اختلاف نظر در مسائل سیاسی دلیل بر دیندار نبودن افراد نیست/ دین را از افراد غیرمتخصص اخذ نکنیم

خبرگزاری شبستان: عضو هیأت علمی مؤسسه اخلاق و تربیت قم یکی از آفت‌های مهم دینداری را اخذ دین از افراد غیرمتخصص برشمرد و گفت: در سال‌های اخیر شایع شده است که افراد جامعه، دین را از افرادی می‌گیرند که تخصص ندارند در صورتی که هر کس جايگاهی دارد و افراد بايد بدانند منبع اصيل دين کيست.

حجت الاسلام و المسلمین حسن بوسلیکی عضو هیأت علمی مؤسسه اخلاق و تربیت قم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم عنوان کرد: یکی از آسیب‌های جدی دینداری در عصر حاضر رسوخ برخی وقایع تاریخی فاقد سند معتبر در باورهای دینی مردم است يعنی باورهای دينی خود را به پاره‌ای نقل‌های تاريخی ضعيف گره زده‌ايم.

 

باورهای دینی خود را به وقایع تاریخی که سند قابل دفاعی ندارند گره نزنیم

 

عضو هیأت علمی مؤسسه اخلاق و تربیت قم اظهار داشت: یکی از این جریانات تاریخی، جریان شهربانو مادر امام سجاد (علیه السلام) است که به لحاظ تاریخی مورد سوال است، در حالی که برخی از مردم ایران افتخار می‌کنند که امام حسین (علیه السلام) داماد ایرانی‌ها است در حالی که اگر ثابت شود که همسر امام حسین (علیه السلام) ایرانی نبوده است نباید باعث شود که عشق ما به امام حسین و اهل بیت (علیهم السلام) کم شود.

 

حجت‌الاسلام و المسلمین بوسلیکی افزود: برخی از نقل‌های اسطوره‌ای در مورد مبارزه اصحاب و خاندان امام حسین (علیهم السلام) در واقعه عاشورا و یا جریان ازدواج حضرت قاسم سند تاريخی معتبر ندارد و ما نباید باورهای دینی خود را به جریان‌های تاریخی که سند قابل دفاعی ندارند گره بزنیم که اگر روزی ثابت شود اين وقايع صحت نداشته، ارادت ما به اهل بيت (علیهم السلام) کم شود.

 

عضو هیأت علمی مؤسسه اخلاق و تربیت قم تصریح کرد: ارادت به امام حسین و ائمه معصومین (علیهم السلام) در همه حال و در همه زمان‌ها وجود دارد و اهمیت ندارد که این وقایع تاریخی صحیح یا غیرصحیح باشد.

 

فقدان اخلاقیات در برگزاری مراسم مذهبی، برای دین ضد تبلیغ می‌شود

 

حجت‌الاسلام و المسلمین بوسلیکی گفت: برخی دسته‌جات عزاداری که با طبل‌ها و صداهای فراوان به نام ائمه اطهار (علیهم السلام) به عزاداری می‌پردازند ممکن است باعث ایجاد مزاحمت برای ساکنین محله‌ها شوند و یا افرادی که برای اظهار ارادت به امام حسین (علیه السلام) قمه‌زنی می‌کنند موجب تبلیغات منفی در مورد شیعیان می‌شوند و باعث می‌شوند جان بسیاری از شیعیان از سوی وهابی‌های تکفیری و سایر تندروها به خطر بیفتد.

 

وی با اشاره به این که فقدان اخلاقیات در برگزاری مراسم عزاداری و شادی از آفت‌های دینداری محسوب می‌شود افزود: مراعات نکردن ادب در مراسم و به کار بردن الفاظی که دور از نزاکت است و همچنین برهنه شدن در زمان عزاداری وجهه مناسبی ندارد.

 

عضو هیأت علمی مؤسسه اخلاق و تربیت قم عنوان کرد: در مراسم مختلف در کنار خیابان‌ها نذری می‌دهند ولی تدابیر بهداشتی اندیشیده نمی‌شود و ظرف‌های غذا و لیوان بر روی زمین ریخته می‌شود.

