به گزارش خبرنگار فرهنگی شبستان، طی شبهای گذشته بلوار میرداماد تهران میزبان خیمه تعزیه حسینی بوده است. این اتفاق که تاحدی منحصر به فرد می نماید در حالی با استقبال روبرو شده که در پایان روز جمعه و شب قبل از اربعین، تقریبا همه بوتیکها و پاساژهای این خیابان، فعال و مشغول فروش کالاهای خود هستند.
سهیل حقیر یکی از بانیان این هیات خاص در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: ما چهار نفر دوست هستیم که تصمیم گرفتیم امسال کاری متفاوت را در عزاداری سالار شهیدان ارائه دهیم و این تفاوت در چند بعد مد نظر ما بود.
این هنرمند گرافیست تشریح کرد: اولین نکته این بود که ما دوست داشتیم این کار را به صورت گمنام برگزار کنیم. یعنی اینکه به این نتیجه رسیده بودیم که در طول این سالها بسیاری از افراد به نام هیاتی که برپا کرده اند و یا هیاتها به نام افراد بانیشان شناخته می شود ولی ما دوست داشتیم که هیاتی داشته باشیم که کسی بانیان آن را نشناسد. بر همین اساس به منطقه ای از شهر آمدیم که هیچ کس ما را در آنجا نمی شناسد و اصلا اهل این منطقه نیستیم.
در همین راستا وی افزود: حتی این نکته قابل ذکر است که کلیه هزینه های این هیات توسط اسپانسرها و افراد فعال در بخش خصوصی و تامین شده است اما شما در هیچ جا نامی از ایشان نمیبینید و کسی نام این خیرین را نمی داند.
حقیر ادامه داد: نکته بعدی در اجرای این برنامه بود که ما می خواستیم کاری تمیز و حرفهای و شیک ارائه دهیم که حتی تصاویر اینترتی خوبی برای کسانی که در آینده نیاز به این محتوا دارند تامین شود. به همین دلیل از خیمه ای مدرن با امکانات نور و صدای بسیار حرفهای برپا کردهایم.
این هنرمند با تاکید بر اینکه حتی در انتخاب گروه تعزیه هم با وسواس عمل کردهاند، تشریح کرد: یکی از دوستان ما با مقوله تعزیه و تعزیه خوانی و گروههای تعزیه آشنایی داشت. بر همین اساس تعدادی از گروههای تعزیه را شناسایی کردیم و با مذاکراتی که با ایشان انجام شد گروهی حرفه ای را انتخاب کردیم که از نسخی استفاده می کردند که همه مبتنی بر اسناد بود و از خرافه و اضافات و بدعتها مبرا بودند.
این بانی خیر افزود: احترام به افراد از ابعاد دیگری بود که برای ما بسیار اهمیت داشت. برهمین اساس بسیار نگران بودیم که مزاحمتی برای ساکنین محلی نداشته باشیم. از سویی دیگر برای کلیه کسبه شاغل در این منطقه تجاری به کارت دعوت اختصاصی و به نام افراد ارسال کردیم.
این هنرمند هیاتی، تصریح کرد: یکی از نکاتی که در همین راستا زمان زیادی از ما برد گرفتن رضایت صاحب ملک زمینی بود که می خواستیم از آن برای برپایی این خیمه استفاده کنیم چرا که نمی خواستیم در زمین غصبی حضور داشته باشیم.
وی این مسئله را اینگونه تشریح کرد: در ابتدای کار دو قطعه زمین به ما نشان داده شد که پس از استخاره، این مکان را برای فعالیت انتخاب کردیم که در بدو شروع کار توسط مردم محلی متوجه شدیم که این زمین خالی دارای مشکلاتی است و خانمی صاحب اصلی این ملک است. تلاش کردیم ایشان را پیدا کنیم و برایشان توضیح دادیم که قصد ماندگاری در این ملک را نداریم و تنها برای مدت کوتاهی خیمه عزاداری امام حسین را برپا خواهیم کرد و ایشان هم با شنیدن صحبت های ما رضایت خود را برای انجام اینکار اعلام کردند.
