به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام مصباحی مقدم، عضو مجلس تشخیص مصلحت نظام در همایش سراسری وقف و اقتصاد که صبح امروز در دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران برگزار شد با اشاره به جایگاه و آثار عواید سنت حسنه وقف گفت: انسان با مرگش عملی در دنیا انجام نمی دهد که ثواب یا عقاب داشته باشد مگر آنکه صدقه جاریه ای از خود باقی بگذارد که مصداق عینی آن وقف است و اینگونه است که خداوند پس از مرگ انسان بر اعمال خیر او با وقف مالی که کرده، می افزاید.
وی افزود: پیرامون اهمیت وقف همین نکته بس است که حضرت علی (ع) از اولین کسانی است که فرهنگ وقف را بنیان نهاد و چاه ها و چشمه های بسیاری را برای خدمت رسانی به مردم باقی گذاشت که هم اکنون نیز وجود دارد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به سبقه تاریخی وقف و عواید آن در کشورمان گفت: اگر تاریخ کشور ایران را بررسی کنیم بیش از یک سوم اراضی کشاورزی موقوفه بوده ولی متاسفانه اسناد آنها محو شده که سازمان اوقاف و امور خیریه با تلاش مجدانه باید این حقوق از دست رفته موقوفات را احیا کند و بیش از پیش شاهد تاثیرات آن در اقتصاد کشور باشیم.
وی افزود: همانطور که می دانید بخشی از نیازهای کشور را وقف تامین می کند، این سنت حسنه صرفا یک اقدام اقتصادی نیست بلکه اقدامی برای حاکم کردن لطافت و معنویت در اقتصاد کشور است، اسلام اقتصاد را با لطافت، معنویت و خیرخواهی همراه کرده است و با عنایت به ثروتمندان، مستمندان را مطرح می کند و اینچنین است که منافع بین مردم تقسیم کرده و گروهی به انباشتن مال نمی پردازند.
حجت الاسلام مصباحی مقدم عنوان کرد: وقف مظهر لطافت و اندیشه اسلامی در اقتصاد است به گونه ای که جلوه های آن نه تنها در کشور بلکه خارج از مرزهای میهن مان و حتی سایر ادیان نیز مشاهده می شود. امروزه استفاده از موقوفات در جهان رواج دارد و بسیاری از دانشگاه ها و کرسی های علم و فناوری حاصل وقف است.
وی با اشاره به اقدامات شایسته متولیان وقف و سازمان اوقاف و امور خیریه طی سالیان اخیر عنوان کرد: بحمدالله اقدامات شایسته ای از سوی نهاد وقف طی سالیان اخیر صورت گرفته اما مسئله مهم احیای حق موقوفات است که برخی افراد آن را تبدیل به منافع شخصی کرده و اسناد موقوفه را رو نمی کنند و به نظر من سازمان اوقاف و امور خیریه باید با جدیت برای احیای این حق پایمال شده ورود کنند حقوقی که وجهه اسلامی، الهی، مردمی و تاریخی دارد و سازمان اوقاف با پشتوانه قانونی می تواند ضمن احیای این حقوق مروج فرهنگ وقف در کشور باشد و افراد بسیاری را به این موضوع علاقه مند کند.
حجت الاسلام مصباحی مقدم تصریح کرد: انسان در مراحل آغاز زندگی و جوانی دنبال رفع احتیاجات خود است و در مرحله پیری به فکر آخرت می افتد، خدا راهی را بر روی انسان قرار داده تا ثلث اموال خود را وقف کند و از این طریق آخرت خویش را آباد کند، وقفی که می تواند در خدمت مردم به رشد درمان، علم و فناوری، مسکن و غیره باشد.
وی با اشاره به راه های نوین بهره وری از اقتصاد وقف گفت: یکی از شیوه های نوین بحث وقف سهام و یا وقف پول است ما نباید ظرفیت عظیم موقوفات را منحصر به زمین، مستغلات و املاک کنیم و دست افراد را باز بگذاریم تا اگر کسی 10 هزار تومان داشت بتواند وقف کند.
وی افزود: در همین راستا بخش دیگر ایجاد شرکت های وقفی است که می تواند سهام وقف را راه اندازی کند و 70 درصد منافع شرکت صرف وقف شود و 30 درصد آن غیرموقوفه باشد تا بتواند خرید و فروش داشته باشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما باید کارکردهای وقف را گسترش داده و همه را در این سنت حسنه شریک کنیم، وقف موجب ارتباط عاطفی ثروتمندان و فقرا می شود و همبستگی اجتماعی را به وجود می آورد.
پایان پیام/
نظر شما