کشت 5 میلیون و700 هزار هکتار گندم در کشور/کشاورزی حفاظتی راه نجات خاک و پایداری تولید است

خبرگزاری شبستان: مجری طرح گندم کشور با بیان اینکه تاکنون 5 میلیون و 700 هزار هکتار گندم در کشور کشت شده است، گفت: متاسفانه برداشت های نامناسب موجب صدمه به خاک مزارع شده و لازم است برای تولید پایدار و حفظ باروری خاک به کشت حفاظتی مبادرت ورزیم.

اسماعیل اسفندیاری، مشاور وزیر جهادکشاورزی و مجری طرح گندم کشور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در گرگان اظهار داشت: متاسفانه در اراضی کشاورزی ما یکی از عوامل موثر و تعیین کننده در باروری خاک و افزایش تولید با بهره برداری های نامناسب صدمه دیده است که با اجرای کشاورزی حفاظتی مواد عالی خاک افزایش پیدا می کند.

 

وی افزود: این کار یعنی اینکه ما بقایای گیاهی را در خاک و سطح خاک حفظ کرده و از مزرعه خارج نکنیم و زمین و مزرعه هم حق دارد که از آنچه که تولید می کند بخشی برای خودش بماند تا باروری و حاصلخیزی خاک حفظ شود، لذا کشاورزی حفاظتی در پی این مسئله است.

 

اسفندیاری خاطرنشان کرد: از جمله اهداف و مزایای کشت حفاظتی بجز تامین حاصلخیزی خاک، این است که تناوب زراعی رعایت شود و تنوع کشت به وجود بیاید تا ثبات و پایداری تولید هم حفظ شود.

 

مشاور وزیر جهادکشاورزی اذعان داشت: در سطح کلان کشوری سیاست آبیاری تحت فشار از سیاست های وزارت جهاد کشاورزی است که باید بطور کامل اجرایی شود تا موجب افزایش راندمان و کیفیت آبیاری گردد و لازم است عملکردهایمان را بر اساس میزان آب مصرفی تنظیم کنیم.

 

اسفندیاری تاکید کرد: کشاورزی حفاظتی، موجب افزایش بهره وری از آب نیز می شود؛ یعنی ما اگر مواد عالی خاک بیشتری داشته باشیم رطوبت موجود درخاک حفظ می شود و اگر بقایای گیاه قبلی را در خاک حفظ کنیم موجب نگهداری میزانی از رطوبت و جلوگیری از هدر رفتن آب خواهد شد.

 

وی یادآور شد: زمانی که بقایای گیاه در زمین باقی ماند، با حفظ رطوبت خاک موجب می شود که رطوبت به تدریج در اختیار خاک قرار بگیرد و گیاه کمتر دچار تنش بی آبی می شود.

 

مشاور وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه در کشاورزی، کشت هر محصولی یک اصول خاصی دارد، تصریح کرد: کشاورزان این اصول را می دانند ولی لازم است به آن عمل کنند، به طور مثال تاریخ کشت محصول، یکی از اصول مهم در کار کشاورزی است.

 

مجری طرح گندم کشور همچنین گفت: تاریخ کشت گندم در استان گلستان از (15 آبان) الی (15 آذر) است و این مسئله باید رعایت شود، و چنانچه اگر کشت بعد از (15آذر) اتفاق بیفتد به ازای هر روز تاخیر در کاشت، مزرعه با 1 درصد کاهش تولید مواجه می شود.

 

اسفندیاری در ادامه گفت: کود به عنوان تغذیه و غذای گیاه در حد گیاه باید به گیاه داده شود و الزام است که به خاک داده شود ولی ما حقوق خاک را رعایت نمی کنیم .

 

وی همچنین خاطرنشان کرد: بطور مثال اگر قرار است 4 تن محصول برداشت کنیم 300 کیلو اوره از خاک برداشته می شود و آیا ما این میزان کود را به صورت تقسیط در اختیار گیاه قرار داده ایم و لازم است بدانیم که اگر به موقع در اختیار خاک قرار ندهیم و چندین سال بهره برداری یک جانبه داشته باشیم خاک دچار فقر خواهد شد.

 

مشاور وزیر جهادکشاورزی بر لزوم آبیاری تکمیلی در کشت گندم دیم تاکید کرده و گفت: در فروردین ماه، در صورتی که میزان بارش تامین کننده نیاز آبی محصول نباشد حتما لازم است آبیاری تکمیلی توسط کشاورزان انجام شود که اگر انجام بگیرد قطعا پتانسیل ما از این میزانی که هست بیشتر خواهد بود.

 

مجری طرح گندم کشور در خصوص آخرین وضعیت سطح زیرکشت گندم کشور گفت: در سال جاری شروع بارندگی از دهه اول مهرماه اتفاق افتاد و این بارندگی مصادف بود با دوره کشت گندم در مناطق سرد، که با توجه به وضعیت نسبتا مناسب میزان بارندگی، تا کنون در حدود 3 میلیون و 660 هزار هکتار گندم در مناطق دیم و نزدیک به 2 میلیون و 40 هزار هکتار هم گندم آبی کشت شده است که مجموع کشت گندم در کشور تا (19 آذر) افزون بر 5 میلیون و 700 هزار هکتار است.

 

اسفندیاری ابراز امیدواری کرد: خوشبختانه وضعیت سبز محصول از وضعیت خوبی برخوردار است که امیدواریم در ادامه سال زراعی جاری، هم میزان بارش و هم رعایت اصول کشاورزی توسط کشاورزان منجر شود تا تولیدی که مورد انتظار است اتفاق بیافتد.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 423975

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha