به گزارش خبرگزاری شبستان از اراک، روز جهانی معلولین از سال ۱۹۹۲ که از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد اعلام شد، به همین مناسبت هر ساله در ۱۲ آذر یا ۳ دسامبر شاهد برگزاری برنامه ها و همایش هایی به همین مناسبت با حضور مسئولان و معلولان در نقاط مختلف هستیم.
در کشور ما نیز هر ساله این روز گرامیداشته شده و برنامه های مختلفی با حضور معلولان برگزار می شود همانطور که می دانید هدف از تعیین این روز ارتقاء رشد اذهان عمومی درباره مسائل مربوط به معلولیت های مختلف و افزایش آگاهی هایی افراد نسبت به این عزیزان بوده است که میبایست از مساله پیوستن افراد معلول در تمامی جنبههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی زندگی منتج شود.
این تصور که مشکل معلولیت مشکل مربوط به فرد است و نه جامعه، اشتباهی دردناک است معلولیت مشکل جامعه است و باید شرایطی فراهم شود تا همه این افراد جامعه از حق شهروندی برخوردار باشند و جامعه بتواند با اتخاذ رویکردهای مناسب زمینه حضور و مشارکت این افراد را فراهم کند و به دلیل معلولیت از عرصههای اجتماعی طرد نشوند و مسوولیتهای اجتماعی سازمانها و مردم در قبال این شهروندان افزایش یابد.
امکان دسترسی برای همه در هزاره جدید
فعالیت های و برنامه های مختلفی از زمان اعلام سازمان ملل متحد به نام روز معلول انجام شد و این وضع به همین منوال طی شد تا در سال ۱۹۹۹ شعاری با مضمون «امکان دسترسی برای همه در هزاره جدید» برگزیده شد و سرلوحه امور قرار گرفت.
در جهان تعداد زیادی افراد به دلیل نقص در سیستم روحی و مغزی جسمی و حسی از معلولیت رنج میبرند که این افراد هر کجای دنیا که باشند و در هر نقطهای از دنیا زندگی کنند به دلیل موانع ظاهری و یا اجتماعی با محدودیت هایی در زندگی خود مواجه میشوند.
در طی سال های اخیر کوشش های چشمگیری در شناساندن و معرفی اشخاص معلول به جامعه انسانی صورت پذیرفته است تا کیفیت و شرکت فعالانه و همهجانبه افراد معلول را در زندگی اجتماعی و گسترش و پیشرفت آنها ارتقاء بخشد.
اما جوامعی که این افراد را دارد و هیچ امکانات و وسایلی برای رفاه حال این عزیزان ندارد، خود جوامعی معلول هستند و معلولان در جامعه معلول چگونه می توانند زندگی کرده و به فعالیت های اجتماعی و یا حتی کارهای روزمره خود بپردازند.
آیت الله خامنهای در مورد معلولان میگویند:"وقتی نفس ناطق انسان قوی باشد، باکی از این نیست که جسمش علیل باشد. انسان به روح، انسان است.
کمک به معلولین و خدمت به این عزیزان کاری پسندیده است
دکتر بهرو رفیعی، سرپرست بهزیستی استان مرکزی ضمن گرامیداشت این روز کمک به معلولان به عنوان شهروندان جامعه را ضروری دانست و بیان کرد: این عزیزان در اجتماعی که حق آنها هم هست که زندگی خوب و بدون دغدغه داشته باشند با کمترین امکانات و توجه زندگی می کنند و با صبر و شکیبایی به انجام کارهای روزانه خود می پردازند.
وی با بیان اینکه واژه معلول، واژه ای است که شرح و تفصیلش با مصداق اجتماعیش تفاوت و فاصله فراوان دارد، بیان کرد: معلول افرادی توانمند هستند که جزئی از توان ظاهری خود را داده اند و بسیار بر توانمندی های پنهان خود افزوده اند.
این مقام مسئول ادامه داد: برگزاری همایش روز جهانی معلولین گامی کوچک در راستای تقدیر از آنهائیکه چنانچه عضو ناقصی دارند، افکارشان نافذتر است وعواطف و احساساتشان جانفزاست.
