آیه فطرت می تواند مبنای تدوین اعلامیه جهانی اصول فطرت انسانی باشد

خبرگزاری شبستان: آیت الله کعبی با بیان این که در جهان نمی توان دیواری بین ادیان بشر کشید گفت: آیه فطرت می تواند مبنای تدوین اعلامیه جهانی اصول فطرت انسانی باشد و همچنین می تواند پایه ای برای تدوین حقوق بشر و پایان جنگ ها، فقر، فساد و تبیعض نژادی باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله کعبی عضو مجلس خبرگان رهبری عصر امروز (12 آذر) در چهارمین همایش سازمان بسیج حقوقدانان استان قم که در سالن همایش اداره کل تبلیغات قم برگزار شد در رابطه با حقوق بشر در جهان معاصر عنوان کرد: حقیقت امر این است که وضعیت حقوق بشر در همه کشورهای جهان نشان می دهد که اعلامیه موسوم به اعلامیه جهانی حقوق بشر گزارش گری می خواهد، بدین گونه که سرنوشت این اعلامیه از آغاز تصویب تا کنون باید بررسی شود و یک گزارش پایه ای از آن داشته باشیم.



جهان معاصر دچار انواع بحران ها شده است

آیت الله کعبی اظهار داشت: تحقیق در سرنوشت حقوق بشر نشان می دهد که از همان ابتدا بنیاد فکری، فلسفی، حقوقی، اجتماعی و سیاسی و همچنین سلوک و رفتار پیرامون اعلامیه حقوق بشر کج نهاده شده است و به همین دلیل جهان معاصر دچار انواع بحران ها شده است.
 


عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان داشت: اگر بخواهیم یک گزارش از وضعیت روز جهان داشته باشیم فاجعه های جهان معاصر با بحران های ناشی از مناسبات ظالمانه جهان آمیخته شده است؛ تشدید فقر، فساد، ناامنی، تبعیض نژاد، شکاف اعتقادی بین جامعه بشری و چالش های عمیق لاینحل، تهدید فراگیر، گسترش فرقه گرایی و توسل به خشونت، جهان معاصر را به سمت بی نظمی و بی قانونی و برخورد به جنگ در تمام عرصه های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی سوق داده است.
 


وی با بیان این که امروزه جهان پرتلاطم و پرحادثه ای داریم گفت: کافی است به دو جنگ جهانی نگاهی بیندازیم، نسل کشی در بوسی، آفریقای مرکزی، جنایات آمریکا در آسیای غربی، افغانستان، عراق، اوضاع سوریه و گسترش گروه های تکفیری و تروریستی، جنایت های صهیونیسم در غزه، آوارگی، بی پناهی و سرگردانی آوراگان و وضعیت زندان های گوانتانامو و هزاران وقایع ضد بشریت در جهان به وقوع پیوسته و در یا در حال جریان است.
 


بردگی نوین در دنیای معاصر

آیت الله کعبی ابراز کرد: کافی است از میان این همه پرونده اشاره به بردگی معاصر از زبان بانکی مون دبیرکل سازمان ملل متحد به مناسبت روز بین المللی امحای بردگی (11 آذر 93) داشته باشیم که در پیام خود آورده است که براساس سازمان ملل اکنون بیش از هجده میلیون انسان در دنیا به عنوان کارگر و برده به سر می برند از جمله زنان قاچاق و روسپی های غیرقانونی و قاچاقی، سوء استفاده های جنسی، کارگران خانگی استثمار شده، مردان جدا شده از خانواده های خود در کارخانه های محبوس و وضعیت حقوق ناچیز آنان که تحت عنوان انواع مختلف بردگی شمرده شده است.



عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: طبق گزارشات سازمان های مردمی و شرکت های غیردولتی 35 میلیون برده نوین در جهان وجود دارد که آمار تکان دهنده ای است.



عضو مجلس خبرگان رهبری عنوان کرد: سازمان ملل متحد علت این بردگی نوین را علاوه بر فقر، فساد، ضعف قانون بیان کرد ولی دو عامل دیگر هم وجود دارد از جمله جهل و همچنین اشتباهات بنیادین فلسفی، حقوقی و فکری مربوط به حقوق بشر و انسان است.



وی با اشاره به این که بردگی نوین در اروپا و آمریکا هم وجود داردعنوان کرد: سازمان حقوق بشر نتوانسته است که به هدف خود برسد زیرا زیرساختارهای اعلامیه جهانی حقوق بشر مشکل دارد و اشتباهات مربوط به این اسناد حقوقی باعث این وضعیت شده است.