 

حجت‌الاسلام و المسلمین بوسلیکی ادامه داد: مورد ديگر بدرفتاری‌های مراسمات مذهبی، مراسم موسوم به عيدالزهرا است، گذشته از اين که اصل برگزاری اين مراسم موجب اختلاف ميان مذاهب اسلامی است، متأسفانه در اين مراسم رفتارهايی دور از نزاکت و اخلاق صورت می‌گيرد و جان هزاران شیعه را در اقصی نقاط دنیا به خطر می‌اندازند و دستاویز رفتارهای خشونت‌آمیز از سوی دشمنان شیعه می‌شوند.

 

خلاصه کردن دين در حب و بغض

 

حجت‌الاسلام و المسلمین بوسلیکی خاطرنشان ساخت: خلاصه کردن دین در حب و بغض‌ها باعث می‌شود که متدین‌نماها فکر کنند که برای ديندار بودن و محبوب ائمه بودن، کافی است که ايشان را دوست داشته باشند و از دشمنان آنان برائت داشته باشند، در صورتی که اگر حب واقعی در دل باشد تبعیت می‌آورد بنابراین وقتی از فرمایشات و دستورات ائمه معصومین (علیهم السلام) پیروی نمی‌کنیم نمی‌توان ادعا کرد که حب واقعی داریم.

 

وی اظهار داشت: در زمان ائمه اطهار (علیهم السلام) برخی افراد، آیات قرآن کریم را تفسیر به رأی می‌کردند و اعتقاد داشتند که نبايد به ظاهر آيات اهميت داد، مثلاً اگر آيه‌ای حج يا جهاد را واجب می‌دانست، آنها اين آيات را حمل بر ولايت اهل بيت (علیهم السلام) می‌کردند و معتقد بودند منظور آيه اين نيست که واقعاً حج بجا آوريم، بلکه منظور دعوت به ولايت ائمه است.

 

عضو هیأت علمی مؤسسه اخلاق و تربیت قم در ادامه گفت: ائمه معصومین (علیهم السلام) اين افراد را منع می‌کردند؛ نبايد همه چيز را در قبول ولايت ائمه آن هم به صورت ظاهری و صوری خلاصه کرد، بخش زيادی از دين شامل دستورات عملی برای زندگی فردی و اجتماعی است.

 

مردم دین را از افراد غیرمتخصص اخذ نکنند

 

حجت‌الاسلام و المسلمین بوسلیکی یکی از آفت‌های مهم دینداری را اخذ دین از افراد غیرمتخصص عنوان کرد و تصریح کرد: در سال‌های اخیر شایع شده است که افراد جامعه، دین را از افرادی می‌گیرند که تخصص ندارند یکی از مصادیق آن پیروی کامل از شیخ و مرشد در حلقه‌های به اصطلاح صوفيه و خانقاهی است.

 

وی افزود: از موارد دیگر می‌توان به مداحان و همچنین مجریان تلویزیون اشاره کرد که دین و اعتقادات مردم را جهت می‌دهند و منبع دریافت دین در جامعه شده‌اند، همچنین شاعران که شعر را بر اساس احساسات می‌گویند و مشخص نیست که گزاره‌های آنان مبتنی بر دین باشد، البته هميشه بوده‌اند و هستند مداحان و شاعرانی که بر اساس معرفت عميق دينی کار خود را پيش می‌برند.

 

عضو هیأت علمی مؤسسه اخلاق و تربیت قم بیان داشت: به هر حال، متأسفانه امروزه بخشی از مردم، دين خود را از مداحان، مجريان تلويزيونی و شاعران می‌گيرند، اين حرف به معنای تقبيح مداحی و مجری‌گری و شاعری نيست، بلکه حرف بر سر اين است که هر کس جايگاهی دارد و شخص ديندار بايد بدانند منبع اصيل دين کيست.