سرپرست اداره کل بهزیستی استان مرکزی با بیان اینکه همه افراد جامعه وظیفه دارند در کمک به رشد استعدادهای معلولان تلاش کنند، بیان کرد: فرصتهای اجتماعی و فرهنگی برای حضور بیشتر افراد معلول باید در جامعه فراهم شود تا شاهد فعالیتهای گستردهتر این افراد در زمینههای مختلف باشیم.
دکتر رفیعی با تأکید بر در حال انجام بودن وظایف محوله به بهزیستی در قبال معلولان گفت: بحث اصلی ما حقوق جامعه معلولین است. قانون به صراحت از 3 درصد سهمیه استخدامی برای معلولین سخن گفته وبهزیستی استان نیز پیگیر نتایج این مصوبه است.
وی اضافه کرد: در قانون به صراحت آمده که در برنامه ریزی های شهری و عمرانی باید محیط فیزیکی و عمومی شهر به گونه ای طراحی شود که معلولان بتوانند به راحتی از امکانات شهری استفاده نمایند، ولی در حال حاضر شهرهای ما موانع زیادی برای استفاده این قشر از جامعه از فضای عمومی دارد واین مشکل یکی از بزرگترین مشکل تردد معلولان درجامعه است .
فعالیت در بهزیستی و کمک به افراد تحت پوشش این سازمان عبادت در نزد خدا است
سرپرست بهزیستی استان مرکزی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به جامعه هدف بهزیستی و مشکلاتی که پیش روی این عزیزان است، بیان کرد: با وجود همه مشکلات فعالیت دربهزیستی خدمت به مردم است و فعالیت کارکنان بهزیستی عبادتی نزد پروردگار محسوب میشود.
وی خاطر نشان کرد: می توان گفت، خدمت به معلولان بالاترین امر انسانی است وکار در بهزیستی عبادت است چرا که عبادت چیزی جز خدمت به خلق نیست.
دکتر رفیعی با اشاره به اینکه سیاست سازمان بهزیستی این است که پشتیبان مؤسسات مربوط به معلولین باشد تا کار بهزیستی بهتر و جامعتر رو به جلو برود، ادامه داد: با توجه به جامعه هدف و خانواده بهزیستی و اینکه این افراد به دلایل مشکلاتی که دارند زود رنج و حساس هستند باید کارها با دقت تر و با مشارکت و همکاری انجام شود.
وی با بیان اینکه روز جهانی معلولین زنگی است که به صدا در میآید تا فراموش نکنیم در این جامعه افرادی را داریم که از نظر جسمی معلولیت دارند، ادامه داد: این معلولین در زمینههای مختلف بعضی اوقات گامی جلوتر از افراد سالم هستند و این باعث افتخار است.
دکتر رفیعی خاطر نشان کرد: در دولت تدبیر و امید شورای رفاهی اجتماعی بنیانگذاری شده و دولت نگاه ویژهای به سازمانها و نهادهای حمایتی و بهزیستی دارد و برای حل مشکلات معلولان و محرومان برنامههای خاصی در نظر گرفته شده است.
مدیر کل بهزیستی با بیان اینکه مهمترین اصل در بهزیستی توانمند سازی افراد معلول چه در زمینه فکری و چه در زمینه جسمی است، ادامه داد: هر فردی به عنوان یک شهروند باید بتواند از امکانات و ظرفیتهای استان بهرهمند شود واستفاده برابر از امکانات، یکی از برکات انقلاب اسلامی است.
وی با اشاره به اینکه باید فضاهای قدیمی برای افراد معلول مناسب سازی شود، افزود: در این راستا هماهنگیهایی با شهرداری انجام شده است تا صدور پایان کار ساختمانهای عمومی منوط به مناسب سازی فضا جهت استفاده معلولین شود.
مدیر کل بهزیستی استان مرکزی اجرای طرح توانبخشی مبتنی بر جامعه را از اولویتهای این اداره کل عنوان کرد و گفت: تاکنون 346 هزار و 280 معلول مناطق روستایی استان از خدمات این طرح استفاده کرده اند.
وی اضافه کرد: توانبخشی مبتنی بر جامعه یا CBR از طریق تلاش های مشترک افراد معلول، خانواده ها، جامعه و خدمات بهداشتی ، آموزشی، حرفه ای و اجتماعی محقق می شود.
پایان پیام/
نظر شما