به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از حوزه هنری، محمدعلی بنی اسدی داور بخش تصویرسازی هشتمین سوگواره هنر عاشورایی گفت: در مراسم های دهه اول محرم با حركت های دسته جمعی مردم در عزاداری ها رو به رو بودیم. این موضوع البته با مراسم های زمان جوانی بنده تفاوت دارد كه متناسب با هر زمان شاهد تغییراتی در شرایط برگزاری آن هستیم.
وی ادامه داد: در نوحه ها و شكل اجرای مراسم ها تفاوت محسوسی به وجود آمده است و این موضوع در مورد تصویرنگاری ها نیز نفوذ كرده است. به طوری كه در گذشته حال و هوای خاصی بر كارهای تصویری وجود داشت.
وی با توجه به این كه هنرمند برای تصویرسازی عاشورایی باید انیماتور خوبی باشد عنوان كرد: این موضوع به هنرمند كمك خواهد كرد تا با موضوع ارتباط بهتری بر قرار كند و بیان موفق تری برای مخاطب داشته باشد.
این هنرمند با بیان این كه در تصویرگری دینی با دو مدل رو به رو هستیم، گفت: در تصویرگری با موضوع عاشورا دو مدل شكلی و احساسی در روند تولید اثر جریان دارد.
وی تأكید كرد: عده ای از هنرمندان با نقاشی كردن تاریخ فقط سعی در حفظ نقش روایتی خود دارند ولی هنرمندانی نیز هستند كه صرفاً برای به وجود آوردن احساس در مخاطب به خلق اثر می پردازند.
وی متذكر شد: نشان دادن صحنه و واقعیت ها بدون استفاده از عناصر حسی نمی تواند مخاطب را در همراهی با واقعه یاری رساند ولی نشان دادن حزن و اندوه و مظلومیت هایی كه بر امام حسین(ع) و یاران او رفته است در هدف قرار دادن حس مخاطبان و شریك كردن آنها با این حماسه بزرگ می تواند هم صدایی آن ها را با واقعه عاشورا داشته باشد.
بنی اسدی درخصوص واقعه عاشورا و مظلومیت آن خاطرنشان كرد: این مصیبت یك واقعه تاریخی است و برای من شیعه كه در این كشور زندگی می كنم دارای اتمسفر خاصی است كه با سایرین تفاوت دارد.
وی در مورد كیفیت تصویرسازی های عاشورایی عنوان كرد: به زعم بنده كارهای امروزی ساختاری فانتزی پیدا كرده است و تصویرسازان كنونی در بیان عاشورا سعی دارند خود را متفاوت با هنرمندان گذشته نشان دهند.
وی افزود: هنرمندانی كه به حماسه عاشورا جانبدارانه نگاه می كنند از مضامینی با درونمایۀ طنز در كارهای خود استفاده نمی كنند.
داور سوگواره هنر عاشورایی خاطرنشان كرد: كار كردن در رابطه با این موضوع برای كسانی كه درك درستی از این و آن ندارند، جدا از ایجاد مشكل، عایدی دیگر ندارد.
این هنرمند تصویرساز ایجاد فیلترهایی در پرداختن به هنر عاشورایی را مهم دانست و گفت: اگر این موضوع وجود نداشته باشد، هر كسی به خودش اجازه می دهد تا از هر المانی كه تشخیص داد استفاده كند و به این موضع خدشه وارد می آید. هنرمند باید قبل از ورود به این حوزه رفتار آیینی انجام داده باشد تا بتواند موفق تر عمل كند.
وی ادامه داد: از هر فردی انتظار نمی رود كه در این موضوع بتواند مؤثر عمل كند. هنرمند برای خلق اثری فاخر در این زمینه مستلزم رسیدن به شناخت اهل بیت و درك واقعه عاشورا است. با وجود سرودن اشعار زیادی در زمینه عاشورا هنوز شعر محتشم مورد استفاده قرار می گیرد و این نشان می دهد كه نقش ارتباط درونی با موضوع چه اندازه مهم است.
بنی اسدی به نقش هدایتگر كارگاه ها اشاره و تأكید كرد: كارگاه ها فقط در دادن خط مشی مؤثر هستند ولی در مورد هنر دینی فرد خودش باید به این درك رسیده باشد تا بتواند اثری فاخر خلق كند. تصویرگران آیینی در برقراری ارتباط با عاشورا به علت شناخت این فضا و كار مداوم در این زمینه موفق تر عمل می كنند.
وی اظهار داشت: هنرمند در بیان موضوع واقعه كربلا شایسته نیست از هنر روز و سبك انتزاعی استفاده كند؛ چون كه احتمال پایین آمدن ارزش معنوی اثر وجود دارد.
وی در پایان عنوان كرد: در داوری ها همواره به علت سلیقه ای بودن هنر اختلف نظر وجود دارد ولی در مورد داوری سوگواره هنر عاشورایی توافق اكثریت را در انتخاب ها شاهد بودیم.
پایان پیام/