک لحظه اشنا شود. پسر عمه و پسرخاله هم نداریم.
وی گفت: اگر شفافیت در کار بود و اگر رانت نبود و دستگاهها با فساد توام نبودند اقتصاد پیشرفت میکرد.
وی گفت: فساد همه جا ریشه دوانده و با فساد نمیتوان حرکت اقتصادی را سرعت بخشید.
رییس جمهور با عنوان اینکه در اقتصاد باید به حواشی هم توجه شود اظهار داشت: به ما طلبهها گفتهاند علیکم بالمتون لا بالحواشی اما اینجا علیکم بالحواشی. باید مسایل سیاست داخلی و خارجی در اقتصاد در نظر گرفته شود و باید یک بسته اقتصادی داشته باشیم که کنارش یک بسته سیاسی هم ان را پشتیبانی کند.
رییس دولت یازدهم با یادآوری دستاوردهای اقتصادی این دولت در طول یکسال و اندی گذشته گفت: اعتماد مردم استفاده از صاحبنظران بزرگترین سرمایه گذاری اجتماعی ما بود و حمایت مردم و حمایت رهبری همه دست به دست هم داد تا ما توانستیم یک گام به جلو برداریم البته دستگاه اجرایی هم همه توانش را به کار گرفته است ما در این قدم از لحاظ مهار تورم گام برداشتهایم و این بر عهده اقتصاددانان است برای مردم توضیح دهید که تورم چگونه کاهش یافته است.
رییس جمهور ما وقتی به مردم میگوییم تورم کاهش یافته میگویند چیزی ارزان نشده که و کاهش تورم با ارزان شدن دو مقوله متفاوت است.
در بخش اقتصادی اگر مردم با ما همراه نباشند شکست میخوریم
وی با تاکید بر حضور مردم در صحنههای اقتصادی گفت: در این بخش اگر مردم با ما همراه نباشد شکست میخوریم ما از رسانهها درخواست میکنیم دولت را نقد کنند و انتقاد سازنده لازم و مفید است اما حواسمان جمع باشد به اعتماد مردم صدمه نزنیم.
رییس جمهور تصریح کرد: اگر شما میبینید حرکتی از یکسال گذشته شروع شده است به خاطر سرمایه اجتماعی و رابطه دولت و مردم است و اعتماد مردم به این دولت به خاطر این است قبول کردهاند این دولت با کارشناسان مشورت میکنند، دروغ نمیگوید و سرمایه اصلی ما همین است که اگر از دست برود کاری نمیتوانیم بکنیم.
وی عنوان کرد: رقابت و حزب طوری نیست و سال بعد هم انتخابات است که از الان هم نسیمش میوزد اما در مسایل ملی نیازمند مشارکت هستیم.
رییس دولت یازدهم به امار سازمان آمار و بانک مرکزی درخصوص تورم و رشد اقتصادی در ۶ ماه اول امسال اشاره کرد و گفت: خود من احساس میکردم در مسیر رشد هستم بر همین اساس خواستم تا امار ارایه دهم و دیدیم که آمار ۴ درصد رشد اقتصادی در ۶ ماهه اول سال امیدوارکننده است ما داریم از رکود عبور میکنیم البته از مدنظر ما دور هستیم و از لحاظ تورم و تا پایان امسال تورم به پایینتر از ۲۰ درصد خواهد رسید که ورای قول ماست.
وی ابراز امیدواری کرد تا پایان سال ۹۳ ما دارای رشد اقتصادی مثبت شویم و بعد از ۲ سال رشد منفی که در تاریخ دهههای اخیر رشد منفی توام با تورم بیسابقه بوده را پشت سر بگذاریم.
وی تاکید کرد: کاهش تورم برای یک فصل و دو فصل و یکسال کافی نیست باید به صورت مستمر کاهش یابد تا به نقطه قابل قبول برسیم و مهار تورم باید با قدرت در سال ۹۳ ادامه یابد و در سالهای ۹۴ و ۹۵ هم مستمر باشد که تا سال ۹۶ که پایان دولت یازدهم است تک رقمی شود.
وی گفت: برنامه ریزی ما برای این است که تورم در سال ۹۶ تک رقمی شود و در حال حاضر کمتر کشوری در دنیاست که تورم دو رقمی دارد و تورم دو رقمی ور افتاده است.
رییس قوه مجریه نکته مهمتر از مهار تورم را مساله رشد اقتصادی دانست و افزود: رشد اقتصادی را هم اغاز کردهایم اما مهم این است که مستمر باشید متاسفانه در کشور ما در مقاطعی مهار تورم رشد اقتصادی داشتیم اما برگشت انچه که مهم است استمرار آنهاست ما یک توسعه پایدار مستمر و همه جانبه میخواهیم.
روحانی اظهار داشت: نمی شود ما از لحاظ اقتصادی بخواهیم توسعه یابیم اما در سیاست خارجی سیاستمان کاملا منقبض باشد.
تجربه سیاسی ما نشان داده کشور با انزوا نمیتواند رشد داشته باشد
رییس جمهور با یادآوری اینکه تجربه سیاسی به ما نشان داده که کشور با انزوا نمیتواند رشد اقتصادی و سیاسی داشته باشد گفت: البته این به معنای این نیست که ما دست از اصول و آرمان برداریم.
وی تصریح کرد: مگر کسی در میز مذاکره بر سر آرمان و اصول بحث میکند اینها توهم است. در دنیای امروز بحث منافع است تهدیدها و فرصتها منابع مشترک یا منافع اساسی اساس سیاست خارجی است.
وی با تاکید بر این نکته که در سیاست خارجی بر سر اصول و آرمان بحث نمیشود یادآور شد: مگر ما در مرحله اول توافق بر سر اصول و ارمانها معامله کردیم؟ با هم حرف زدیم توافق کردیم یک خواستههایی داشتیم و خواستههایمان با هم فاصله داشت و تمام مذاکره بر این اصول انجام شد و پلی برای رساندن خواستههای دو طرف ترسیم شد.
وی افزود: ما در توافق ژنو که توافق کردیم بخشی از تحریمها (البته تحریمهای مهم بر سر جای خودش است) را کم کنیم و همچنین مقداری از اموال بلوکه را ازاد کنیم از ان طرف شفافیت بیشتری نشان دهیم گفتیم فلان نوع غنی سازی که نیاز نداریم را متوقف کنیم ایا اینگونه ارمان ما زیر سوال رفت ارمانهای ما به اینهاست؟
وی افزود: آرمانهای ما در غرب و مغز ماست و شما یقین داشته باشید این دولت اگر در جایی مشکل عمدهای پیدا کند به صراحت برای شما بیان میکند من به عنوان رییس جمهور هیچ تردیدی ندارم و از کسی واهمهای نخواهم داشت که اگر مشکلی بر سر راهمان قرار گرفت با مردم در میان بگذاریم اما بدانید حرکت جامعه ما باید با همکاری باشد این نیست که هر چیزی در دست دستگاه اجرایی باشد حتی اقتصاد.
وی ادامه داد: اگر در اقتصاد هر تصمیمی دولت میتواند بگیرد برخی از مواقع ما نیازمند قانون هستیم که مجلس به ما کمک میکند و مجلس هم تازه تنها نیست شورای نگهبان هم باید تصویب کند و قوه قضاییه هم باید با ما همراهی کند همه باید از چارچوبهایی که رهبری نظام ترسیم میکند پیروی کند.
وی با عنوان اینکه مگر میشود که ما جدا جدا کار کنیم تصریح کرد: برخی میگویند چرا رییس جمهور فلان کار را نکرده بدانید که هیچ کاری نبوده ما به مردم بگوییم شروع نکنیم اما برای به پایان رسیدن نیازمند همکاری هستیم.
وی خاطرنشان کرد: شرایط ما در منطقه و جهان به گونهای است که ما بیش از هر وقت دیگری باید دست به دست هم دهیم و من به آینده بسیار امیدوارم اگر همه با هم باشیم و در صحنه حضور یابیم.
رییس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه ملت باید دولت را خادم خودش بداند و دولت هم ملت را صاحب اختیار بداند گفت: اگر دولت بگوید که من همه کارهام و مردم هم بگویند همه کار به عهده دولت است به ما چه این اشتباه است ما نماینده شما هستیم تصمیم با شماست و شما باید در صحنه باشید و به ما کمک کنید.
ترئیسجمهور با اشاره به اینکه در شرایط امروز با پدیده جدیدی به نام کاهش قیمت نفت مواجه هستیم، گفت: البته در سال ۶۶ و ۶۷ و ۷۷ و ۷۸ نیز چنین حوادثی را داشتهایم. از اینکه مقاطعی قیمت نفت بیش از حد انتظار کاهش پیدا کرده است. البته ذات نفت اینگونه است. با توجه به اینکه در این حوزه مصرفکننده و تولیدکنندههای بزرگ وجود دارد.
روحانی تأکید کرد: اگر ایران تولیدکننده ۱۰ میلیون بشکه نفت در روز بود حسابش با اینکه یک میلیون بشکه در روز تولید کند فرق میکند. ما در دنیا هر چه صادراتمان قویتر باشد دیرتر صدمه میبینیم. اقتصاد مقاومتی نیز همین است. اگر راهآهن ما به همه کشورها وصل باشد، اگر گاز بفروشیم و بخریم و اگر سرمایهگذاری خارجی در ایران باشد و شما در خارج امنیت ملی ما تقویت میشود.
وی گفت: دیگر آن زمان گذشته است که میگفتند اگر سرمایهگذار خارجی به ایران بیاید استقلال کشور لطمه میبیند. البته ما از وضعیت امروز (کاهش قیمت نفت) نیز عبور میکنیم. البته میتواند بررسی کاهش قیمت نفت نیز در دستور کار این همایش باشد و اینکه برای ادامه مهار تورم و رشد اقتصادی باید چه کنیم.
روحانی در ادامه با اشاره به پرداخت یارانهها گفت: آن افرادی که یارانه را نیاز ندارند نباید یارانه بگیرند، البته به راحتی میشود ۵۰ درصد کسانی را که نیازمند نیستند را کشف کرد یا اینکه بخشی از کسانی که نیازمند هستند را شناسایی کرد ولی بخش دیگری از آنها قابل شناسایی نیستند، و این باعث میشود مشکلاتی پیش آید. متاسفانه یک سیستم جامع در این بخش وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: در این رابطه با پرداخت یارانهها هم به ما راه حل داده شود. البته ممکن است راهحلها مشکلاتی داشته باشد ولی ما باید راه حلها را به حداقل اشکال برسانیم و به آن عمل کنیم.
روحانی با بیان اینکه با اقتصاد دولتی مشکلات حل نمیشود و باید اقتصاد را سامان داد، ادامه داد: اقتصاد ماشینی نیست که بشود آن را به تعمیرگاه برد و تعمیر کرد. اقتصاد را باید در حال راه رفتن تعمیر کرد.
رئیسجمهور افزود: کسانی که میخواهند به ما راهحل بدهند باید در نظر بگیرند که دولت دارای محدودیت منابع است، ما نمیتوانیم عدالت را فراموش کنیم، نمیتوانیم به خاطر پیشرفت بخشی از مردم را نادیده بگیریم. نمیتوانیم تغییر را پیاده کنیم که عدالت در آن نادیده گرفته شود.
وی ادامه داد: اشتغال مشکل اساسی ما است. اقتصاد ما باید اشتغالزا باشد، فشار بیکاری امروز عمدتاً بر دختران فارغالتحصیل ماست. دخترانی که نیروهای خلاق جامعه هستند.
روحانی ادامه داد: ما باید به رشد مستمر اقتصاد اشتغالزا در چارچوب اقتصاد مقاومتی برسیم و در اقتصاد به جایی برسیم که چیزی مانند خشکسالی نتواند ما را زمینگیر کند.
رئیسجمهور تصریح کرد: اگر قرار باشد مبنای اقتصاد ما بر پول نفت باشد مشکلات همچنان ادامه پیدا خواهد کرد، تولید نیز نباید متکی به دلار و نفت باشد.
روحانی تأکید کرد: ما در ایران افراد خلاق، دانشمندان، صاحبنظران و محققان بسیار بزرگی داریم و برای عبور از این پیچ تنها نیاز به وفاق است.
وی در خاتمه اظهار داشت: اگر مشکلات اقتصادی ما حل شود، توانمندتر شویم و اقتصاد مقاومتی ما موفق شود میتوانیم در مذاکرات هم موفق باشیم.
پایان پیام/
خبرگزاری شبستان: رییس جمهور با اشاره به یکی از اصول قانون اساسی مبنی بر اینکه برخی از قوانین می تواند به صورت مستقیم با رای مردم تصویب شود گفت: من به عنوان مجری قانون اساسی این کار را انجام می دهم.
کد خبر 428936
نظر شما