جعفر بای، جامعه شناس و کارشناس آموزشی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان درباره سوادآموزی در کشور گفت: متأسفانه امروزه به یک نوع بازگشت بی سوادی به سوادآموزان مبتلا شده ایم.
وی افزود: فراگیری لازم تعلیم ها که باید توسط آموزش و پرورش اتفاق افتد به شکل صددرصد نیست و یک گروه 2 الی 5 درصدی بازمانده از تحصیل وجود دارد که در منشأ ورودی تحصیل به خاطر عدم دسترسی به نظام آموزشی لازم از سواد باز می مانند.
بای تصریح کرد: متاسفانه هنوز افرادی تحت تأثیر فرهنگ نامناسب اعتقادی به سواددارشدن دختران ندارند.
وی ادامه داد: متاسفانه بخشی هم از طیف روشنفکر به خاطر اعتقادی به ناکارآمدی نظام آموزشی کشور دارند ترجیح می دهند فرزندانشان در خانه درس بخوانند و در هیچ نظام آموزشی ثبت نمی شود تنها فرقی که با دیگر بازماندگان از تحصیل دارند این است که در نهایت آنان باسواد می شوند.
این جامعه شناس بیان کرد: یکی از دلایلی که برخی از افراد از تحصیل باز می مانند مردودی است و تکرار پایه است که باعث ترک تحصیل می شود.
وی ادامه داد: در مناطق محروم نان آور شدن اهمیت دارد و فرزند خردسال از مدرسه باز می ماند تا درآمدزایی کند. همچنین می توان به کودکان کار اشاره کرد و در جامعه نیز شاهد آن هستیم که دستفروشی می کنند و مدرسه نمی روند.
وی با انتقاد از شیوه تحت پوشش قرار دادن نهضت سوادآموزی اظهار کرد: سازمان نهضت سوادآموزی بیشتر بزرگسالان را در دستور کار دارد و متاسفانه خردسالان لازم التعلیم را خیلی کم تحت پوشش قرار می دهد.
وی تاکید کرد: بیشتر افرادی که از تحصیل باز می مانند در آینده یک عنصر ناهنجار در جامعه می شوند.
وی با بیان اینکه در زندان ها شرایط تحصیل فراهم شده است، اظهار کرد: اما سیاست های جذب و اقدامات تبلیغی قوی نیست.
وی ادامه داد: خیلی از نوجوانان در کانون اصلاح و تربیت بازداشت و زندانی هستند که باید قانونی مصوب شود تا زندانیان به صورت اجباری در این کانون ها تحصیل کنند، برای مثال حفظ قرآن مجید یک تخفیف در مجازات به شمار می آید که خیلی طرح خوبی است و ما می توانیم برای زندانیانی هم که سواد می آموزند تخفیف مجازات داشته باشیم.
این جامعه شناس اظهار کرد: اگر یک شهروند بی سواد بتواند با سواد شود با اجرای سیاست های تشویقی باید از امتیاز ویژه اجتماعی برخوردار باشد.
بای با بیان اینکه باید رصد بی سوادان هر ساله شود، اظهار کرد: متکی بودن به آمار نفوس مسکن پاسخگو برای شرایط امروز نیست.
وی با بیان اینکه مفهوم سواد امروزه توسعه پیدا کرده است، اظهار کرد: متاسفانه تعریف سواد که صرفا خواندن و نوشتن است خیلی کهنه شده است، اکنون سطوح مختلف سواد هم باید از جمله دستیابی به مهارت های فناوری نوین، سواد رسانه ای، سواد اقتصادی، سواد اجتماعی در عرصه های مختلف هم در تعریف سواد مدنظر گرفته شود.
پایان پیام/
نظر شما