 

دین را باید فراتر از افراد جامعه شناخت

 

حجت‌الاسلام و المسلمین بوسلیکی با اشاره به این که قائم به شخص بودن باورها یکی دیگر از آفت‌های دینداری است عنوان کرد: افراد جامعه می‌توانند دین خود را از روحانیت بگیرند ولی نباید دین به یک فرد خاصی گره بخورد زیرا آن فرد ممکن است خطایی مرتکب شود و باعث شود برخی افراد به موجب آن، دین را کنار بگذارند.

 

وی با اشاره به این که افراد ملاک حق نیستند بیان داشت: دین را باید فراتر از افراد شناخت و مبلغان دینی و مسئولین نظام اسلامی کشور نبايد ملاک حق باشند، بلکه بايد حق را فراتر از افراد دانست، اين مطلب مضمون برخی روايات رسيده از حضرت علی (علیه السلام) می‌باشد.

 

عضو هیأت علمی مؤسسه اخلاق و تربیت قم در ادامه گفت: در جامعه کنونی از آنجا که مردم، نظام حاکم سياسی را نماد دين می‌دانند، لذا عده‌ای از آنها برای ابراز مخالفت سياسی، رفتارهای ضد دينی انجام می‌دهند، مثلاً عده‌ای برای ابراز مخالفت سياسی، از بدحجابی و هتک حريم عفاف استفاده می‌کنند.

 

اختلاف نظر در مسائل سیاسی دلیل بر دیندار نبودن افراد نیست

 

حجت‌الاسلام و المسلمین بوسلیکی عنوان کرد: برخی از گزاره‌ها و آموزه‌های دینی عمیقا گزاره‌های درستی هستند ولی برداشت‌های خطایی از آنها می‌شود.

 

وی با اشاره به این که امام خمینی (ره) فرمودند که ما مأمور به تکلیف هستیم نه مأمور به نتیجه، اظهار داشت: متأسفانه اين بيان حضرت امام (ره) در ذهن عده‌ای دچار کج‌فهمی شده است، اين حرف به اين معنا نيست به نتابج رفتارهای خودمان بی‌توجه باشيم، مثلاً در امر به معروف و نهی از منکر، نبايد فارغ از اثرات شيوه امر و نهی، کورکورانه برخورد کنيم.

 

عضو هیأت علمی مؤسسه اخلاق و تربیت قم با اشاره به این که يکی ديگر از کج‌فهمی‌ها مربوط به اين جمله شهيد مدرس است که سیاست ما عین دیانت ماست گفت: ما در عرصه سیاسی مطابق با آموزه‌های دینی عمل می‌کنیم و سیاستمداری ما بخشی از دینداری ماست.

 

حجت‌الاسلام و المسلمین بوسلیکی افزود: نظام سیاسی ما باید منطبق با ولایت فقیه باشد ولی در این زمینه کج‌فهمی‌هایی وجود دارد، چه بسا کسی به دليل سؤالات و شبهات علمی در مسائل سياسی با ما اختلاف داشته باشد و حتی ولايت فقيه را قبول نداشته باشد؛ با وجود اين که ما نظرات او را صحيح نمی‌دانيم ولی نبايد در دينداری او تشکيک کنيم.

 

عضو هیأت علمی مؤسسه اخلاق و تربیت قم تصریح کرد: اين که سياست ما عين ديانت ما است، معنايش اين نيست که اگر کسی با ديدگاه‌های سياسی ما مخالف است، پس ديندار نيست.

 

وی عُجب در برابر افراد به ظاهر غیرمذهبی را از دیگر آفت‌های دینداری عنوان کرد و بیان داشت: عُجب یعنی فرد به وضع موجود خود خوشحال باشد و افتخار کند، برخی از دیندارها خود را برتر از افراد به ظاهر غیرمذهبی می‌دانند در صورتی که ممکن است خودشان حد نصاب دینداری را نداشته باشند و آن افراد به ظاهر غيرمذهبی، بيش از آنها ديندار باشند.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 418863

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha