به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، غلامعلی حداد عادل رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی امروز (29 آذر) در نشست مشترک با رؤسای مراکز آموزش عالی که در تالار امام رضا (ع) در استانداری برگزار شد عنوان کرد: در سال 1388 حرکت جدیدی آغاز شد و مقام معظم رهبری (مد ظله) در دیدار سالانه خود خطاب به شورای عالی انقلاب فرهنگی مطالبه جدی نسبت به تحول علوم انسانی داشتند.
شورای تحول علوم انسانی 15 رشته را در اولویت قرار داده است
حداد عادل با بیان این که اعضای شورای تحول علوم انسانی 21 نفر هستند اظهار داشت: شورای تحول علوم انسانی جلوهای از همکاری حوزه و دانشگاه است و برخی از اعضای این شورا از حوزه علمیه قم هستند که به مدت پنج سال فعالیت خود را آغاز کرده است.
وی با بیان این که شورای تحول علوم انسانی در پنج سال گذشته حدود یکصد جلسه داشته است خاطرنشان ساخت: در این شورا سعی شده است که مؤسسات مرتبط با علوم انسانی حضور داشته باشند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: شورای تحول علوم انسانی در اولین جلسه 15 رشته واجب را در اولویت قرار داد و از آنجا که تحول علوم انسانی در هر رشته ای حکم خاصی دارد این شورا تصمیم گرفت که موضوع تحول را در هر رشته ای به دست استادان همان رشته بسپارد.
تشکیل بیش از هزار و 200 جلسه در کارگروههای شورای تحول علوم انسانی
حداد عادل با اشاره به این که 16 کارگروه در شورای تحول علوم انسانی تشکیل شده است اظهار داشت: این کارگروهها برای 15 رشته دانشگاهی و یک رشته مربوط به آموزش و پرورش تشکیل شده است که در هر کارگروهی 10 الی 15 نفر از اساتید باتجربه آن رشته حضور دارند.
وی افزود: استادانی که انتخاب شدند استادانی بودند که معتقد به تحول علوم انسانی بودند و از نظر علمی وجاهت و صاحب نظر باشند و در حال حاضر در حدود 200 نفر از اساتید دانشگاه و حوزههای علمیه در این کارگروهها عضویت دارند.
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی عنوان کرد: در 4 سال گذشته که کارگروهها فعال شدند بیش از هزار و 200 جلسه تشکیل شده است و برخی کارگروهها نیز کارگروههای فرعی در رشتههای تخصصی تشکیل دادند.
برای رسیدن به تحول علوم انسانی باید چهار عرصه را دنبال کرد
حداد عادل با بیان این که 4 هدف برای تحول علوم انسانی تعریف شده است گفت: اسلامی کردن علوم انسانی، بومیسازی علوم انسانی، روز آمدی و در نهایت کارآمدی علوم انسانی از جلمه اهداف تحول علوم انسانی است.
وی ادامه داد: ما معتقدیم برای رسیدن به این 4 هدف باید در چهار عرصه این تحول را دنبال کرد که اولین عرصه، عرصه تبیین مبانی و مبادی فلسفی و اصول علوم انسانی است که در همان عرصه پایههای انوان علوم انسانی شناخته میشود و محتوای کتابها و نظریهها نقد میشود و برنامههای آموزشی متحول و برنامههای جدید تنظیم میشود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: دومین عرصه استادان دانشگاه هستند که اگر بهترین مطالب فراهم شود ولی استاد معتقد به این مطالب نباشد کار به جایی نمی بریم.
حداد عادل با بیان اینکه سومین عرصهای که باید تحول را در آن عرصه دنبال کرد دانشجویان رشتههای علوم انسانی هستند گفت: رشتههای علوم انسانی رشتههای کم هزینهای هستند و متأسفانه آمار زیاد دانشجویان علوم انسانی نگرانکننده است مضاف بر این که برای فارغ التحصیلان این رشتهها نیز بازار کار وجود ندارد.
وی ابراز کرد: موضوع پایاننامهها و مجلات تخصصی چهارمین عرصهای است که باید تحول علوم انسانی را در آن دنبال کرد و باید تحت تأثیر علوم انسانی نظمی پیدا کند.
وزارت علوم باید به اندازه شورا در تحول علوم انسانی احساس مسئولیت داشته باشد
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی تصریح کرد: تحول علوم انسانی به همان اندازه که جنبه نظری، فلسفی و علمی دارد به همان اندازه یک امر مدیریتی است و اگر نتوانیم آن را در دانشگاهها اجرا کنیم در کتاب و کاغذ باقی میماند.
حداد عادل افزود: یکی از اشتباهات گذشته ما این بوده است که به برگزاری کنگرهها و سخنرانیها اکتفا میکردیم و در نتیجه این مقالات و سخنرانیها اثری بر برنامهها نداشت به طوری که دانشجویان برای ارتقا به مدارج تحصیل بالاتر باید از کتابهای ترجمه شده استفاده میکردند.
وی تأکید کرد: وزارت علوم باید به اندازه شورای تحول علوم انسانی در این قضیه احساس مسئولیت داشته باشد و اگر در این کار ذرهای اختلاف نظر داشته باشیم در پیشرفت کار با مشکل مواجه میشویم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: مشکل اصلی ما نداشتن تحقیقات کافی در مورد اسلامی کردن علوم انسانی است، ما یک تصورات کلی داریم ولی این تصورات، به تفصیل نیامده و تدوین نشده است، چون این مباحث در کشور ما جدید است.
یکی از اصول شورای تحول علوم انسانی همکاری با حوزه علمیه است
حداد عادل اظهار داشت: ما که با حوزه علمیه آشنا بودیم میدانیم که این فلسفه و معارف اسلامی که باید پشتوانه اسلامی کردن علوم انسانی باشد در طول تاریخ در مباحث خاصی متمرکز بوده است.
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی گفت: برخلاف ما، غرب در حدود 300 تا 400 سال است که در رشتههای علوم انسانی سابقه دارد و هزاران دانشگاه و استادان بسیار و کتابهای بیشماری در این خصوص وجود دارد در حالی که کار ما در این باره جدید است.
وی در پایان تصریح کرد: یکی از اصول شورای تحول علوم انسانی همکاری با حوزه علمیه است که علاوه بر این که روحانیون در شورا عضویت دارند اخیرا به این نتیجه رسیدیم که در دبیرخانه یک معاونت رتباط با حوزه تأسیس شود تا امکانات، موسسات و افراد حوزههای علمیه شناسایی شود.
پایان پیام/
نظر شما