به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعی خبرگزاری شبستان، در سومین روز از رزمایش مشترک محمد رسول الله (ص) ارتش،قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا(ص) ارتش ضمن انجام عملیات کشف، شناسایی و رهگیری هواگردهای دشمن با اجرای آتش توسط سامانه های موشکی بومی و بهینه سازی شده مرصاد با استفاده از موشک های زمین به هوای شلمچه موفق به انهدام و سرنگونی پهپادهای متجاوز شدند.
در این مرحله از رزمایش با استفاده از انواع رادارهای ثابت و تاکتیکی و بهره گیری از اطلاعات واصله از پست های دیده بانی بصری و سایت های شنود الکترونیکی، توپخانه های 23 میلی متری که در کنترل عملیاتی شبکه یکپارچه پدافند هوایی قرار دارند و سامانه های کنترل راداری اسکایگارد ضمن رهگیری اهداف متحرک هوایی توانستند نسبت به سرنگونی پهپادهای دشمن فرضی اقدام نمایند.
کسب برتری هوایی، وارد کردن ضربه به نقاط آسیب پذیر دشمن و پشتیبانی سریع از نیروهای مستقر در دریا و خشکی و انجام تک های هوایی در موقعیت های از پیش تعیین شده توسط جنگنده های واکنش سریع نهاجا با هدایت خلبانان جوان و متهعد و انجام سوخت گیری های متعدد هوایی از جمله ویژگی های این مرحله از رزمایش مشترک محمد رسول الله(ص) است.
بنابراین گزارش، ناوگروه سی و دوم نیروی دریایی ارتش متشکل از ناو پشتیبانی بوشهر و ناوشکن جماران نیز که هم اکنون در آب های آزاد حضور یافته اند؛ به عنوان یکان های حاضر در رزمایش نسبت به انجام عملیات شناسایی و ترتیب نیروی الکترونیکی و اطلاعاتی دشمن اقدام کردند
در ادامه سومین روز از رزمایش پهپادهای حازم پدافند هوایی اقدام به عملیات پخش تراکت و عملیات روانی روی مواضع دشمن فرضی کردند.
پهپادهای حازم پدافند هوایی برای اولین بار اقدام به انجام عملیات روانی و پخش تراکت از طریق هوایی کردند و طی آن تعداد زیادی از تراکتها و متنهای متناسب با عملیات روانی بر روی مواضع دشمن فرضی پخش شد.
بنا بر این گزارش، هواپیمای پی تری اف نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در رزمایش مشترک نیروهای ارتش با هدف شنود دریایی به کار گرفته شد. این هواپیما روز گذشته در نخستین روز رزمایش از تنگه هرمز تا دریای عمان پرواز کرد و به شناسایی شناورهای سطحی و زیر سطحی پرداخت تا به یگان های نیروی دریایی اطلاعات لازم را ارسال کنند.
هواپیمای پی تری اف هواپیمای گشت شناسایی است که ماموریت کشف و شناسایی زیردریایی، گشت دریایی و پشتیبانی الکترونیکی سایر هواپیماها و جنگنده ها را برعهده دارد.
بر اساس اعلام نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران برای نخستین بار سامانه شنود این هواپیما در رزمایش محمد رسول الله(ص) ارتش مورد استفاده قرار گرفت.
یکی از هواپیماهای راهبردی شناسایی نیروی هوایی ارتش، هواپیمای P3F یا اوریون است.
مأموریت هایی که خلبانان و کادر پروازی و شناسایی در این هواپیما انجام می دهند، بیشتر معطوف به شناورهای سطحی و زیرسطحی در دریاست.
هواپیمای P3F سه مأموریت کشف و شناسایی زیردریایی، گشت دریایی و پشتیبانی الکترونیکی سایر هواپیماها و جنگنده ها را بر عهده دارد. به تعبیر ساده تر این هواپیما متخصص جنگ با زیردریایی است و این جنگ ضد زیردریایی، هواپیمای P3F را از سایر مأموریت های محوله به آن متمایز می کند.