اشتباهات موجود در مبانی فلسفی اعلامیه حقوق بشر

آیت الله کعبی اشتباهات موجود در اعلامیه جهانی حقوق بشر را به سه دسته اشتباهات در مبانی فلسفی، اشتباهات  در مبانی حقوقی و همچنین اشتباهات پایه ای سیاسی طبقه بندی کرد و گفت: اعلامیه جهانی حقوق بشر بر پایه یک مجموعه تفکرات فلسفی برنامه ریزی شده است.



عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: یکی از اشتباهات پایه ای اعلامیه جهانی حقوق بشر، اشتباهات در حوزه جهان بینی و ایدئولوژی و اشتباه فلسفی است یعنی نسبی شناسی معرفتی به جای حقیقت شناسی پایه شد.



آیت الله کعبی با بیان این که محور مطالعات فلسفی، شناخت حقیقت و تعهد به حقیقت و حرکت بر پایه حقیقت است اظهار داشت: در این اعلامیه، پدیدار شناسی که در آن اطلاعات محدود است جای حقیقت شناسی را گرفت و با فاصله گرفتن از حقیقت مباحث پیرامون خداوند و اخرت نقش خدا را در زندگی معاصر کمرنگ کردند و به حاشیه بردند یعنی قصد داشتند که دین را از ساحت فکری انسان ها حذف کنند.



عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان داشت: اشتباه دوم اعلامیه جهانی حقوق بشر انسان گرایی به جای خدامحوری است به طوری که در این نوشتار این اعلامیه، خداوند حذف شد و انسان محور خلقت شد.
 


وی با بیان این که اشتباه سوم اعلامیه حقوق بشر، بر پایی کرامت ذاتی انسان به جای خدامحوری است عنوان کرد: این اعلامیه به برابری ظاهری تکیه کرده است و گفته است که همه انسان ها برابر هستند و برابری زنان و مردان را مطرح کردند و از نیازهای فطری و تفاوت های روحی زن و مرد غافل شدند و زنان و کودکان را به کارخانه ها کشاندند و ساحت خانواده را کمرنگ کردند و نسل انسان به تباهی کشیده شد.



آیت الله کعبی تصریح کرد: اشتباه چهارم فلسفی این اعلامیه تکیه بر آزادی های فردی و غفلت از جایگاه انسان در مجموعه جهان هستی است که محور آزادی های فردی به نام لیبرالیسم بود و نقش کلیدی انسان و مسئولیت انسان در نظام هستی مورد غفلت واقع شد.



وجود اشتباه در مبانی حقوقی اعلامیه حقوق بشر

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که اشتباهات حقوقی اعلامیه جهانی حقوق بشر، الزامات حقوقی و ضمانت های  حقوقی است گفت: منظور از الزام، الزام عقلی، الزام درونی و الزام بیرونی و پشتوانه فلسفی داشتن حقوقدانان تحلیل گر در حوزه فلسفه حقوق است.



عضو مجلس خبرگان رهبری ابراز کرد: حقوقدان باید با اسلام و منشأ اسلام و پشتوانه های اسلام توجه کند، همچنین ضمانت اجرا مشکل دیگر حقوقی اعلامیه است، ضمانت اجرا توسط دولت هاست و اگر نقض کنند کنوانسیون حقوق بشر باید به آن نظارت داشته باشند.



 اشتباه در مبانی سیاسی اعلامیه جهانی حقوق بشر

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم عنوان کرد: اعلامیه جهانی حقوق بشر دچار معضل سیاسی شد و مورد سوء استفاده قدرتمندان قرار گرفت و این معضل سیاسی به نسبت و رابطه قدرت و حق برمی گردد.



آیت الله کعبی اظهار داشت: اگر قدرت، سازنده حق باشد، حق نمی تواند کنترل کننده قدرت باشد و بنابراین آنهایی که پشتوانه قدرت سیاسی هستند نمی توانند پشتوانه حق باشند، همچنین اگر منشا حق، قدرت باشد ابزاری در دست سیاستمداران می شود.



عضو مجلس خبرگان رهبری بیان داشت: در آمریکا نقض حقوق بشر نباید گزارش شود ولی در جاهای دیگر باید گزارش شود در اینجا استفاده ابزاری حقوق بشر با پشتوانه قدرت صورت می گیرد و ساختارهای حقوق بشر با تکیه بر قدرت است و این یک مشکل بنیادی است.



