به گزارش خبرگزاری شبستان، چهارمین نشست پاییزه گروه مطالعات علم با عنوان «علم پژوهی و مساله کژرفتاری علمی» از سوی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار می شود.
کژرفتاری علمی در یک تعریف مضیق به هر گونه جعل، تحریف یا سرقت ادبی در مراحل مختلف فعالیت تحقیقاتی نظیر ارایه پیشنهاد، اجرای تحقیق، نظارت یا در گزارش کردن نتایج پژوهشها اطلاق می شود. در یک تعریف روشن تر، رفتارهایی نظیر پوشش نهادن بر رفتارهای غیراخلاقی همکاران، تهدید کردن افشاگران، اتهامات بدخواهانه و نامستند به عالمان، تخطی از پروتکلهای رسیدگی به کژرفتاری، تحت فشار قرار دادن بیقاعده دانشجویان تحصیلات تکمیلی و به طور کلی هرگونه تخطی از نُرمهای اخلاقی تثبیت شده در جامعه علمی مشمول کژرفتاری علمی هستند.
این گزارش می افزاید: ادبیات بینالمللی مرتبط با کژرفتاری علمی تاکنون عمدتاً متمرکز بر توصیف و تشخیص مصادیق کژرفتاری بوده و کمتر به "علل کژرفتاری علمی" پرداخته شده است. در داخل کشور نیز مباحث عمدتاً حول نکوهش دورهای کژرفتاری علمی متمرکز بودهاند.
بر همین اساس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران نشست علمی «علم پژوهی و مساله کژ رفتاری علمی» را با سخنرانی آرش موسوی، عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور برگزار می کند.
در این نشست تلاش می شود تا طرحی برای استفاده از ذخایر نظری و مفهومی حوزه چند وجهی و میان رشتهای علم پژوهی برای ساخت چارچوبی به منظور مطالعه تجربی ریشهها و علل کژ رفتاری در جامعه علمی پیشنهاد، و به طور خاص، "وجوه اقتصادی علم" بررسی شود.
بنا به گزارش روابط عمومی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، در این نشست وام گیری برخی مفاهیم و ایدههای نو از حوزه نوظهور اقتصادِ علم چشمانداز تازه و حاصلخیزی برای پژوهش نظام مند تجربی در خصوص کژرفتاری علمی به ویژه در داخل کشور تببین شده و در پایان، نتایج ضمنی ایدههای مطرح شده برای سیاستگذاری در خصوص توسعه علمی کشور مورد بحث قرار می گیرد.
شایان ذکر است، نشست علمی «علم پژوهی و مساله کژرفتاری علمی» ساعت 16 و 30 دقیقه عصر روز چهارشنبه، پنجم آذرماه در موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار می شود.
پایان پیام/
نظر شما