اطلاع رسانی حرفه ای و مناسب هم از ابعاد دیگر کار این "هیات شیک" بوده که حقیر در این خصوص گفت: ما برای این کار خود یک ستاد خبری اختصاصی داشتیم که در بدو امر بیش از 200 تگ اینترنتی ارسال کردیم که بسیار خوب جواب داد. حتی در فضای اجتماعی مجازی هم در شبکه های اینستاگرام و لاین گروهی به نام همسو ایجاد کرده ایم و هر شب به بهترین عکسهایی که از این برنامه گرفته شود و یا بهترین متنهایی که در این خصوص نگاشته شود جوایزی تعلق می گیرد.
وی در خصوص میزان تاثیر این حرکت در بین مردم منطقه گفت: برخلاف اینکه تصور می شود در این منطقه با نوعی فقر مذهبی مواجه هستیم، در شبهای اول مراجعین محلی بیشتری داشتیم اما رفته رفته و بر اثر اطلاع رسانی که انجام شده بود مردم غیر محلی و به اصطلاح گذری بیشتری در این فضا حضور پیدا کردند.
این هنرمند ضمن اشاره به اینکه حتی بسیاری از اعضای گروههای شبکه های اجتماعی را در اینجا دیده، افزود: به نظرم نباید به مردم تحکم کرد بلکه اگر یک فعالیت فرهنگی بتواند آنها را ترغیب و اقناع کند موفق تر است. ما در این روزها در گروهی که در یکی از شبکه های اجتماعی شکل گرفته بود و تقریبا دویست نفر عضو داشت حضور پیدا کردیم و پیشنهاد دادیم که پنج شب را به مطالبی در مورد امام حسین (ع) اختصاص دهند و از درج سایر مطالب بپرهیزند. بسیار جالب بود که بدون هیچ مخالفتی حتی یک گروه موازی برای این پیشنهاد ما تشکیل دادند و همه همراهی کردند.
حقیر در خصوص نحوه آشناییشان با مقوله تعزیه و فعالیتهایی از این دست اظهار داشت: ما همه هنرمندیم و البته به صورت حرفه ای در زمینه تبلیغات و عکاسی و فیلمسازی و ... فعالیت داریم. پیشینه فعالیتمان هم بر می گردد به سالهای جنگ و دفاع مقدس که همه در همین زمینه تبلیغات فعالیت می کردیم و هم اکنون هم هیاتی متشکل از همکاران و همراهان آن روزها در مناطق جنوبی شهر داریم.
وی در مورد هزینههای انجام شده و منابع مالی این حرکت فرهنگی – مذهبی تصریح کرد: انجام این کار با ویژگی های گفته شده هزینه زیادی در بر داشته و قریب به 200 میلیون تومان هزینه کردهایم اما همه این بودجه توسط خیرین تامین شده است و شهرداری تنها، زمین محل اجرا را در اختیار ما گذاشته و در صدور مجوز تبلیغات با ما همراهی و همکاری داشته است.
حقیر در مورد برنامه شان برای ادامه فعالیت هم گفت: تنها به اندازه یک اجرای دیگر در روز اربعین بودجه داریم و اگر منابع مالی مان تامین شود علاقمندیم که برنامه سه شب پایانی صفر را هم اجرا کنیم و بعد این خیمه جمع خواهد شد. این درحالی است که با توجه به کیفیت و توان کاریمان به ما پیشنهاد شده که اگر تمایل داریم همین زمین ساخته شده و در اختیارمان قرار گیرد اما نمی خواهیم در زمین غصبی مستقر شویم.
شایان ذکر است هر شب یک یا دو پرده متفاوت و مختص همان شب در این تعزیه توسط یک گروه دوازده نفری اجرا می شود. این درحالی است که یک هنرمند نقاش هم صحنه ای از این ماجرا را به تصویر می کشد. این مراسم هر شب از ساعت 19 آغاز شده و به طور تقریبی دو ساعت به طول می انجامد. ورود برای کلیه علاقمندان و عکاسان نیز آزاد است.
گزارش: محمدصالح حجتالاسلامی
پایان پیام/
نظر شما