به گزارش خبرنگار سیاسی قضایی خبرگزاری شبستان، کاداستر یاحدنگار طرحی است که درآن بصورت قانونی حدو مرز اراضی را مشخص میکند. در واقع کاداستر نوعی نقشه برداری ثبتی است، یعنی نقشه برداری که ارزش حقوقیداشته باشد و بتوان بر اساس مرزهای آن سند مالکیتصادر کرد. در حقيقت كاداستر سيستمي بوده كه براي ثبت استان هاي مختلف كشور يونان جهت مقاصد مالياتي استفاده مي شده است
فدراسيون بين المللي نقشه برداري (FIG)، كاداستر را اینگونه تعریف نموده است:
فهرست مرتب شده اي از اطلاعات مربوط به قطعات زمين (در داخل مرز جغرافيايي يك كشور) كه شامل نقشه برداري و افزودن ساير مشخصه هاي زمين نظير حقوق مالكيت، كاربري، اندازه و ارزش، به نقشه مقياس بزرگ بوده و به طور رسمي به ثبت مي رسد.
تقسیمات کاداستر
الف) كاداستر ملكي ب) كاداستر عمومي
الف- « كاداستر ملكي » تعيين محدوده هاي ملكي است و به دو نوع «شهري » و «زراعي» تقسيم مي شود . همانطور كه مشخص است نوع شهري آن ، براي تعيين محدوده هاي شهري مثل عرصه خانه ها به كار مي روند و نوع زراعي آن هم به تعيين حدود زمين هاي زراعي مي پردازد.
ب- « كاداستر عمومي » لايه هاي ديگري از اطلاعات را شامل مي شود و همين اطلاعات است كه كاداستر را به نظامي چند لايه و پيچيده تبديل مي كند .
البته هر کدام از این بخش ها دارای زیر مجموعه هایی است .از جمله مزایای طرح حد نگار میتوان به
سرعت و دقت و سهولت دسترسی به اطلاعات املاک و افزایش امنیت حقوقی و همچنین اطمینان از معاملات انجام شده اشاره کرد.همچنین مستندسازی اطلاعات اراضی در رابطه با شهروندان، استناد قانونی و دقیق در محاکمات جهت رسیدن به احقاق حقوق عامه و افزایش امنیت حقوقی مالکان و آسانسازی معاملات ارضی از دیگر مزایای این طرح است.
از بین بردن زمینههای تصرف اراضی دولتی و ملی، ایجاد توسعه پایدار و امنیت ملی و زمینهسازی تاسیس نظام کارآمد و منصفان برای وصول مالیات اراضی و املاک و همچنین جلوگیری از بورس بازی زمین در مناطق شهری نیز از جمله مزایای این طرح در رابطه با دولت است.
اهداف کیفی آن میتوان به بهرهوری بهینه از نظام اطلاعات کاداستری در ارایه خدمات و اطلاعات کاداستری در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به سایر دستگاههای اجرایی و همچنین توسعه علم و فناوری کاداستر، بومی کردن و کاربردی کردن آن در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اشاره کرد.
دردهه های اخیربدلیل افزایش ساخت و سازها و همچنین تقاضای ارائه اسناد ملکی دقیق در خرید و فروش ها نیاز به مسئله کاداستر بیشتر خودنمایی میکند.سوئ استفاده برخی افراد و ساخت و ساز های خارج از محدوده ،تعرض به اراضی آبی و خاکی در طرح کاداستر به راحتی جلوگیری میشود. این طرح ابتدادریونان باستان برای مالیات گیری استفاده میشد.
نقشه قدیمی 4هزار ساله کلدانی، نقشه های مالیاتی اراضی دره نیل و یا رصد املاک در دوره ساسانیان از این جمله اند. اما شاید زمانی که ناپلئون بناپارت در سال 1816 میلادی با بیان این جمله که «کاداستر به عنوان تضمین قابلاعتماد برای مالکیت زمین به هر شهروند میتواند نقطه سرآغاز امپراطوریها باشد» دستور نقشه برداری و طبقهبندی بیش از 100میلیون قطعه زمین براساس میزان حاصل خیزی خاک و برآورد ظرفیت تولید را صادر کرد، هیچ گاه فکر نمیکرد که کشور ایران 1500 سال بعد از نقشه ملکی ساسانیان هنوز بدون نقشه کاداستر و ثبت جامع املاک به سر برد.
براساس تعریف فدراسیون بین المللی نقشه برداری (FIG)، کاداستر در واقع عبارت است از فهرست مرتبشده ای از اطلاعات مربوط به قطعات زمین (در داخل مرز جغرافیایی یک کشور) که شامل نقشه برداری و افزودن سایر مشخصه های زمین نظیر حقوق مالکیت، کاربری، اندازه و ارزش، به نقشه مقیاس بزرگ بوده و بهطور رسمی به ثبت می رسد. بنابر این تعریف، نخستین گام ایجاد کاداستر، تهیه نقشههایی با مقیاس مناسب از املاک موردنظر است. در گام بعد پس از جمع آوری اطلاعات مرتبط با املاک، این اطلاعات باید بر روی نقشه های تهیه شده تطبیق داده شوند. در نهایت مجموعه این اطلاعات باید به ثبت برسند.
از طرح این موضوع در مجلس ایران چند سالی میگذرد و مجلس در در جلسه علنی روز یکشنبه ۱۵ دی ماه سال 91با ۱۵۴رای، یک فوریت طرح جامع کاداستر کشور را بە تصویب رساندند.
طبق مصوبات مجلس اصلاحات زیر در بررسی ماده یک طرح کاداستردر خرداد ماه امسال درباره معانی بکار رفته در طرح انجام شد:
1. حدنگار (کاداستر): فهرست مرتب شده اطلاعات مربوط به قطعات زمین است که مشخصه های زمین مانند اندازه، کاربری، مشخصات رقومی، ثبتی و یا حقوقی به نقشه بزرگ مقیاس اضافه شده است.
2. حدنگاری (عملیات کاداستر): مجموعه فعالیت های مرتبط با حدنگار (کاداستر) است که شامل تهیه نقشه با استفاده از عکس ها و تصاویر زمینی، دریایی، هوایی، ماهواره ای، تبدیل رقومی عکس ها و تصاویر، عملیات زمینی نقشه برداری، ویرایش و تکمیل نقشه های زمینی و تطبیق نقشه با وضعیت واقعی و موجود املاک و اضافه کردن کلیه اطلاعات ثبتی، حقوقی و توصیفی و کنترل نهایی و به روز رسانی آن می باشد.
3. نظام جامع: نظام جامع اطلاعات املاک و حدنگار (کاداستر) کشور سامانه اطلاعات رایانه ای مکان محوری است که کلیه اطلاعات حدنگاری از جمله اطلاعات نقشه ها و اسناد حدنگار و سایر اطلاعات ثبتی، حقوقی و توصیفی کلیه املاک و عارضه های طبیعی کشور در آن ثبت می شود و از این پس در این قانون بدان نظام جامع اطلاق می شود.
4. نقشه حدنگار: نقشه ای است که براساس حدنگاری تهیه می شود.
5. سند مالکیت حدنگار: سند مالکیتی است که براساس حدنگاری و تحت نظام جامع تهیه می شود.
6. سازمان: سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
7. منطقه: حوزه ثبتی است که به تشخیص سازمان در آن (ها) حدنگاری اجرا شده یا می شود.
8. مرکز داده: مرکز ملی داده های ثبتی موضوع بند (م) ماده 211 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران است.
در حال حاضر انتظار میرود با تکمیل هرچه سریعتر این طرح در مجلس و اجرایی کردن قوانین مربوط به ان بار زیادی از دوش سازمان ثبت اسناد و قوه قاییه برداشته شود و همچنین امکان کلاه برداری ها در حوزه املاک و اراضی به حد زیادی کاهش یابد.
پایان پیام/
نظر شما