برای شناسایی و انهدام زیردریایی ها، ابتدا مناطقی که مشکوک به حضور زیردریایی است توسط نیروهای حاضر در منطقه به پست فرماندهی پایگاه هوایی اطلاع داده می شود، سپس هواپیمای P3F به پرواز درآمده و با استفاده از سیستم ایجاد میدان مغناطیسی، مناطقی که ممکن است یک شیء فلزی زیر آب وجود داشته باشد را شناسایی می کند. این شیء امکان دارد یک زیردریایی، قایق و کشتی غرق شده یا هر چیز فلزی دیگری باشد، برای شناسایی دقیق آن در مرحله بعد از سامانه 'سنودوی' استفاده می شود.
سامانه سونودوی یا گوی شناور از درون هواپیما به داخل آب و منطقه مشکوک پرتاب می شود، یک میکروفن از آن به طول حدود 60 پا داخل آب شده و تمام صداهای اطراف را ضبط و همزمان برای هواپیما ارسال می کند. متخصصین در داخل هواپیما، صداهای مختلف که ممکن است حتی صدای ماهی ها هم در آن وجود داشته باشد را در دستگاه های مخصوص آنالیز کرده و در صورت اطمینان از وجود صدای موتور زیردریایی، مختصات آن از قبیل طول و عرض جغرافیایی و عمق آن را به دست می آورند و در نهایت موشک و اژدر مخصوص انهدام زیردریایی از هواپیمای P3F شلیک می شود.
قابلیت های فراوان سامانه های الکترونیکی، راداری و شنود هواپیمای P3F از دیگر وجوه تمایز آن با سایر هواپیماهای هم کلاس خود است.
وجود رادیوهای VHF و UHF بسیار قوی که توانایی ارسال داده را در مسافت های بسیار طولانی دارد، از دیگر مزیت های مهم این هواپیماست که با همت متخصصان جهاد و خودکفایی نیروی هوایی ارتش از حالت آنالوگ به دیجیتال تبدیل شده است.
این هواپیما به دلیل مدت زمان زیاد پرواز از یک سامانه ناوبری کاملاً مستقل استفاده می کند، این استقلال سیستم ناوبری بدین معنی است که در طول پرواز از رادارهای زمینی استفاده نمی کند و خود به تنهایی می تواند کلیه مسیرها و موقعیت ها را شناسایی و به تمام نقاط کره زمین پرواز کند.
از وجوه دیگر تمایز این هواپیما، وجود دوربین های عکسبرداری بسیار قوی با قدرت زوم پنج کیلومتر است که قابلیت عکسبرداری و شناسایی در تمام نقاط خشکی و دریا را دارد.
در ادامه سومین روز از این رزمایش با یگانهای دریایی نداجا، عملیات شناسایی را در آبهای آزاد آغاز کردند.
ناوگروه سی و دوم نیروی دریایی ارتش متشکل از ناو پشتیبانی بوشهر و ناوشکن جماران در آب های آزاد حضور یافته و به عنوان یکان های حاضر در رزمایش نسبت به انجام عملیات شناسایی و ترتیب نیروی الکترونیکی و اطلاعاتی دشمن اقدام کردند.
همچنین دربخش دیگری از این رزمایش یکان های رزمی و پشتیبانی نیروی زمینی بر اساس دستورات صادره از قرارگاه ذوالفقار ارتش نسبت به جابجایی سریع ادوات و تجهیزات رزمی سبک و سنگین خود درمنطقه عمومی رزمایش اقدام کردند.
همچنین پهپاد ترابری با قابلیت حمل محموله های اعم از بمب ، مواد منفجره ، دارو و غذا در رزمایش مشترک نیروهای ارتش تحت عنوان رزمایش محمدرسول الله(ص) استفاده شد.
این پهپادها توسط یکان های پهپادی نیروی زمینی ارتش در روزهای نخست رزمایش محمدرسول الله که از چهارم دی ماه آغاز شده، مورد استفاده قرار گرفته است.
استفاده از پهپاد ترابری و پهپادهای انتحاری بخشی از این رزمایش بود. پهپادها در این رزمایش نقش انتحاری و جمع آوری اطلاعات پشتیبانی را اجرا کردند.
همچنین بخشی از پهپادهای نیروی زمینی در قالب نیروهای دشمن در رزمایش محمد رسوال الله(ص) وارد میدان نبرد شدند و به انجام عملیات پرداختند.
پایان پیام/
نظر شما