حقوق بشر با مشارکت دین، فرهنگ تمدن و همه انسان ها میسر می شود

آیت الله کعبی تصریح کرد: ما باید با هم فکری و هم اندیشی فرزانگان و حقوقدانان و نخبگان در جستجوی اصول و بنیادهایی باشیم که این اصول مشترک بتواند غلبه بر بی نظمی و بی قانونی و جنگ تمام عیار در تمام عرصه ها داشته باشد.



عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: اصول مشترک نمی تواند ریشه در قدرت داشته باشد بلکه ریشه در عقلانیت؛معنویت، عدالت، رحمت و مشارکت همگانی بشریت دارد.  


 
آیت الله کعبی ابراز کرد: هیچ کس نمی تواند خودرآیی و خودسری و تک محوری کند و بگوید من مدافع حقوق بشر هستم، حقوق بشر با مشارکت دین، فرهنگ تمدن و همه انسان ها از طریق هم سخنی و گفتگو میسر می شود.



وی عنوان کرد: در دو مرحله می توان بحث را پیش برد، ابتدا حقوق مبتنی بر توافق به رضایتمندی ملت ها از دولت هاست از جمله عدل که می تواند برای حقوق مشترک پایه شود؛ ما باید فرهنگ ها، تمدن ها و دین ها را به رسمیت بشناسیم  و عناوین مشترک را بر پایه عدل بنویسیم.



عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: مرحله دوم گفتگو تا رسیدن به حقیقت و بازگشت از این اشتباهاتی است که گفته شد، باید دید معضلات کجاست و از کجا ناشی شده است.



وی با اشاره به نامه امام علی (علیه السلام) به امام حسن (علیه السلام) گفت: ما نباید تها خود را ببینیم و دیگران را حذف کنیم بلکه باید شاخص این باشد که آنچه که برای خود دوست داریم برای دیگران هم دوست داشته باشیم و آنچه که برای خود دوست نداریم برای دیگران نیز نخواهیم.



آیه فطرت می تواند مبنای تدوین اعلامیه جهانی اصول فطرت انسانی باشد

آیت الله کعبی با بیان این که در جهان نمی توان دیواری بین ادیان بشر کشدید ابراز کرد: اگر به قرآن برگردیم، آیه فطرت می تواند مبنای تدوین اعلامیه جهانی اصول فطرت انسانی باشد و می تواند برای تدوین حقوق بشر پایه شود و مشکلات بشری را حل کند و پایان جنگ ها، فقر، فساد و تبیعض نژادی باشد.
 


عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم عنوان کرد: ما به دنبال اصول مشترکی هستیم که فطرت الهی انسان می تواند برای این اصول مبنا باشد و زبان فطرت، زبان مشترک همه انسان هاست .



عضو مجلس خبرگان رهبری اظهار داشت: اعلامیه جهانی اصول فطرت انسانی می تواند بر پایه اصولی باشد از جمله اصل اول خداگرایی به جای معرفت نسبی گرایی است.



وی با بیان این که اصل دوم اعلامیه جهانی اصول فطرت انسانی که باید به آن توجه شود فطرت انسان است گفت: کرامت عمومی و کرامت اکتسابی در سایه ایمان و تقوا از جمله اصولی است که باید به آن توجه شود.



آیت الله کعبی با اشاره به این که اخلاق مبتنی بر نسبی گرایی است بیان داشت: ما باید به اخلاق الهی بازگشت پیدا کنیم، همچنین انسان فقط متعلق به این دنیا نیست بلکه اصل پیوستگی انسان به مجموعه آفرینش و هستی است و باید جایگاه آن را در کنار مجموعه هستی بدانیم.



عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم عنوان کرد: آزادی و مسئولیت و بندگی انسان، امانت و عدالت و صلاحیت در حکمرانی، مشارکت انسان ها در سرنوشت خود و همچنین وحدت و برابری از جمله اصول اعلامیه جهانی فطرت انسانی است.



وی اظهار داشت: این اصول اعلامیه جهانی فطرت انسانی از سوره روم آیه 30 گرفته شده است که خداوند می فرماید: «أَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُون» که در این آیه تصریح شده است که دین می تواند انسان را سرپرستی کند و نمی توان دین را از زندگی حذف کرد.



آیت الله کعبی در پایان گفت: اگر دیدگاه های متنوع بر پایه قدرت شکل گیرد حقوق بشر نقض می شود  بنابراین ما باید به فطرت انسانی بازگشت داشته باشیم  و اعلامیه جهانی اصول فطرت انسانی را بنویسیم.

پایان پیام/

کد خبر 422011

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha