جواهری درخشان؛ پنهان از دیده ها

خبرگزاری شبستان: با اینکه کارنامه فعالیت های تصویری در مورد امام هشتم شیعیان و فرهنگ رضوی چندان کم بار نیست، اما نتیجه قابل قبولی هم در برندارد.

به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، وجود مرقد مطهر امام رضا(ع) در ایران، عشق و علاقه قلبی زیادی بین ایرانیان به این حضرت به وجود آورده است.جدا از تعداد زیاد زوار ایرانی که هر ساله برای زیارت ایشان به مشهد مشرف می شوند، کمتر ایرانی است که در هر کاری به "ضامن آهو" توکل نکند.

 

سینما و تلویزیون ما هم سعی کرده میزبانی خوبی از این مهمان عالیقدر خود به جای بیاورد. ساخت سریال"ولایت عشق"(مهدی فخیم زاده)در مورد زندگی این امام همام تنها بخشی از تلاش ایرانیان برای فیلمسازی در مورد امام رضا(ع)است اما با نگاهی دقیقتر می توان گفت به طورکلی تلاشهای انجام شده برای نمایش زندگی یا سیره ایشان، ناکافی و کم قدرت بوده است.

 

سریال"ولایت عشق"در زمان ساخت خود با استقبال زیادی روبرو شد اما نگاهی دوباره به این سریال در طول زمان نقاط ضعف آن را به خصوص در مقابل سریال هایی مثل "امام علی(ع)"یا"مختار نامه"بیشتر نمایان می کند. سریالی که تنها به حضور امام رضا(ع) در ایران و ولایتعهدی ایشان می پرداخت که بیش از پنج سال به طول نینجامید و قطعا زندگی این امام بزرگوار که در سن 55 سالگی به  شهادت رسیدند،جای بسیار بیشتری برای روایت سینمایی در خود دارد.

 

اما دسته دیگر فیلم ها -که غالب آثار درباره امام رضا(ع) را نیز تشکیل می دهند-،خط داستانی یکسانی دارند؛ داستان شخص یا گروهی به دلیل مشکلات و اختلافات خود به مشهد می روند و با توسی به آن امام همام مشکل شان حل می شود و ماجرا ختم به خیر می شود. در این گونه از آثار شاهد صحنه هایی از حرم مطهر امام رضا(ع) هستیم که به عنوان نمادی برای ارتباط عاطفی میان زائر و حرم تصویر می شوند. از نمونه های خوب این دست فیلمها می توان به«کیمیا»(احمد رضا درویش)،«هر شب تنهایی»،«در انتظار معجزه»(رسول صدرعاملی) و«آفتاب بر همه یکسان می تابد»(عباس رافعی)اشاره کرد و در مورد نمونه های ضعیف نیز، نگاهی گذرا به  تله فیلم ها و سربال های مناسبتی تلویزیون انبوهی را پیش چشم می آورد.

 

با همه این ها، نکته ای که در باره این آثار باید مورد توجه قرارگیرد،‌ سطح برخورد آثار با شخصیت امام هشتم شیعیان است. توجه به ویژگی های متعدد شخصیت امام رضا(ع) در این آثار صرفا به شکل ظاهری است و جز تکیه بر تحول گنهکاران یا حل مشکلات، حرکتی از سطح به عمق صورت نمی گیرد. متاسفانه اینگونه نگاههای سطحی ممکن است بیش از کمک به ترویج فرهنگ رضوی، موجبات عوامگرایی را فراهم کند. و در نهایت خرافات شود و بی شک شایسته نیست تحت لوای نام هشتمین امام شیعیان،ریشه خرافات در کشور گسترده شود.

 

جنبه های شخصیتی امام رضا(ع) همانگونه ذکر آن بسیار رفته است، متنوع و قابل تامل است و قطعا می تواند ایده ساخت فیلم ها و سریال های متعددی با رویکرد مستقیم و غیرمسنقیم به این جنبه ها قراگیرد اما مهمتر از آن، نمایش جنبه های عمیق و راهگشای شخصیت امام برای زندگی امروز بشر است.

 

این مسیر پر پیچ و خم راهی است که اگر بتوان به سلامت از آن گذشت، می توان روزهای آفتابی زیادی را در آسمان فرهنگ ایران اسلامی شاهد بود.

 

پایان پیام/

کد خبر 425906

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha